Annonce
Nordfyn

Vandforbrugere skal kompensere landmænd

Leo Jensen, der er lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening, mener, at det skulle være helt naturligt, at de områder vi skal hente vores drikkevand i, er sprøjtefrie. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Udover udgifterne til at finde rent vand og etablere ringforbindelser, skal forbrugerne også betale de landmænd, der ikke længere må sprøjte i boringsnære områder.

Nordfyn: Prisen på drikkevand er steget voldsomt, men millionudgifterne til at finde rent vand og etablere ringforbindelser bliver ikke den eneste udgift for forbrugerne. I fremtiden skal vandværkerne - og dermed forbrugerne - også kompensere de landmænd, der ikke længere må sprøjte i de såkaldt boringsnære områder.

Efter alt at dømme giver det en mindre prisstigning for den enkelte forbruger, men alligevel er det den helt omvendte verden, mener Leo Jensen, der er nordfynsk lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening

- I min verden er det helt skævt, at forbrugerne skal betale landmanden for ikke at sprøjte. Rent drikkevand er et fælles gode for os alle sammen, og det er der ikke nogen, der har ret til at ødelægge, selvom de tilfældigvis ejer den jord der ligger over drikkevandsmagasinerne, mener Leo Jensen.

Efter hans mening skal man hurtigst muligt have udpeget de områder, der er vigtige for vores fremtidige drikkevand og enten lægge dem brak eller plante skov på dem.

Da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen i starten af januar kunne fremlægge en ny politisk tillægsaftale om at beskytte drikkevandet, stod det klart at kompensationen af de landmænd, der oplever et økonomisk tab skal ske gennem lokale aftaler med vandværker og kommuner. Men endnu har kommunerne ikke set en vejledning fra miljøministeriet til, hvordan det skal ske.

Det kan forhale arbejdet med at skaffe rent vand betragteligt, så Mogens Stougaard fra Nordfyns Vandværks bestyrelse er klar til at betale, hvad det koster her og nu.

- Vores forbrugere kan ikke vente på, at der skal udpeges områder og udregnes en kompensation. Jeg synes, vi skal betale, hvad det koster og komme videre i arbejdet med at skaffe rent vand, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];