Annonce
Nordfyn

Vandekspert efter DR-program om 'det giftige vand': - Miljøstyrelsen har svigtet sit ansvar

De seneste landsdækkende testboringer viser, at drikkevandet i Danmark er under massivt pres. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix 
Miljøstyrelsen har svigtet sit ansvar for at sikre befolkningen fortsat adgang til rent drikkevand. Det slår geologisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch fast, mens DR-dokumentar fra Nordfyn kører i fjernsynet.

Nordfyn: Over de seneste fem år har Fyens Stiftstidende skrevet om borgerne i Krogsbølles lange og vedvarende kamp for at sikre sig fortsat adgang til rent drikkevand fra Nordfyns Vandværk.

Ikke alene tæller dækningen af sagen over 100 artikler. Den danner også grundlag for DR dokumentarserien "Byen med det med giftige vand," hvoraf det første af i alt tre afsnit blev sendt mandag den 3. januar. Næste afsnit vises på DR1 mandag den 10. januar klokken 21.25.

I mere end et år har tv-holdet fulgt vandværksbestyrelsen og nogle af borgerne fra protestgruppen "Rent-vand-nu" i et forsøg på at skildre den langstrakte sags påvirkning af de involverede parter samt den generelle stemning i det lille lokalsamfund.

Annonce

De virkelige skurke

Blandt seerne af det første afsnit var geologisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch. Gennem mere end 30 år har han arbejdet med omsætningen af naturlige og miljøfremmede stoffer i grundvandet.

Han betragter dokumentaren som skildringen af en forfærdelig historie. Ikke alene for borgergruppen, men også for vandværkets bestyrelse, der mens sagen stod på, bestod af tre nordfynske storbønder med også nuværende bestyrelsesformand Steen Madsen i spidsen.

For selvom landbrugsdriften i manges øjne nok betragtes som den primære årsag til grundvandsforureningen herhjemme, så burde pilen efter Walter Brüschs mening pege i en helt anden retning:

- Selvfølgelig har landmændene brugt pesticiderne ude på deres landbrug. Men de har jo kun brugt pesticider godkendt af myndighederne. Derfor er det i virkeligheden også myndighederne, der har det store problem i den her sag, pointerer han.

Ved grundvandsovervågningen i 2020 blev der på landsplan fundet pesticidrester i 72,4 procent af testboringerne i forbindelse med undersøgelsen af det danske grundvand. Ved 39 procent af boringerne var grænseværdien overskredet.

Men trods de adskillige eksempler på forurening fortsætter Miljøstyrelsen med at godkende brugen af pesticider på samme måde som for 20-30 år siden, oplyser Walter Brüsch.

-  Hvis et pesticid og dets restprodukt ikke overskrider grænseværdien i gennemsnit på årsniveau, bliver det godkendt. Men hvis alle stoffer bliver godkendt på den måde, så ender det jo netop i grundvandet.

- Derudover skelner man også mellem "overfladevand" og "grundvand". Eksempelvis kategoriserer man drænvand som overfladevand. Også selvom det ender i grundvandet. Det er jo fuldstændig besynderligt.

Annonce

Miljøstyrelsen: - Vi følger lovgivningen

Fyens Stiftstidende har forholdt Walter Brüschs kritik af henholdsvis vandforsyningen og godkendelsesordningen af pesticider til Miljøstyrelsen, der kan bekræfte fundprocenterne fra grundvandsovervågningen i 2020.

Dog gør kontorchef for vandforsyning Rasmus Moes blandt andet opmærksom på, at der var tale om en "grundvandsovervågning" og altså ikke "drikkevandsboringer":

"De nævnte data afspejler et år, hvor grundvandsovervågningen omfattede den såkaldte operationelle overvågning. Prøvetagningen i grundvandsovervågningen veksler mellem kontrolovervågning, hvor alle programlagte indtag prøvetages, og operationel overvågning, hvor der fortrinsvis prøvetages indtag med en påvirkning af nitrat og pesticider. Fundprocenterne i 2020 er derfor ikke repræsentative for hele stationsnettet. Billedet er desuden anderledes for drikkevandsboringerne, hvor der i perioden 2016-20 blev fundet pesticider mindst én gang i 35,5 % af de undersøgte boringsindtag, og hvor 9,8 % af de undersøgte indtag havde mindst én overskridelse af kvalitetskravet," skriver han i en mail.

Kontorchef for godkendelsesordningen af pesticider og biocider Inger Bergmann siger:

- Hos Miljøstyrelsen følger vi jo de regler, der gælder for godkendelsesordningen. Der er tale om EU-regler, og det er et komplekst reguleringsområde. Inden for de seneste 10 år er der foregået opdateringer af både vejlednings- og vurderingsprincipper. Der forekommer løbende opdateringer og nyudvikling på området. Også i samarbejde med EU.

- Derudover følger vi løbende resultaterne af de VAP-målinger (Varslingssystem for udvaskning af pesticider til grundvand, red.), der fortages. Hvis der så viser sig ny viden herfra om pesticiderne, inddrager vi den i vores godkendelse af de konkrete pesticider.

Annonce

Vand på finansloven

Mandag den 6. december 2021 indgik regeringen en aftale med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne om Finanslov 2022. Her blev der for første gang nogensinde afsat knap 200 millioner kroner til oprettelsen af en drikkevandsfond, der indtil 2025 skal beskytte drikkevandet mod sprøjtegifte.

I løbet af foråret kunne SF præsentere et udspil om oprettelsen af såkaldte grundvandsparker, hvor man vil forbyde sprøjtning og opdyrkning af særligt sårbare områder omkring landets drikkevandsboringer.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan de cirka 200 millioner kroner skal bruges. Dog håber Walter Brüsch på, at man fra politisk side tænker sig godt om, hvis man skal komme i mål med at redde drikkevandet.

- Hvis Miljøministeren (Lea Wermelin (S), red.) virkelig mener noget med det her, så skal hun ikke lade det være op til departementet eller Miljøstyrelsen at beslutte, hvordan de her penge skal bruges. Så skal pengene efter min holdning styres af dem, der rent faktisk har forstand på det, nemlig ude på vandværkerne, siger han og fortsætter:

- Vandværker er udmærket klar over, hvordan problemet skal løses. Men med den nuværende lovgivning kan vandværkerne ikke handle, før kommunen har udarbejdet en indsatsplan. I virkeligheden burde det være op til vandværkerne at udarbejde deres egen indsatsplan, som kommunen så efterfølgende kunne godkende.

Annonce

De små vandværker bør alliere sig

Udover politisk handling ser Walter Brüsch også en anden oplagt løsning, hvis de små vandværker som eksempelvis Nordfyns Vandværk skal stå bedre rustet mod fremtidens udfordringer på drikkevandsområdet.

- Der er ingen tvivl om, at de små vandværker burde alliere sig noget mere. De store vandværker kan sagtens klare sig selv. De har en stor økonomi, masser af mandskab og ressourcer. Det er straks sværere for de mindre vandværker, hvor bestyrelsen ofte sidder uden nogen specialviden eller andre former for kompetencer på området.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Kan en pædagog erstatte en SOSU?: Nordfynsk plejecenter tester mulig løsning på problematisk personalemangel

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

14-årige Mikkel sprang ud som Amalie: Nu er hun landskendt på tv - Det var overvældende og kom som et chok

OB For abonnenter

OB's fodbolddirektør Björn Wesström viser kløgt og har allerede spillet sine første kort med stor tydelighed

Navne

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Kultur

Odense skal tilbage på metallandkortet: Ny festival vækker dødsmetallen til live efter lang dvale

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

De ansatte får al skraldet: Hvorfor spare i så vigtig en afdeling?

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Odense

FærdselsuheldRingvejen: To personbiler kørt sammen

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Erhverv

Der kommer ikke flere specialiteter fra Jan og Tine: Tirsdagsmaden fortsætter dog i ny version

Annonce