Annonce
Udland

Vand og varme vanskeliggør restaurering af Notre Dame

Christophe Petit Tesson/Ritzau Scanpix

Trine Neble restaurerede Christiansborg Slotskirke efter brand i 92. Vand og varme gør det svært, påpeger hun.

Mandag aften så chokerede parisere til, da flammerne stod op fra den historiske katedral Notre Dame.

Tirsdag aften meddelte den franske præsident, Emmanuel Macron, at Notre Dame vil være genopbygget inden for fem år - og endda i en endnu smukkere udgave.

Der er dog mange udfordringer, der skal løses, for at kirken er genopbygget igen, fortæller restaureringsarkitekt Trine Neble. Og det er svært at give et bud på, om Macrons femårsplan er realistisk.

- Først og fremmest må man tro, at Macron har rådført sig med nogen, som ved noget om det og har en idé om, hvad de vil gøre.

- Selve bygningen er så skadet, og der er nogle ting, som tager tid i den sammenhæng. Fem år er jo et bud, men der er mange udfordringer i sådan en restaurering, siger Trine Neble.

Den danske arkitekt var med, da Christiansborg Slotskirke skulle restaureres, efter den brændte i 1992, da bygningen var blevet antændt af en vildfaren raket.

Arkitekten fortæller, at en brand giver særlige vanskeligheder i modsætning til almindelig restaurering af gamle kirker.

- Materialerne, som overlever, har været udsat for en ekstrem varmepåvirkning. Det gør det vanskeligt at gå til dem. Vandet er en stor faktor. Det slukker ilden, men det skader alt andet.

- For der er ikke ret meget, som kan tåle at stå under vand og vandpres, og den mængde af vand, der er, når man slukker en brand, siger Trine Neble.

Christiansborg Slotskirke blev genopbygget fra 1992 til 1997, og her var en særlig udfordring, som dog næppe ikke gør sig gældende ved Notre Dame, fortæller Trine Neble.

- Noget af det vanskelige var, at vi ikke havde nogen som helst tegninger eller meget få vidnesbyrd om, hvordan kirken så ud i sin tid.

- Det betød, at vi havde et stort rekonstruktionsarbejde i forhold til de ting, der var brændt eller halvvejs brændt i kirken, siger hun.

Det var mandag aften, at Notre Dame pludselig stod i flammer. Tirsdag morgen blev branden meldt slukket. Årsagen til branden i den gamle katedral kendes endnu ikke.

Brandeksperter er i fuld gang med at lede efter årsagen. Indtil videre er mistanken, at der kan være tale om et uheld i forbindelse med et renoveringsarbejde, der var i gang i kirken.

Det ser umiddelbart ikke ud til, at penge bliver et problem i forhold til genopbygningen.

Franske rigmænd og selskaber har doneret store beløber til den forestående genopbygning. Over 600 millioner euro - svarende til omkring 4,5 milliarder kroner - blev doneret tirsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce