Annonce
Odense

Vand i lungerne kan være livstruende

Da akut lungeødem er en livstruende sygdom, er der behov for indlæggelse med henblik på akut behandling med ilt, medicin og eventuelt respirator.

Ophobning af vand i lungerne, også kaldet lungeødem, er en sygdom, som ofte udvikler sig hurtigt og medfører svær åndenød. Tilstanden kan godt være livstruende.

- Vand i lungerne ses i forbindelse med flere sygdomme. Den mest almindelige årsag er dårligt fungerende hjerte. Men vand i lungerne kan også ses i sammenhæng med en række andre tilstande, fx højdesyge eller indånding af giftige dampe, fortæller overlæge i medicinske lungesygdomme Peter Lange.

Annonce

Årsag

Hvis det er hjertesvigt, som forårsager vandophobning i lungerne, er årsagen typisk, at den venstre hjertehalvdel ikke kan pumpe blodet rundt i organismen hurtigt nok.

Blodet ophober sig derfor i lungekredsløbet.

På et tidspunkt bliver blodtrykket i lungekredsløbet så højt, at plasma (som er den del af blodet, der ikke består af blodceller) siver ud fra lungekarene ind i lungevævet. Væskeudsivningen gør, at lungerne ikke kan ilte blodet godt nok. Samtidig bliver de væskefyldte lunger meget tunge, og det kræver flere kræfter at trække vejret.

Ved højdesyge, som opstår ved en for hurtig opstigning til over 3000 meters højde, er det iltmanglen, som påvirker lungekarrene. Samme mekanisme formodes at give vand i lungerne i forbindelse med svære forgiftninger, med bevidsthedssvækkelse eller i drukne- og kvælningstilfælde.

Ved røgforgiftning og inhalation af visse giftige dampe beskadiges lungerne, og i løbet af nogle timer kan lungekarrene blive utætte.

Ved svær nyresygdom med ophobning af væske i hele kroppen, kan der også ophobes vand i lungerne.

Symptomerne

Symptomer på vand i lungerne optræder akut og udvikler sig oftest i løbet af minutter til timer.

Vejrtrækningen bliver hurtigere.

Der kommer en rallende vejrtrækningslyd.

Der kommer ophostning af tyndtflydende gullig væske, som efterhånden godt kan blive skummende og rød.

Huden og læberne bliver blå og blege som tegn på iltmangel.

Samtidig bliver patienten angst, og er nødt til at sidde op for at trække vejret.

Det kan du selv gøre

Da akut lungeødem er en livstruende sygdom, er der behov for indlæggelse med henblik på akut behandling med ilt, medicin og eventuelt respirator.

Ved højdesyge er den rigtige behandling hurtig nedstigning.

Hvis man har været udsat for inhalation af giftige dampe, bør man henvende sig i skadestuen med henblik på 1-døgns indlæggelse, idet vand i lungerne ved denne tilstand godt kan udvikle sig efter flere timer.

Undersøgelser

Vand i lungerne optræder som regel meget akut, og der er derfor ikke tid til mange undersøgelser, før behandlingen skal starte. Ved at lytte på lungerne, kan lægen konstatere rallende vejrtrækning. Samtidig måler man iltindholdet i blodet for at give den nødvendige mængde ilt. Hvis der er tid til det inden behandlingens start, tager man et røntgenbillede at lungerne. Der tages hjertekardiogram for at undersøge om sygdommen skyldes dårligt fungerende hjerte herunder blodprop i hjertet.

Behandling

Behandlingen starter med tilførsel af ilt igennem en tynd plastikslange i næsen eller en ansigstsmaske. Hvis vand i lungerne skyldes dårligt hjerte, gives der indsprøjtning med vanddrivende medicin og hjertemedicin, som styrker hjertets pumpefunktion og stabiliserer hjerterytmen. Hvis der samtidig er smerter og angst, gives også indsprøjtning med en lille dosis morfin. Hvis tilstanden ikke er bedret i løbet af ½ til 1 time kan det være nødvendigt at behandle med en respirator.

Behandling af vand i lungerne, som ikke skyldes hjertesygdom, omfatter først og fremmest ilt, vanddrivende medicin og respiratorbehandling.

Mere viden

Få information på den offentlige sundhedsportal www.sundhed.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Odense

Palle Krabbe i Rismarken

Middelfart For abonnenter

Storpolitik i strandkanten: Lodsejere fik afløb for frustrationer om Baltic Pipe

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];