Annonce
Erhverv

Valuta- og oliehandlere øger troen på britisk ja til EU

Det britiske pund og olieprisen stiger begge torsdag aften, efter at valgstederne er lukket i Storbritannien.

Troen på, at Storbritannien bliver i EU, er blevet styrket hos verdens olie- og valutahandlere sent torsdag aften.

Det sker, efter at valgstederne i Storbritannien er lukket og analysebureauet YouGov har offentliggjort en sidste meningsmåling, der viser et spinkelt flertal for et fortsat medlemskab af EU.

Det britiske pund bliver styrket til 1,499 dollar, og er dermed på sit højeste niveau i seks måneder. Midt i juni handlede pundet til 1,411 dollar.

Også olieprisen reagerer på den generelt styrkede tro på, at briterne ikke kaster EU ud i en større politisk krise med et nej til fortsat deltagelse i det europæiske samarbejde.

Prisen for en tønde nordsøolie - brent - stiger til 51 dollar per tønde, en stigning på små to dollar fra tidligere torsdag.

Op ad aften er meldingerne fra valget, at valgdeltagelsen er høj. Det er ifølge valgeksperter godt nyt for dem, der gerne ser Storbritannien fortsætte i EU, da tvivlere normalt hælder mod status quo.

En meningsmåling fra YouGov, der har spurgt tidligere respondenter om, hvad de har tænkt sig at stemme, spår en sejr til EU-tilhængerne på 52 procent mod 48 procent til dem, der gerne vil forlade EU.

Målingen er dog behæftet med den sædvanlige usikkerhed og er ikke en valgstedsmåling, hvor vælgerne er blevet spurgt, hvad de har stemt, når de er kommet ud fra valgstedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce