Annonce
Odense

Valnødder, kokosmel eller cornflakes: Nu kan du handle bæredygtigt i Odenses første emballagefri butik

Cristiana Cardoso har investeret 100.000 af sine opsparingskroner i Silo Market og har deruover blandt andet modtaget 83.000 kroner i crowdfunding. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Fremtiden ligger på Nørregade 30 i Odense. Det håber Cristiana Cardoso i hvert fald, for om få dage slår hun dørene op til Odenses første emballagefri dagligvarebutik. Vi fik et kig indenfor.

Du kender helt sikkert situationen. Det er eftermiddag, og du står i supermarkedet og skal handle ind til aftensmaden. Du hælder ned i indkøbskurven: Pasta, nødder og de havregryn, I ikke har flere af derhjemme. Varerne kommer sikkert hjem og emballagen, de kom i, ryger i skraldespanden.

Men sådan behøver det ikke at være, for den 29. februar åbner den første emballagefri butik i Odense, Silo Marked.

Annonce

Silo Marked

Silo Marked er en emballagefri butik, Odenses første, hvor man kan handle dagligvarer. Butikken ligger på Nørregade 30 i Odense centrum.

Indehaver er 30-årige Cristiana Cardoso, der bor i Odense. Hun har en kandidatgrad i miljøledelse fra Syddansk Universitet og har tidligere arbejdet som miljøkonsulent ved Odense Renovation.

Butikken byder første gang indenfor lørdag den 29. februar. Åbningstiderne vil i begyndelsen være mandag til søndag fra 10-19, men Cristiana Cardoso fastslår, at det kun er i begyndelsen, mens hun finder ud af, hvornår det giver mening at have butikken åben.

Sådan handler man

Cristiana Cardoso er kvinden bag butikken, hvor en indkøbstur kan foregå på følgende måde:

Måske har du din egen glaskrukke med. Hvis du har det, sætter du den på en vægt, og der bliver printet en label, som man kender det fra, når man køber løsfrugt. Den klæbes på toppen af låget. Hvis du ikke har din egen krukke, kan du enten købe en i butikken eller benytte det pantsystem, butikken har. Du fylder krukken med det, du står og mangler - måske er det quinoa, kakaopulver, hvedemel eller noget helt andet.

Hver vare har sin egen pris per 100 gram, så hvis du skal have mere end en ting, skal du have flere krukker med.

Når du er færdig, går du til kassen, hvor vægten på krukkerne trækkes fra, hvis du medbragte egne. Du har nu handlet emballagefrit.

350 har bidraget økonomisk

Cristiana Cardoso har med egne ord altid været miljøbevidst, og hun beskriver affald og bæredygtighed som en passion. Idéen til Silo Marked opstod som en blanding af mange forskellige ting, blandt andet fordi hun trængte til at udfordre sig selv.

- Odense manglede en emballagefri butik, og der er en større bevidsthed blandt forbrugerne om miljø, klima og bæredygtighed, så nu var det rette tidspunkt, siger Cristiana Cardoso.

Hun besluttede at gøre forsøget, og overtog den 1. januar lokalerne i Nørregade 30. Men at stable en butik på benene er en bekostelig affære, og det, at Silo Marked nu næsten er åbningsklar, skyldes blandt andet hjælp fra crowdfunding. Det er netværksfinansiering, hvor man via internettet kan rejse penge til et projekt ved at indsamle større eller mindre beløb fra bidragydere, der er interesseret i projektet.

Og i Silo Markeds tilfælde har i alt 350 personer bidraget med 83.000 kroner inden åbningen. Langt de fleste beløb har ligget på 200 kroner, fortæller Cristiana Cardoso - det højeste bidrag har været 2000 kroner og det laveste en tyver.

Silo Marked hedder den nye emballagefri dagligvarebutik i Odense. Navnet henviser til de siloer, som er sat op langs butikkens vægge. Her er de varer, som man kan købe uden emballage og i præcis de mængder, man har brug for - forudsat man selv har emballage med. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Sat opsparingen i spil

Cardoso har derudover selv smidt 100.000 kroner af egen opsparing i projektet, der fra start til åbning har stået i 400.000 kroner.

- Jeg håber egentlig bare, at der kommer kunder nok til, at jeg kan overleve. Jeg har ikke forventninger om, at jeg bliver rig af det her, men jeg vil gerne kunne leve af det.

Frem mod åbningen skal der opsættes siloer, deraf navnet, langs butikkens vægge. I de siloer kommer varerne til at være, som man altså kan købe uden emballage og i præcis de mængder, man har brug for. Lurer man ud i baglokalet står der kæmpe poser med nogle af de ting, man kommer til at kunne købe. Her er alt fra tørret persille, bananchips og valnødder til quinoa, kokosmel og kakaopulver. Det bliver også muligt at købe olier, soja og forskellige typer eddike.

Foruden madafdelingen, der med tiden også kommer til at inkludere friske, danske grøntsager, kan man købe remedier til husholdningen og personlig hygiejne. Blandt andet bambustandbørster, genanvendelige kaffefiltre, shampoobarer, vaskepulver og madpapir lavet af bivoks.

Cristiana Cardoso håber, at folk forstår, at hundrede procents bæredygtighed er næsten umuligt at opnå. Varerne kommer naturligvis stadig i emballage, men i en noget større skala, end en almindelig husholdning kan præstere. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Mindre plastik i hverdagen

Cristiana Cardoso håber dog, at Silo Marked ikke kun bliver et sted, hvor man kan handle lidt mere klimavenligt. Hun drømmer om, at det bliver et sted, hvor man kan finde inspiration.

- Det skal ikke bare være en butik. Det skal være et sted, der skal hjælpe folk til at begynde med en sundere og mere bæredygtig livsstil, siger hun og fremhæver, at hun vil afholde workshops om mad og bæredygtighed, ligesom der vil blive arrangeret tøjbytte- og quizaftener.

Endeligt vil hun gerne mane til jorden, at der kræves en ekstrem livsstil for at kunne handle i butikken. Man kan til gengæld bruge den, hvis man gerne leve lidt mere bæredygtigt og for eksempel ønsker at minimere mængden af plastik i sin hverdag.

- Jeg forventer ikke, at folk kun kommer her. Det er fint, at der er nogen, der er ekstreme og kan have et helt års affald i en lille krukke, men det ligger ret langt væk fra de fleste af os, siger hun.

Det er denne vægt, man kan veje sin egen emballage på, som så bliver fratrukket, når man skal betale for varerne. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Cornflakes kommer i 15 kilos poser og kræver altså sin kvinde at få hældt op i siloerne. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Cristiana Cardoso og et hold af frivillige arbejder på højtryk for at få butikken klar til åbning den 29. februar. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

3.g-klasse blev landskendt efter at have klaget sin nød: Onsdag jublede og festede de efter nyhed om studenterkørsel

Annonce