Annonce
Sydfyn

Valgquiz: Spå om Brandenborg og Bonnesens skæbne og vind koncertbilletter

Kan Trine Bramsen med de sydfynske aner små partifællen Dan Jørgensen i kampen om krydserne? Foto: Katrine Becher Damkjær
Vi har linet 13 spørgsmål op om det fynske og sydfynske folketingsvalg og sætter billetter til dobbeltkoncerten med TV-2 og Tina Dickow på spil til en sydfynsk valgprofet.

Svendborg: I nogle familier er det en tradition, at der serveres stegt flæsk med persillesovs, når krydset er sat, og andre steder står menuen på røde bøffer og blåbærtærte, inden familien sætter sig ved skærmen og følger optællingen af stemmer og fordelingen af den politiske magt.

På redaktionen elsker vi at gætte og indgå væddemål, og den tradition vil vi gerne dele med læserne, og derfor lancerer vi her godt halvvejs i valgkampen en valgquiz med et primært fokus på Sydfyn.

Vi udlodder to billetter til dobbeltkoncerten med TV-2 og Tina Dickow på Valdemars Slot den 21. juni og yder her lidt staldtips og statistisk assistance til de 13 spørgsmål:

1. Et S-mandat kræver omkring 4000 personlige stemmer, og det har ingen socialdemokratiske kandidater fået i Svendborgkredsen ved de seneste fire folketingsvalg. Til gengæld har Brandenborg kørt en massiv og energisk kampagne, som ikke er set af andre på Sydfyn i nyere tid.

2. Alternativet fik ved valget for fire år siden 240 stemmer på valgstedet i Ollerup og var større end Venstre, der fik 236 stemmer, og DF, der fik støtte fra 220. Spørgsmålet er, om der stadig er det samme vind i de grønne sejl?

3. Anders Johansson fik 556 stemmer i Faaborgkredsen ved sidste valg, men han nu stiller han op i Københavns Storkreds. Her fik de fem kandidater ved sidste valg mellem 257 og 2606 stemmer.

4. Dan Jørgensen fik 14.874 stemmer ved sidste valg mod Bramsens 8337 stemmer, men den thurinskefødte Bramsen har fordoblet sit personlige stemmetal og er blevet en S-profil, der nævnt som et ministeremne i en ny regering.

5. Erling Bonnesen fik 9034 stemmer ved 2015-valget og var fynsk V-topscorer foran Lilleholt, men ved valget fire år forinden, var rollerne byttet om. Lilleholt er i dag minister med den kendisfaktor, det giver.

6. Jesper Kiel står som nummer to på Enhedslistens opstillingsliste på Fyn, og får partiet valgt to kandidater på Fyn – som det er tilfældet i dag - udløser det efter al sandsynlighed et mandat til Kiel på grund af listens opstillingsform med en partiliste.

7. De to nye partier ligger helt tæt i meningsmålingerne med en lille føring til Stram Kurs, men hvad der sker på Fyn, tør vi ikke spå om. Kunne man vælge en helgardering, ville vi anbefale den her.

8. Dansk Folkeparti har godt fat i Hesselager – både til byråds- og folketingsvalg - og var ved valget i 2015 større end både S og V. Spørgsmålet er, hvad det betyder, at den lokale Dorthe Ullemose ikke genopstiller og er erstattet af Eva Jørgensen fra Bogense?

9. Enhedslisten var topscorer på Strynø ved valget i 2015, hvor partiet fik 37 stemmer. Socialdemokratiet fik 29 stemmer, DF fik 17, Alternativet 11 og Venstre 10.

10. SF fik kun 328 stemmer på Langeland ved 2015-valget mod Alternativets 366 og Enhedslistens 780. Men siden har SF støvsuget den lange ø ved kommunalvalget i 2017, og nu skal det vise sig, om Tonni Hansen-effekten kan overføres til folketingsvalget.

11. Den tidligere superligaspiller Ole Pedersen stiller op i Faaborgkredsen, hvor han også sidder i kommunalbestyrelsen. Han udfordrer blandt andet Jane Heitmann, der også har en fortid i kommunalbestyrelsen, men som har været udskældt for at have ført en smædekampagne mod regionerne.

12. Rasmus Helveg Petersen og Camilla Hersom gled begge ud af Folketinget ved det radikale katastrofevalg i 2015. Helveg Petersen tabte til Zenia Stampe i Sjællands Storkreds, og nu udfordrer han Camilla Hersom på Fyn.

13. Vi slutter med stemmeprocenten i Svendborgkredsen og spørger, om den ved grundlovsdagsvalget bliver større end ved valget i 2015, hvor den var 85,85 procent. Ved valget i 2011 var den 87.91 og ved 2007-valget 86,60 procent i Svendborgkredsen.

Annonce

Sådan er du med

Du kan deltage i valgprofet-konkurrencen ved at klippe kuponen ud, udfylde den med dine svar, dit navn og adresse og sende den til os i en kuvert.

Du er også velkommen til at spare frimærket og smide kuverterne i avisens postkasse i Sct. Nicolai Gade 3 i Svendborg, og vi modtager også besvarelser på mail. Scan din kupon eller tag et billede af den med mobiltelefonen, og send den til mailadressen svendborg@faa.dk dk eller til vores facebookside, Vores Svendborg.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce