Annonce
Sydfyn

Valgmøde med impro-teater, skarpe politikere fra stolerækkerne og ny kandidat til Svendborgbanen

Ved valgmøde på Svendborg Gymnasium lørdag eftermiddag blev der blandt andet snakket velfærd i den tredje debatrunde. Selvom Karsten Hønge fra SF (høj med briller) først skulle debattere i denne runde, var han ikke bleg for at bringe en kommentar på banen fra stolerækkerne i de øvrige debatrunder. Foto: Katrine Becher Damkjær
Lørdag eftermiddag holdt avisen valgmøde på Svendborg Gymnasium med 13 forskellige politikere og indslag fra impro-teatergruppen UHA.

Selvom Karsten Hønge (SF) egentlig først skulle tale i debatrunde nummer tre ud af fire, kunne han ikke helt lade være med at kommentere fra stolerækkerne under lørdagens valgdebat på Svendborg Gymnasium. Allerede ved dagens første debat, der omhandlede integration, måtte han indskyde en kommentar til de talende politikere på scenen, der i den runde bestod af Bjørn Brandenborg (S), Eva Jørgensen (DF), Rasmus Helveg Petersen (R) og Klaus Kroll (NB). Og Karsten Hønge gik da også lige til struben på Erling Bonnesen (V) om regeringens ageren de sidste fire år, da de to mødtes i debat om velfærden, hvor Karsten Hønge også ytrede ønske om folketingsvalg noget oftere. De indledende ord i den tredje runde blev da også en tand for skarpe for debattens tilskuere.

- Kan vi ikke droppe fokus på enkeltpersoner, og snakke om emnerne i stedet, blev det opfordret fra stolerækkerne.

Men når det er sagt, foregik vælgermødet ifølge flere af de tilstedeværende i en god tone. Det mente i hvert fald 68-årige Steen Riewe Henriksen fra Rantzausminde.

- Der var en god og sober tone, og der var plads til smil og glæde. Og det er vigtigt, for vores politikere skal kunne tale sammen for at kunne indgå kompromis, sagde Steen Riewe Henriksen.

Knaps så alvorligt var det dog imellem de fire debatmøder. Teatergruppen UHA, som er danskmestre i impro-comedy, leverede improviseret underholdning med udgangspunkt i debatemnerne. De tre gutter Palle Birch, Mark Falkenstrøm og Kristian Bertelsen fik da også spillet nogle mystiske scener, der mundede ud i bizare fortællinger. Blandt andet fik de fortalt om en elefant i et afrikansk køkken, der stak snablen ned i den igangværende opvask, og UHA formåede alligevel og få ordet "fuptal" med ind i fortælling, som var en præmis for scenen. Ligeledes udspurgte de folk om, hvilke følelser folk havde været igennem ved den seneste debat. Og Palle Birk kom da også gennem alle følelser i scenen, som publikum valgte, skulle udspille sig på HF Søfart i Marstal - og publikum grinede gevaldigt.

Også de unge havde fundet vej til debatmødet lørdag over middag. Blandt andet 26-årige Julie Danielsen fra Svendborg. Angående politik er hun helt grøn, og hun var dukket op for at blive klogere på, hvad politikerne i det sydfynske har at byde på. Hun valgte også særlig at komme, fordi hun stiller op som kandidat til at være talskvinde for Svendborgbanen, som lige nu står uden frontfigur. Hun er dog ikke pendler, men bruger banen ofte, som hun selv udtrykker, vil hun, ligesom mange andre, gerne have tog til tiden.

Ifølge chefredaktør på Fyns Amts Avis og interviewer i debatten om klima og miljø kom dagens bedste spørgsmål dog fra Rasmus Dyssel. Hvor snakken ellers kunne tangere til at blive lidt flyvsk, ville den unge herre have klart svar:

- Hvad skal staten gøre og hvad skal den enkelte gøre?

Her svarede Gert Dyrn, der stiller op for Klaus Riskær Pedersen, temmelig klart.

- Det er svært som forbruger at styre det. Det er i vores tøj og i det kød vi køber. Så det må være statens ansvar.

Annonce
Steen Riewe Henriksen fra Rantzausminde var dukket op til debatmøde fredag, og var godt tilfreds med den sobre tone i debatterne. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce