Annonce
Nyborg

Valgkamp: Slutspurt på giftgrund

Socialdemokraten Christel Schaldemose (tv) satte slutspurten i EU-valgkampen ind med et besøg på Lynfrost-grunden i Nyborg. Foruden pressen mødte hun også Socialdemokratiets lokale borgmesterkandidat, Sonja Marie Jensen og - med ryggen til - miljøforkæmperen Karin di Martini. Foto: Carsten Olsen
Lynfrost-grunden er blevet kampplads for politikere, der har gode intentioner - men ingen penge.

Nyborg: Der er langt fra Bruxelles til Storebæltsvej. Men det danske medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose (S), garanterer nu, at "Lynfrost-grunden" meget snart kommer på landkortet og dagsordenen i EU.

Hun satte slutspurten før søndagens valg til Europaparlamentet ind med et besøg på den meget omtalte giftgrund i Nyborg. Og en opfordring til EU's miljøkommissær til at finde penge til oprydning på giftgrunde som den ved Storebæltsvej.

Den giftige grund har længe nydt stor opmærksomhed blandt politikere, der er i den samme situation: De har mange gode intentioner, men ingen penge.

Ejeren af Lynfrost-grunden, Philipsen Gruppen, gennemfører for tiden undersøgelser af jordforureningen på stedet.

De skal bane vejen for en tilladelse til at bygge et butikscenter på stedet.

De foreløbige resultater har fået Region Syddanmark til at konkludere, at "der er en massiv forurening på den tidligere tjæreværksgrund, både i jord og grundvand".

Samtidig har regionerne for nylig placeret Lynfrost-grunden på en liste, hvor jordforurening udgør en "potentiel risiko" for overfladevand i nærheden.

Og det får nu Christel Schaldemose til at tage kontakt til EU's miljøkommissær, Karmenu Vella.

- Jeg vil bede kommissæren finde ud af, om ikke der kan findes penge i EU til at få ryddet op på giftgrunde, som den vi står på her, siger Christel Schaldemose.

Annonce

Ingen penge - endnu

EU har milliarder af støttekroner til mange forskellige projekter og formål. Men ingen til oprydning på giftgrunde.

- Og det må jo mærkeligt, når der er EU-penge til golfbaner på Ærø, skibakker på Bornholm og mange andre mere eller mindre overflødige projekter i EU. Og det burde jo for eksempel være muligt at omprioritere landbrugsstøtten med henblik på at finde penge til oprydning på giftgrunde, mener Christel Schaldemose.

Det er en melding, Nyborgs utrættelige miljøforkæmper Karin di Martini tager godt imod. Hun var selv til stede på valgkamppladsen ved Storebæltsvej. Og selv om det var en politiker i valgkamp, hun mødte, er hun glad for opbakningen.

- Så længe de tager det her alvorligt og forsøger at gøre noget for at få ryddet op, er jeg helt ligeglad med partifarven på de politikere, der går ind i sagen, fastslår Karin di Martini.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce