Annonce
Danmark

Valgguide: Det skal du vide om folketingsvalget

Grundlovsdag skal næsten fire millioner danskere i stemmeboksen og sammensætte nyt folketing. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Onsdag aften kl. 20 lukker valgstederne, og stemmerne tælles op til folketingsvalget. Her får du en guide på 10 ting, du skal holde øje med.
Annonce
Annonce

1 Hvem kan stemme?

Alle med dansk statsborgerskab, der er fyldt 18 år og har fast bopæl enten i Danmark, Færøerne eller Grønland kan stemme til valget. Det svarer til 3.967.139 vælgere ifølge KMD.

Efter en lovændring i december sidste år har omkring 1900 personer under værgemål også ret til at stemme. I Danmark bor der godt 435.000 personer med udenlandsk statsborgerskab, som ikke kan stemme til valget.

Danskerne går til stemmeurnerne

Onsdag på grundlovsdag er der folketingsvalg. 13 partier stiller op, og næsten fire millioner danskere kan stemme.

Stemmeprocenten var ved folketingsvalget 18. juni 2015 på 85,9 procent. 29.920 vælgere stemte blankt.

Annonce

2 Hvad er forskellen på sideordnet opstilling og partiliste?

Partierne kan selv vælge, om de vil opstille deres kandidater som sideordnede eller som partiliste. De fleste af partierne stiller med en prioriteret sideordnet opstilling, hvor partierne selv vælger, hvordan rækkefølgen på deres kandidater i hver valgkreds skal fremgå på stemmesedlen. Det personlige stemmeantal får betydning for, hvilke kandidater i hver valgkreds der kan få et folketingsmandat.

Ved partiliste har partierne i højere grad mulighed for at præge, hvem de foretrækker som spidskandidater til at komme i Folketinget. Partiernes kandidater er opstillet i en prioriteret rækkefølge, hvilket Enhedslisten har valgt at gøre til valget, på nær i Bornholms Storkreds. Får en kandidat længere ned på listen et godt personligt valg, er det muligt at sprænge partilisten.

Annonce

3 Hvornår tælles stemmerne op?

Valgstederne lukker kl. 20, og herefter begynder optællingen med det samme. De første resultater fra de mindste valgsteder vil foreligge kort tid efter, mens de sidste optalte stemmer forventes over midnat fra de store valgsteder.

Annonce

4 Hvornår kommer de personlige antal stemmer?

Resultatet af de personlige antal stemmer optælles dagen efter, og de foreligger i løbet af torsdag eftermiddag. Ved det seneste folketingsvalg i 2015 fik Kristian Thulesen Dahl (DF) flest personlige stemmer: 57.371.

Annonce

5 Kan partierne indgå valgforbund?

Nej, modsat ved kommunal- og europaparlamentsvalg kan partierne ikke indgå et valgteknisk samarbejde for at minimere stemmespild eller maksimere muligheden for ekstra mandater. Det kan betyde, at stemmer på partier, som ryger under spærregrænsen, ikke får indflydelse for sammensætning af Folketinget.

Det største antal stemmespild var ved et folketingsvalg i 1971, hvor fire partier (Kristeligt Folkeparti, Retsforbundet, Venstresocialisterne og Danmarks Kommunistiske Parti) til sammen fik 6,7 procent af stemmerne, uden at nogen af dem kom over spærregrænsen.

Annonce

6 Kan spærregrænsen få en betydning?

Ja, for at blive repræsenteret i Folketinget skal et parti minimum have to procent af stemmerne, også kaldet spærregrænsen. Fire partier (Kristendemokraterne, Nye Borgerlige, Partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs) ligger alle omkring eller under spærregrænsen i flere meningsmålinger, og det kan få en indflydelse i det endelige resultat af mandatfordeling.

Annonce

7 Kan et parti under spærregrænsen blive repræsenteret med et kredsmandat?

Ja, hvis et parti får nok antal stemmer i en af landets 10 storkredse, kan det få et kredsmandat. Entertaineren Jacob Haugaard blev valgt som løsgænger i 1994 på grund af et stort antal personlige stemmer. 135 af Folketingets mandater bliver fordelt i storkredsene, mens 40 mandater bliver valgt som tillægsmandater, der fordeles mellem partierne, som har fået mindst to procent af stemmerne.

Flere meningsmålinger har spået, at Kristendemokraterne kan få et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, selv om partiet kan ende under spærregrænsen, men den statistiske usikkerhed skal tages med et forbehold. Der kan også tildeles tillægsmandater til kredsmandater.

8 Har Grønland og Færøerne nogen indflydelse på valget?

Ja, Folketinget består af 179 mandater, hvoraf der vælges fire nordatlantiske mandater med henholdsvis to fra Færøerne og to fra Grønland. Ved det seneste folketingsvalg i 2015 pegede de fire mandater fra Færøerne og Grønland på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister. Det er dog usikkert, om rød blok også får alle fire mandater ved valget onsdag.

9 Hvad er forskellen på en partilederrunde og en dronningerunde?

Efterhånden som stemmerne bliver optalt, og det endelige resultat foreligger ud på valgaftenen, vil partiernes ledere samles til en partilederrunde. Her kommenterer partierne resultatet og ikke mindst, hvordan den fremtidige regeringsdannelse kan komme til at se ud.

Hvis regeringen mister sit flertal efter valget, bliver der holdt dronningerunde. Partilederne rådgiver dronningen om, hvilken person de mener skal lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

10 Danner det største parti altid regering?

Nej, reglerne er, at så længe et parti ikke har et flertal imod sig på Christiansborg, kan det danne en regering. I Danmark er det normalt med en mindretalsregering, og ved det seneste valg i 2015 lavede Venstre en regering alene, selv om det blev det tredjestørste parti efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce