Annonce
Danmark

Valgguide: Det skal du vide om folketingsvalget

Grundlovsdag skal næsten fire millioner danskere i stemmeboksen og sammensætte nyt folketing. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Onsdag aften kl. 20 lukker valgstederne, og stemmerne tælles op til folketingsvalget. Her får du en guide på 10 ting, du skal holde øje med.

1 Hvem kan stemme?

Alle med dansk statsborgerskab, der er fyldt 18 år og har fast bopæl enten i Danmark, Færøerne eller Grønland kan stemme til valget. Det svarer til 3.967.139 vælgere ifølge KMD.

Efter en lovændring i december sidste år har omkring 1900 personer under værgemål også ret til at stemme. I Danmark bor der godt 435.000 personer med udenlandsk statsborgerskab, som ikke kan stemme til valget.

Annonce

Danskerne går til stemmeurnerne

Onsdag på grundlovsdag er der folketingsvalg. 13 partier stiller op, og næsten fire millioner danskere kan stemme.

Stemmeprocenten var ved folketingsvalget 18. juni 2015 på 85,9 procent. 29.920 vælgere stemte blankt.

2 Hvad er forskellen på sideordnet opstilling og partiliste?

Partierne kan selv vælge, om de vil opstille deres kandidater som sideordnede eller som partiliste. De fleste af partierne stiller med en prioriteret sideordnet opstilling, hvor partierne selv vælger, hvordan rækkefølgen på deres kandidater i hver valgkreds skal fremgå på stemmesedlen. Det personlige stemmeantal får betydning for, hvilke kandidater i hver valgkreds der kan få et folketingsmandat.

Ved partiliste har partierne i højere grad mulighed for at præge, hvem de foretrækker som spidskandidater til at komme i Folketinget. Partiernes kandidater er opstillet i en prioriteret rækkefølge, hvilket Enhedslisten har valgt at gøre til valget, på nær i Bornholms Storkreds. Får en kandidat længere ned på listen et godt personligt valg, er det muligt at sprænge partilisten.

3 Hvornår tælles stemmerne op?

Valgstederne lukker kl. 20, og herefter begynder optællingen med det samme. De første resultater fra de mindste valgsteder vil foreligge kort tid efter, mens de sidste optalte stemmer forventes over midnat fra de store valgsteder.

4 Hvornår kommer de personlige antal stemmer?

Resultatet af de personlige antal stemmer optælles dagen efter, og de foreligger i løbet af torsdag eftermiddag. Ved det seneste folketingsvalg i 2015 fik Kristian Thulesen Dahl (DF) flest personlige stemmer: 57.371.

5 Kan partierne indgå valgforbund?

Nej, modsat ved kommunal- og europaparlamentsvalg kan partierne ikke indgå et valgteknisk samarbejde for at minimere stemmespild eller maksimere muligheden for ekstra mandater. Det kan betyde, at stemmer på partier, som ryger under spærregrænsen, ikke får indflydelse for sammensætning af Folketinget.

Det største antal stemmespild var ved et folketingsvalg i 1971, hvor fire partier (Kristeligt Folkeparti, Retsforbundet, Venstresocialisterne og Danmarks Kommunistiske Parti) til sammen fik 6,7 procent af stemmerne, uden at nogen af dem kom over spærregrænsen.

6 Kan spærregrænsen få en betydning?

Ja, for at blive repræsenteret i Folketinget skal et parti minimum have to procent af stemmerne, også kaldet spærregrænsen. Fire partier (Kristendemokraterne, Nye Borgerlige, Partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs) ligger alle omkring eller under spærregrænsen i flere meningsmålinger, og det kan få en indflydelse i det endelige resultat af mandatfordeling.

7 Kan et parti under spærregrænsen blive repræsenteret med et kredsmandat?

Ja, hvis et parti får nok antal stemmer i en af landets 10 storkredse, kan det få et kredsmandat. Entertaineren Jacob Haugaard blev valgt som løsgænger i 1994 på grund af et stort antal personlige stemmer. 135 af Folketingets mandater bliver fordelt i storkredsene, mens 40 mandater bliver valgt som tillægsmandater, der fordeles mellem partierne, som har fået mindst to procent af stemmerne.

Flere meningsmålinger har spået, at Kristendemokraterne kan få et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, selv om partiet kan ende under spærregrænsen, men den statistiske usikkerhed skal tages med et forbehold. Der kan også tildeles tillægsmandater til kredsmandater.

8 Har Grønland og Færøerne nogen indflydelse på valget?

Ja, Folketinget består af 179 mandater, hvoraf der vælges fire nordatlantiske mandater med henholdsvis to fra Færøerne og to fra Grønland. Ved det seneste folketingsvalg i 2015 pegede de fire mandater fra Færøerne og Grønland på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister. Det er dog usikkert, om rød blok også får alle fire mandater ved valget onsdag.

9 Hvad er forskellen på en partilederrunde og en dronningerunde?

Efterhånden som stemmerne bliver optalt, og det endelige resultat foreligger ud på valgaftenen, vil partiernes ledere samles til en partilederrunde. Her kommenterer partierne resultatet og ikke mindst, hvordan den fremtidige regeringsdannelse kan komme til at se ud.

Hvis regeringen mister sit flertal efter valget, bliver der holdt dronningerunde. Partilederne rådgiver dronningen om, hvilken person de mener skal lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

10 Danner det største parti altid regering?

Nej, reglerne er, at så længe et parti ikke har et flertal imod sig på Christiansborg, kan det danne en regering. I Danmark er det normalt med en mindretalsregering, og ved det seneste valg i 2015 lavede Venstre en regering alene, selv om det blev det tredjestørste parti efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce