Annonce
Fyn

Valgforsker om dobbeltmandater: En udfordrende, men demokratisk fordel

Valgforsker Roger Buch mener, at der både er fordele og ulemper ved, at politikerne har to jobs på en gang. Arkivfoto: PR-foto
Der kan være både fordele og ulemper ved, at politikerne har et dobbeltmandat i for eksempel byrådet og Folketinget, mener valgforsker, Roger Buch.

Efter sidste uges folketingsvalg er der især to fynske politikere, der får travlt. Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Marlene Ambo-Rasmussen (V) har indtil videre valgt at beholde pladsen i byrådet samtidig med, at de er blevet valgt ind i Folketinget.

Det betyder, at de to politikere har fået dobbeltmandat, og dermed både skal varetage arbejdet i Folketinget og i byrådet. En kombination, der kan være udfordrende, hvis man spørger valgforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det er især arbejdsbyrden, der kan være svær at overkomme. For de fleste folketingspolitikere er en arbejdsuge på mellem 37 og 40 timer. Dem, der er valgt ind med dobbeltmandat, skal samtidig passe et job i byrådet, der som regel ligger på mellem 15 og 20 timer, så det er rigtig mange timers arbejde, hvis man skal kunne håndtere begge jobs.

Annonce

En demokratisk fordel

Selv om det kan være en stor arbejdsbyrde at skulle varetage for den enkelte politiker, kan der også være fordele i at have et mandat både i byrådet og i Folketinget.

- Det giver en demokratisk fordel, at politikerne med dobbeltmandat ved, hvad der foregår på Christiansborg, når de sidder ude kommunalt. Men det er også en fordel for dem, at de har mulighed for at bringe lokale ønsker med ind i Folketinget. Den viden og information, der går begge veje, kan være en fordel at have som politiker, siger Roger Buch og tilføjer:

- Så længe vælgerne stemmer på de politikere, der har dobbeltmandat, må det være et udtryk for, at de har tillid til, at politikerne også kan varetage begge job på én gang - hvis ellers vælgerne overhovedet er klar over, at politikerne har dobbeltmandat.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce