Annonce
Læserbrev

Valg. Dérfor en erhvervsuddannelse

Læserbrev: Her den anden dag kunne vi i Fyens Stiftstidende læse gymnasielærer Ulf V. Olsens argumenter for ikke at vælge en erhvervsuddannelse, og læserbrevet har en række udmærkede pointer. Som repræsentanter for de små og mellemstore virksomheder med stort behov for faglært arbejdskraft finder vi det dog vigtigt, at synspunktet ikke står alene. Vi kan ikke gennemskue, hvordan Ulf Olsen beregner ansøgertallet til ungdomsuddannelserne, for de officielle tal viser, at eleverne efter grundskolen vælger de gymnasiale uddannelser stort over erhvervsuddannelserne. De seneste år har ikke over 20 procent af eleverne valgt en erhvervsuddannelse direkte fra folkeskolen. Det tal ser vi, som repræsentanter for virksomheder med stort behov for faglærte, gerne forhøjet betydeligt. Vi har s meget brug for flere faglærte. Det er korrekt, at der er et stort frafald på erhvervsuddannelserne. Og det er korrekt, at en del af frafaldet kan forklares med mangel på praktikpladser. Den anden del af fortællingen er også, at mange unge ikke kender til alle erhvervsuddannelserne. De unge vælger måske derfor de mest kendte og i forvejen søgte uddannelser, og det kan forårsage, at der mangler praktikpladser på de mest populære fag. Samtidig med at andre fag og uddannelser sukker efter lærlinge. Vi ser også et geografisk mismatch: I nogle egne af Danmark er der stor efterspørgsel efter lærlinge, mens der i andre mangler lærepladser. Den del af historien bliver ofte til, at der mangler lærepladser. Punktum. Mens fortællingen om, at virksomhederne andre steder mangler lærlinge, ikke har så stor presseappel. Så den historie bliver ikke fortalt. Men den bidrager også til frafaldet. Så geografiske og faglige mismatches – sammen med et manglende kendskab til den fulde palette af erhvervsuddannelser – er en meget stor del af forklaringen på historien om manglende praktikpladser og frafald. Vi synes, at det er noget af en overfortolkning at slå fast, at den private sektor ikke magter opgaven. Den seneste statistik viser, at mere end 71.000 lærlinge og elever havde en praktikplads på en erhvervsuddannelse i september 2019. Det synes vi egentlig er meget godt gået. Vi synes også, at Ulf Olsens argumenter om konjunkturfølsomme erhverv er lige kreative nok. De modige unge mennesker, der i disse år får sig et svendebrev, har udsigt til et arbejdsliv, hvor der er kæmpestor efterspørgsel på faglært arbejdskraft. De unge faglærte bliver meget eftertragtede, og vi ser slet ikke for os, at de kommer til at blive ledige i længere perioder ad gangen. Tværtimod.

Vores allervigtigste budskab er faktisk, at man med en erhvervsuddannelse har masser af muligheder for både at arbejde og videreuddanne sig, fordi en erhvervsuddannelse i dag både giver erhvervskompetence og studiekompetence. Det er der ikke andre ungdomsuddannelser, der kan tilbyde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Ung skuespillerinde fra Odense Teater har fået hjernerystelse

1995 Brugerbetaling var et vigtigt argument, da Storebæltsforbindelsen skulle vedtages, men endnu inden broen står færdig, er debatten om at få fjernet bropengene begyndt. Lektor i trafikpolitik ved Handelshøjskolen I København, Uffe Jacobsen, mener, at pression fra blandet andet erhvervslivet på Fyn vil presse bropengene på Storebælt ned på en tredjedel af den pris, som A/S Storebæltsforbindelsen i dag tænker sig. Hvis det holder stik, vil prisen for at krydse Storebælt i bil blive ca. 80 kroner. Det fynske folketingsmedlem, Niels Langkilde (K) siger, at man af hensyn til DSB ikke kan droppe en brugerbetaling for bilisterne, men at han og hans parti vil arbejde for at få prisen sat væsentlig ned. 1970 Korup-Ubberud indvier i dag den nye hal, som bliver samlingspunktet for fritidsaktiviteterne i den store omegnskommune. Den endelige opførelsespris er på 1,6 millioner kroner, og heraf er omkring 50.000 kroner indsamlet blandt lokale beboere. Hallen, der har de internationale mål for fem sportsgrene, er opført på den gamle fodboldbane bag Korup Skole. Den indeholder foruden bade- og garderobefaciliteter også mødelokale og restauration. Indtil videre skal hallen aflaste lokalemanglen på Korup Skole. Korup-Ubberud Hallen er en naturlig konsekvens af den udvikling, der tog fart i kommunen i begyndelsen af tresserne. På mindre end 10 år er det stille landsogn forvandlet til en moderne villaby. 1945 Den unge skuespillerinde, frøken Rigmor Gadborg, har i formiddag været så uheldig at snuble på vej ned ad trappen på sin bopæl, Hans Tausensgade 2, da hun ville gå til generalprøve på Filharmonisk Orkesters koncert på Fyns Forsamlingshus. Ved faldet forslog hun hovedet og ryggen og måtte i en ambulance føres til Odense Amts og Bys Sygehus, hvor hun straks kom under behandling. Efter en røntgenundersøgelse kunne lægerne dog fastslå, at der ikke var tale om alvorligere læsioner, men at den unge skuespillerinde har pådraget sig en lettere hjernerystelse. Da hun vil være indlagt i nogle dage, overtages hendes rolle i ”Manden, der kom til middag” på Odense Teater af frk. Grethe Carlsen.

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce