Vigtige forudsætninger for driften af Odenses kommende letbane er ved at smuldre. Nyt OUH åbner to år efter, letbanen tages i brug, og det kniber med at få nok til at bruge kollektiv transport i Odense.
Fem år før den planlagte åbning af Odenses letbane er driftsøkonomien i projektet ved at skride.
Dels er det en streg i regningen, at Nyt OUH tidligst åbner i 2022, da passagergrundlaget - og dermed også indtægterne - er baseret på, at sygehuset skulle åbne samtidig med letbanen i 2020.
Og nu er et nyt alvorligt problem dukket op. Det kniber gevaldigt med at opnå den kundefremgang i den kollektive transport, som frem mod 2020 skulle sikre et tilstrækkeligt passagergrundlag, når letbanen åbner.
- Det er en udfordring, og det skal vi skal følge nøje, men den allerstørste udfordring er, hvad det kommer til at betyde, at supersygehuset ikke står klar samtidig med letbanen, siger rådmand for By- og Kultur Jane Jegind (V).
- Det er klart, at når der ikke er noget sygehus, vil der også mangle passagerer.
Prognose: Færre buskunder
By- og Kulturudvalget blev tirsdag præsenteret for tal, der viser, at passagertallet i busserne i år ventes at stagnere, mens det til næste år ligefrem vil falde, hvis ikke der tilføres flere penge til området.
Det står i skarp kontrast til målet om en årlig stigning på tre procent flere passagerer i busserne frem mod 2020, og dermed er letbanens driftsbudget truet.
"Målsætningen er en del af grundlaget for letbanen", fremgår det af materialet, By- og Kulturudvalget i går fik.
Årsagen til de forventeligt færre passagerer er, at busserne hænger fast i trafikken og dermed spilder kostbar køretid på at holde i kø. Det betyder dårligere service og færre passagerer, er vurderingen.
Borgmester Anker Boye (S) ønsker ikke at give interview om sagen. Han erkender dog i et skriftligt svar med henvisning til forsinkelsen af Nyt OUH, at forudsætningerne for driftsøkonomien i letbanen er ændret.
Fynbus-direktør Carsten Hyldborg mener ikke, at den målsætning, der på kollektiv transport-området ligger til grund for driftsøkonomien i letbaneprojektet - tre procent flere brugere af kollektiv trafik hvert år frem mod 2020 - er realistisk at opnå med de nuværende vilkår for busdriften.
Enten skal busområdet tilføres flere penge eller også skal busserne have bedre konkurrencevilkår over for bilerne, hvis det skal lykkes at få markant flere passagerer over i den kollektive trafik, mener han.
- Vi kan se, det stagnerer i 2015, og vi tør ikke blive ved med at have så højt et vækstmål, før vi kender vores rammevilkår, både hvad angår økonomi og fremkommelighed. Der er nogle forudsætninger, vi skal have afklaret nu, siger han og efterlyser realisme.
- Det er jo altid en god idé, at der er sammenhæng mellem de mål, man sætter sig, og de ressourcer, man putter i det.
Hverken hos Odense Letbane eller Borgmesterforvaltningen har det tirsdag været muligt at få oplyst, hvad de ændrede forudsætninger for passagergrundlaget mere præcist vil betyde for driftsøkonomien i letbanen - og dermed også for Odense Kommunes økonomi.
- Det er klart, at når der ikke er noget sygehus, vil der også mangle passagerer.