Annonce
Udland

Vagthund: Næstsidste våbenlager er undersøgt i Syrien

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, har undersøgt det næstsidste af Syriens våbenlagre.

Nu mangler der kun et enkelt våbenlager, før Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, har undersøgt alle 23 oplagringssteder i Syrien.

Nyhedsbureauet Reuters har fået adgang til et dokument, der viser, at organisationen har besøgt det næstsidste af to lagre, som man sidst i oktober måtte opgive at besøge på grund af krigshandlinger.

OPCW, som har opgaven med at undersøge Syriens våbenlagre, meddelte 28. oktober, at "de to sidste endnu ikke er undersøgt på grund af sikkerhedssituationen."

Det er Syriens regering, som i en rapport fra oktober har opgivet, at der findes 23 våbenlagre.

Syriens egen kortlægning af lagrene er sket i henhold til en international aftale for destruktion af de kemiske våben.

Arbejdet med at fjerne de kemiske våben i Syrien blev sat i værk i kølvandet på amerikanske planer om at udføre en militær lynaktion mod landet på grund af et angreb med kemiske våben i Damaskus i august.

Adskillige hundrede mennesker blev dræbt ved angrebet.

Det satte tilsyneladende gang i diplomatiet, og hurtigt efter fandt de fem permanente lande i FN's Sikkerhedsråd frem til en resolution med en køreplan for, hvordan de kemiske våben skal fjernes.

Det anslås, at våbenlagrene rummer omkring 1000 ton kemiske våben.

Det er planen, at alle de kemiske våben skal være destrueret inden udgangen af juni 2014.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce