Annonce
Udland

Vagthund: Krig forhindrer inspektion i Syrien

Inspektører kan ikke besøge de to sidste kemiske våbenlagre i Syrien på grund af sikkerhedssituationen.

Sikkerhedssituationen i det krigshærgede Syrien har forhindret internationale inspektører i at undersøge to kemiske våbenlagre, siger Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, der har ansvaret for opgaven.

Inspektører har besøgt 21 af 23 kemiske våbenlagre, men "de to sidste er endnu ikke undersøgt på grund af sikkerhedssituationen," siger OPCW, der har hovedkontor i Haag.

Det er planen, at alle Syriens kemiske våbenlagre skal være destrueret inden udgangen af juni 2014.

Det syriske regime afleverede forleden en erklæring om landets kemiske våbenprogram og en plan for, hvordan programmet og arsenalerne destrueres. Det meddelte OPCW søndag.

Med erklæringen har Syrien overholdt den første store tidsfrist i den plan, der skal fjerne kemiske våben fra syrisk territorium.

Ifølge planen skal eksperterne fra OPCW sikre, at de faciliteter, der bruges til at producere kemiske våben, ødelægges inden den 1. november.

Inden udgangen af juni 2014 skal OPCW "tage sig" af alle de kemiske ingredienser i våbenprogrammet, skriver Reuters.

OPCW har ikke oplyst detaljer om de syriske arsenaler af kemiske våben, men det anslås, at de består af omkring 1000 ton.

Angrebet i august var det værste angreb med kemiske våben i 25 år.

Norge meddelte fredag, at landet ikke kan stå for selve destruktionen af de kemiske våben, hvilket USA tidligere har anmodet nordmændene om at gøre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce