Annonce
Fyn

Vaccinekritisk præst kaldt til samtale hos biskoppen: Fik præciseret reglerne

Sognepræst Theresa Strand Kudjewski talte fredag i Odense ved en demonstrationen mod coronarestriktioner. Hun understregede, at det var som privatperson. Læg også mærke til skiltet.  Foto: Birgitte Carol Heiberg
Biskop Tine Lindhardt har nu reageret i sagen om den vaccinekritiske præst i Svanninge.

Hun har på Facebook trukket paralleller tilbage til nazitiden og opfordret læger til ikke at vaccinere mod covid for at undgå at blive sidestillet med mordere, og nu har den sydfynske præst Therese Strand Kudajewski fået læst og påskrevet reglerne for præsters ytringer.

Det skete fredag, da hun var til en samtale med biskop Tine Lindhardt, der fører tilsyn med præsterne. Til stede ved samtalen var også provsten i Faaborg Provsti Lars Johnsen og kontorchef i stiftet, Asger Gewecke, der er juridisk rådgiver for biskoppen.

- Vi gennemgik reglerne for præster - også som tjenestemænd, siger Asger Gewecke, der ellers ikke vil udtale sig nærmere om mødets forløb og den konkrete sag.

Annonce

Få timer efter samtalen talte Therese Strand Kudajewski ved en demonstration i Odense, der var arrangeret af modstandere af vacciner og coronarestriktioner. Bag hende var lavet et skilt, hvor der stod "Dette er ikke en prædiken", og hun indledte sin tale med også at understrege, at hun talte som privatperson.

Og det gjorde hun yderst klogt i, siger retsteolog Kristine Garde.

- Det ville have været misbrug af tjenestedragten, hvis hun havde talt som præst, og det ville have været en alvorlig sag for hende, siger retsteologen.

Det ville have været misbrug af tjenestedragten, hvis hun havde talt som præst, og det ville have været en alvorlig sag for hende.

Kristine Garde, retsteolog

Hun har optrådt som bisidder for flere præster, der har været indkaldt til tjenstlige samtaler.

- Og jeg vil gerne rose stiftet for at nå at gennemføre samtalen med præsten, før hun optrådte til demonstrationen. For mig at se er hun blevet reddet på målstregen, siger retsteologen.

Til fortolkning

Præster har som alle andre ytringsfrihed, men det betyder ikke, at de frit kan sige alt som privatperson. Centralt er tjenestemandsloven, hvor der står, at man som tjenestemand(præst) såvel i som uden for tjenesten skal vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver. Det, du siger, må ikke stille sig i vejen for embedet. I juridisk sprog kaldes det decorum, og der er altid tale om et fortolkningsspørgsmål.

Kristine Garde tager skarpt afstand fra sognepræstens udtalelser, hvor hun har trukket paralleller tilbage til nazi-Tyskland og angrebet vaccinerende læger for at være en skændsel for lægestanden.

- Det er helt uhørt, hvad hun har sagt, og havde hun formuleret sig så skarpt ved demonstrationen, ville hun efter min mening have overtrådt decorum-reglerne og være indkaldt til en tjenstlig samtale, siger retsteologen.

Hun mener derimod, at ytringer fremsat på Facebook har en anden karakter.

- Det er det for mig, men med tiden kan det være, at de får samme vægt, siger hun.

I første omgang kunne præstens angreb på blandt andet lægestanden læses på Therese Strand Kudajewskis offentlige Facebook-profil, men de er siden blev flyttet til hendes private profil.

Annonce

Provst: Trist sag

Provst i Faaborg Provsti, som Therese Strand Kudajewski hører under, Lars Johnsen, kalder sagen for trist.

- Det er det altid, når der på den måde opstår uro, siger han og vil ellers ikke kommentere den konkrete sag.

- Men det er en væsentlig diskussion om, hvor grænsen går for, hvad præster kan sige som privatpersoner, siger han.

Hvad mener du om hendes udtalelser, hvor hun er tæt på at betegne vaccinerende læger som mordere?

- Det vil jeg ikke udtale mig om, siger han.

Annonce

Råd om pressen

Ved demonstrationen fredag blev den sydfynske præst af Avisen Danmarks reporter spurgt til samtalen med biskoppen. Svaret fra præsten var, at hun af stiftet primært havde fået  vejledning til at håndtere pressen.

- Det har været hektiske dage. Men jeg har ikke været til en kammeratlig samtale, sagde hun.

Fyens Stiftstidende har i flere dage forgæves forsøgt at få en kommentar fra Therese Strand Kudajewski, der er præst i Svanninge/Faldsled.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colin var tvunget til at lukke sit firma: Så kom en omstridt erhvervsmand på banen - Nu risikerer Colin karantæne efter konkurs

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt børnehjem i Odense til politiet - for kidnapning

Odense For abonnenter

Har du også undret dig? Så længe går der, før skinnerne skal rives op og skiftes ud

Regeringen vil gøre havnen i Esbjerg til militært knudepunkt for USA

Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Podcast

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Annonce