Annonce
Fyn

Vaccination af børn bryder forældreloven: Skilte forældre efterlades i corona-knibe

En fraskilt forælder, der ønsker sit barn vaccineret for corona, kan gøre det uden sin ekspartners tilladelse, selvom de deler forældremyndigheden over barnet. Det er et problem, mener Patientforeningen. Foto. Reteurs/Stephane Mahe
Fraskilte forældre, der deler forældremyndigheden over deres børn, behøver ikke begge give samtykke til, at barnet skal vaccineres. Det er et problem og kan skabe konflikt, mener Patientforeningen.

Hvis et skilsmissebarn skal have nyt pas, kræver det begge forældres samtykke. Hvis samme barn skal vaccineres mod HVP, kræver det begge forældres samtykke.

Men når det drejer sig om vaccination mod coronavirus, kan den ene forælder booke en tid på vacciner.dk og få det fælles barn vaccineret, uden at den anden giver sin tilladelse - også selvom de deler forældremyndigheden.

Det er et brud på Forælderlovens paragraf 3, mener Niels Jørgen Langkilde, der er formand for Patientforeningen. I den lov står blandt andet, at væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb skal være en fælles beslutning, når forældre, der ikke bor sammen, har fælles forældremyndighed.

Annonce


Det offentlige skal ikke skabe konflikter, men løsninger.

Niels Jørgen Langkilde, formand Patientforeningen


- Reglerne er sådan, at de skal være enige, før barnet kan vaccineres. Så skal det offentlige selvfølgelig ikke understøtte, at den ene forælder bare Karl Smart i en fart får vaccineret barnet, mens den anden er imod.

- Det skaber jo ikke en god stemning. Det er folk, der er gået fra hinanden, fordi der var konflikt og noget, man ikke var enige om. Så skal det offentlige ikke sjaske benzin på bålet. Det ser ikke kønt ud, siger Niels Jørgen Langkilde og peger på, at der på den måde ikke er forskel på, om det er en vaccine mod HPV eller Covid.

- Derfor er jeg ved at lave en mail til Sundhedsstyrelsen, ministeren og folketingets sundhedsordførere, så der bliver rykket på den der. Det offentlige skal ikke skabe konflikter, men løsninger, siger han.

Imod vejer tungest

Et sted, hvor det manglende fælles samtykke har skabt diskussioner, er hos Nele Klindt og hendes eksmand Thomas Hass Klindt.

Han vil gerne have deres 13-årige søn vaccineret - og havde bestilt tid til det. Men det er hun imod, og hun har derfor aflyst tiden.

- Der er mange fraskilte forældre, som er fuldstændig enige i enten det eller det andet i forhold til vaccination mod corona, men der er bestemt også forældre, som er uenige. Og hos dem kan det så bare køre i ring.

Nele Klindt er uenig med sin eksmand om, hvorvidt deres 13-årige søn skal vaccineres mod corona. Privatfoto

- Den ene kan bestille en tid på vacciner.dk, og den anden kan aflyse. Så kan den første bestille tid igen, og den anden aflyse, og så kan det bare køre i ring. Det er fuldstændig uacceptabelt, mener Nele Klindt.

Thomas Hass Klindt er enig i den del.

-Selvfølgelig skulle det have været sådan, at begge forældre skal give samtykke, og det skal ændres hurtigst muligt, for det er problematisk, hvis en forælder sniger en vaccine ind i et barn, uden den anden er okay med det. Det er en ting.

- Men en anden ting er, at jeg som forælder følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hun går imod dem og er imod vacciner, og det er hendes lod, der trækker tungest i det her. Så vores søn bliver ikke vaccineret, fordi hun er imod det, siger Thomas Hass Klindt.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce