Annonce
Indland

V: Rekordlav havmøllepris støtter sag mod kystnære møller

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) glæder sig over lave priser på havvindmøller. Men de kystnære vindmøller, som der også for nylig har været udbud af, skal ikke opføres, hvis det står til regeringen. Arkivfoto.

Regeringen holder fast i sin modstand mod kystnære møller efter rekordlav pris på havmøllepark.

Havvindmøller er nu så billige, at de stort set koster det samme som kystnære. Derfor er der al mulig grund til at investere i vindmøller langt ude på havet frem for i møller tættere på kysten.

Sådan lyder rationalet i regeringen, efter at energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har modtaget et rekordlavt bud på havvindmølleparken Kriegers Flak.

- Det styrker netop den argumentation, regeringen har. Det er en langt bedre løsning at investere i havvind frem for kystnære møller.

- Prisen er stort set den samme nu. Og ved at placere møllerne længere ude på havet, er der ikke de samme gener, siger Lars Christian Lilleholt.

Det svenske selskab Vattenfall har vundet udbudsrunden med en pris på 37,2 øre per kilowatt-time. Det er ifølge Energi- og Klimaministeriet verdens laveste pris for havvindmøller nogensinde.

Ministeriet kalder ligefrem i en pressemeddelelse prisen "sensationelt lav".

Kriegers Flak skal bestå af havvindmøller med en samlet kapacitet på 600 megawatt. Møllerne skal opføres cirka 15 kilometer fra Møns østkyst.

Til sammenligning skal de kystnære møller, som regeringen ikke vil opføre, stå mellem 4,2 og 8 kilometer ud for den jyske vestkyst.

Selv om regeringen agter at gennemføre Kriegers Flak, så kræver det, at partierne bliver enige om en erstatning for energiafgiften PSO, understreger Lilleholt.

PSO-afgiften er med til at finansiere vedvarende energi i Danmark. Men EU har kendt afgiften traktatstridig. Derfor skal politikerne skaffe penge på en anden måde.

Lilleholt har tidligere nævnt det som en mulighed at hæve bundskatten. Men den løsning er slet ikke på bordet mere, understreger han.

- Regeringen har fremlagt en 2025-plan, hvori der peges på finansiering. Blandt andet grøn check (et skattefradrag til folk med lave indkomster, som regeringen vil afskaffe, red.), siger ministeren.

- Nu går vi til forhandlinger, og så må partierne fremlægge deres ønsker. Jeg vil bare sige, at i vores overvejelser indgår ikke en forhøjelse af bundskatten.

Annonce

FAKTA: Kriegers Flak skal være Danmarks udstillingsvindue

* Kriegers Flak er et flak i Østersøen - opkaldt efter søofficeren Christian Krieger.

* Det bliver Danmarks største havvindmøllepark og skal ligge i farvandet mellem Møn, Sydsverige og Nordtyskland.

* Det er et lavvandet område, som er velegnet til placering af store havmølleparker.

* Det særlige ved havområdet Kriegers Flak er, at også Sverige og Tyskland har udpeget flakket til havmøller. Det anslås, at der totalt vil kunne placeres op til 1600 MW havmøller.

* EU støtter opførelsen på Kriegers Flak med 1,1 milliard kroner.

* Opførelsen er tidligere udskudt med to år. Parken skal derfor senest være færdig ved udgangen af 2021.

* Regeringen har sat et loft over budprisen på havvindmølleparken.

* Havmølleparken kobles på et havbaseret elnet mellem Danmark og Tyskland - med mulighed for på et senere tidspunkt også at koble Sverige på nettet.

* Projektet ventes at styrke forsyningssikkerheden og konkurrencen på elmarkedet til gavn for forbrugerne

Kilder: Energistyrelsen.

FAKTA: Prisen på havmølle-el er dykket markant

Prisen på havmølle-el er faldet markant de seneste år. Udbuddet af Kriegers Flak er den sidste af tre udbudsrunder, som blev vedtaget med energiforliget i 2012.

Alle partier undtagen Liberal Alliance og Alternativet står bag forliget.

Her kan du se prisen for de tre projekter:

- Kriegers Flak i Østersøen:

* Svenske Vattenfall etablerer de i alt 600 MW til en budpris på i alt 37,2 øre per kilowatt-time.

* 600.000 husstande vil fra 2021 nyde godt af elforbindelsen.

- Kystnære vindmøller i Vesterhavet:

* Svenske Vattenfall etablerer de i alt 350 MW til en budpris på i alt 47,5 øre pr. kWh. Det er en ny verdensrekord ifølge Vattenfall og mere end 30 procent under prisloftet, som energiforliget fra 2012 fastsatte.

* Det skal dog ses i lyset af, at cirka halvdelen af budprisen finansieres af statsstøtte.

* Møllerne er blevet nedskaleret fra 450 MW til 350 MW og skal stå færdige i 2020.

* Regeringen ønsker mod et politisk flertal at annullere møllerne, fordi de "skæmmer udsigten" fra kysten, hvorfor deres skæbne afgøres under 2025-forhandlingerne.

- Horns Rev 3 i Nordsøen:

* Vinderen blev svenske Vattenfall med en pris på 77 øre pr. kWh. Dengang var det bud et af de laveste på havvindmøller nogensinde i Europa, og prisen er siden faldet markant.

* Kapaciteten bliver på 400 MW, der kan producere el svarende til det årlige forbrug for 425.000 danske husstande.

* De 49 møller kommer i drift fra 2019 til en samlet pris på 7,5 milliarder kroner.

* Anholt Vindmøllepark, der blev vedtaget inden energiforliget, kostede 105,1 øre per kilowatt-time i 2010. Havvindmølleparken er på 400 megawatt.

Kilder: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Energistyrelsen, Fagbladet Ingeniøren.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce