Annonce
Odense

V-rådmand om Brian Skov Nielsen-exit: Vi kommer til at trække mindre på smilebåndet

Jane Jegind (V) og Brian Dybro (EL) har rent ideologisk siddet i hver sin ende af byrådssalen, men i en række sager - blandt andet omkring en grøn handleplan for Odense - har de haft fælles fodslag. Arkivfoto: Kim Rune/Victoria Mørck Madsen

Venstres rådmand i Odense, Jane Jegind, er med egne ord "rigtig ked af", at Brian Skov Nielsen (EL) stopper i politik som konsekvens af sit nye job hos Socialstyrelsen. Det selv om Brian Skov Nielsen befinder sig i den modsatte ende af byrådssalen rent ideologisk.

- Det bliver et savn for byrådet. Brian (Skov Nielsen, red.) er skarp, vittig og en ordentlig politiker. Og selvom vi befinder os i hver sin ende af det politiske spektrum, har jeg altid sat pris på de debatter, vi har haft, siger Jegind efter nyheden om, at Enhedslistens nu tidligere topfigur er fortid i byrådet.

De betydelige forskelle mellem V og EL til trods hører det da også med til historien, at Venstre og Enhedslisten på det seneste har fundet sammen om nogle politiske sager, og at Jegind og Brian Skov på det personlige plan har haft en god kemi. Ikke mindst kom det til udtryk, da partierne i juni sammen foreslog handleplanen Danmarks Grønneste Storby, som senere kom med i budgettet.

- Vores forskelle til trods har vi kunnet mødes på nogle områder, siger Jane Jegind, der i øvrigt konstaterer, at byrådet kommer til at mangle noget humor uden Brian Skov Nielsens ofte rappe indlæg.

- Vi kommer til at trække mindre på smilebåndet, når han ikke er der, lyder det fra V-rådmanden.

I et større interview i Fyens Stiftstidende torsdag retter Brian Skov Nielsen en kritik af, at der i byrådet findes et C-hold af politikere, "som bare sidder og tier stille" og drukner i det taktiske spil mellem rød og blå blok, som bliver kørt af A-holdet, som består af rådmændene og borgmesteren, der modsat alle andre er politikere på fuld tid. Disse C-holds-politikere findes især hos de store partier Socialdemokratiet og Venstre, mener han.

Jane Jegind er enig i, at det ville være ønskværdigt at høre flere byrådsmedlemmer ytre sig i byrådssalen, men hun mener det især handler om, at sagsmængden og sagerne kompleksitet er stigende, hvilket er en udfordring for fritidspolitikerne. At hun selv rager for meget magt til sig i sit eget parti - og på den måde tvinger andre ud i skyggen - afviser Jane Jegind.

- Det er ikke min opfattelse. Vi har et udbredt demokrati i Venstre og snakker om tingene. Højt til loftet er noget af det, der kendetegner vores parti, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce