Annonce
Odense

V-politiker om Odenses jobgaranti til ledige, der bliver sosu-hjælpere: - Empati og omsorg kan du ikke uddanne dig til

Der er nogle ting, man ikke kan tillære sig, mener Sanne Skougaard Andersen (V), der frygter, at udsigten til et job kan få folk, der egentlig ikke har kompetencerne til det, ind i plejesektoren. Arkivfoto: Michael Bager
Odense Kommune garanterer et job, hvis man som ledig uddanner sig til såkaldt velfærdsmedarbejder, hvilket blandt andet inkluderer sosu-hjælpere- og assistenter. Og det er et problem, mener Venstres Sanne Skougaard Andersen.
Annonce

Er man ledig og villig til at skifte branche til sundhedssektoren, kan man i Odense Kommune få et samlet uddannelsesforløb og voksenelevløn i praktik, hvis man er fyldt 25 år. Det skal sikre Odense op mod 500 flere sosu-hjælpere, -assistenter og pædagogiske assistenter.

Oveni hatten er der jobgaranti efter endt uddannelse.

Og det er ikke helt uproblematisk, mener Sanne Skougaard Andersen (V), der er medlem af Ældre- og Handicapudvalget.

Der er de seneste dage kommet grufuld dokumentation for omsorgssvigt af ældre og svage borgere frem. Torsdag kunne man i Fyens Stiftstidende læse om to kvinder, hvis demensramte mænd behandles uværdigt på et plejehjem på Nordfyn.

Samme aften havde en ualmindeligt omdiskuteret TV2-dokumentar, der viser grusomme og uværdige forhold for ældre på to plejehjem i Randers og Aarhus, premiere.

- Det er frygtelig hjerteskærende, at sådan noget foregår. Der er tale om nogle medarbejdere, der ikke lader til at være klar over, at de har med sårbare mennesker, der er afhængige af andres hjælp, at gøre, siger Sanne Skougaard Andersen og tilføjer:

- Jeg vil gerne understrege, at det her ikke handler om at stemple et helt fag, for jeg er slet ikke i tvivl om, at der er rigtig mange medarbejdere, der gør et fantastisk godt stykke arbejde.

Annonce

Mangler anerkendelse

Kompetente medarbejdere, der har lyst til at yde omsorg for andre, som er blevet afhængige af udefrakommende hjælp, og som har lyst til at give noget videre er den type mennesker, der skal arbejde med ældre og svage borgere.

Og Sanne Skougaard Andersen frygter, at jobgarantien som en del af projektet ”fra ledig til velfærdsmedarbejder” kan rokke ved det.

Man kan have nok så højt et gennemsnit, men hvis man ikke har de afgørende personlige kvaliteter, der skal til for at varetage et job som omsorgsgiver, har man ingen plads i den verden, mener politikeren.

- Man kan simpelthen ikke give jobgaranti til mennesker udelukkende, fordi de har gennemført en uddannelse. Essensen af at arbejde med ældre er at være i besiddelse af empati og omsorg, som man har lyst til at tage med på arbejde hver dag. Det skal selvfølgelig understøttes af faglige kompetencer, men empati og omsorg kan du ikke uddanne dig til, fastslår hun.

Sanne Skougaard Andersen frygter, at man uddanner mennesker for at få dem ud af ledighedskøen, men det er intet værd, hvis de ikke har hjertet med i uddannelsen.

Samtidig savner hun en meget større anerkendelse af faget.

- Man hører rigtig ofte, at hvis man ikke kan blive andet, kan man blive sosu-hjælper, fordi det er en uddannelse, der ikke kræver det højeste gennemsnit. Det burde være et fag, man var stolt af, men der er kæmpe rekrutteringsvanskeligheder. Der skal være en meget større anerkendelse af de her job.

Annonce

Vi er helt inde ved benet

Stod det til rådmanden for Ældre- og Handicapudvalget Søren Windell (K), var det faglige niveau på byens plejehjem- og centre højere, men han pointerer samtidig, at Odense lider under samme problem som alle andre danske kommuner, nemlig at der ikke er nok ledige hænder og for få uddannede på området.

Ældre- og Handicaprådmand Søren Windell forstår godt Sanne Skougaard Andersens bekymring og er villig til at kigge nærmere på sagen, så der ikke er medarbejdere i ældreplejen, der ikke er i stand til at varetage deres arbejde med respekt og omsorg for de ældre. Arkivfoto: Michael Bager

Og ligesom Sanne Skougaard Andersen ser han et stort problem, når det kommer til uddannelsens ry.

- En sag som denne får jo ikke ligefrem flere til at søge ind på uddannelsen. Vi har et helt grundlæggende problem med, at det her er et fag, folk ikke søger ind på. Der ligger en eller anden idé om, at hvis man ikke kan blive andet, kan man altid passe de gamle. Vi er simpelthen nødt til at kigge på, om den her uddannelse er skruet godt nok sammen, og om niveauet er acceptabelt, fastslår han.

- Sanne Skougaard Andersen mener, at man lover lidt for meget med den jobgaranti, der er en del af ”fra ledig til velfærdsmedarbejder”-projektet. Er du enig i det?

- Hun har selvfølgelig ret i, at vi ikke skal ansætte folk, der ikke har den nødvendige empati. Så skal de slet ikke i gang med den uddannelse, det er spild af ressourcer. Men jeg antager, at man ikke bliver optaget, hvis man ikke er kvalificeret. Men jeg forstår godt bekymringen og er parat til at tage det op, så vi ikke uddanner nogen, der ikke bør være der.

Spørger man Søren Windell, skyldes det især, at ældreområdet igennem en lang årrække er blevet nedprioriteret, og at medarbejderne i ældreplejen som konsekvens deraf i høj grad mangler kollegaer.

- Vi må jo være ærlige og sige, at vi år efter år har skåret på budgetterne. I min tid som rådmand har vi ikke lavet andet end besparelser. Vi er helt inde ved benet, siger han og tilføjer:

-Det er vigtigt, at vi får talt om den pleje, der finder sted, og at vi lærer af de utroligt triste sager fra både Randers og Aarhus, siger Søren Windell, der dog ikke umiddelbart er bange for, at der findes lignende eksempler i Odense.

For at sikre sig at det ikke er tilfældet, vil rådmanden i snak med beboere, pårørende og ansatte på byens plejehjem- og centre. Det skal være på en måde, hvor der er plads til, at man udtrykker, hvad der ligger en på sinde. Rådmanden regner med at påbegynde det indledende arbejde i næste uge.

Fra ledig til velfærdsmedarbejder

Projektet ”Fra ledig til velfærdsmedarbejder” har til formål at skaffe flere såkaldte velfærdsmedarbejdere til kommunen. Rationalet bag er, at Odense har en stor udfordring med både ledighed samt rekruttering og fastholdelse af velfærdsmedarbejdere. Med dette projekt søger man at afhjælpe de to problemer.

Målgruppen er ledige borgere, der ønsker uddannelse og/eller brancheskift, uddannede ledige, der får et kompetenceløft og opkvalificering af eksisterende medarbejdere i Odense Kommune. Indgangen for mulige kandidater er via jobcentret.

Forud for optagelsen indgår kandidater i et såkaldt for-forløb, hvor de får en forsmag på både praktik- og skoledelen af uddannelsen. Desuden skal de til samtale med en leder i Ældre- og Handicapforvaltningen, hvor deres personlige kompetencer vurderes. Efter for-forløbet kan man søge optagelse, men man er ikke garanteret en plads i projektet.

Med i pakken er et samlet uddannelsesforløb med ansættelse i Odense Kommune ved grundforløbets start samt praktikpladser i alle praktikpladser. Mulighed for voksenløn under grund- og hovedforløb, hvis man er fyldt 25 år og jobgaranti efter endt uddannelse.

Projektet løber fra 2020-2023 og skal i det tidsrum sikre Odense Kommune 500 velfærdsmedarbejdere. Primært social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og pædagogiske assistenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce