Annonce
Odense

V-politiker fra Kalundborg advarer imod biogas-udvidelse i Odense: - For Guds skyld, sig ikke ja

Biogas-anlægget ved Fangel blev opført i 1988/1989 på initiativ fra lokale landmænd. Fangel Bioenergi ApS har siden 2001 været ejet og drevet af Bigadan. Arkivfoto: Kim Rune
I Kalundborg har kommunen anmeldt det lokale biogasanlæg, som delvis har samme ejere som biogasanlægget i Fangel. Ifølge Niels Erik Sørensen, der sidder i Kalundborg Byråd for Venstre, og som selv bor tæt på anlægget, bør Odenses politikere under ingen omstændigheder godkende en udvidelse.
Annonce

- Det er meget, meget slemt. Det er som rådne æg. Næsten værre. Du drømmer ikke om det, og det kan næsten ikke beskrives.

Sådan lyder det advarende fra Niels Erik Sørensen, byrådsmedlem for Venstre i Kalundborg, hvor han bl.a. er formand for Børn- og Ungeudvalget.

I Kalundborg ejer Bigadan, er også ejer biogas-anlægget i Fangel ved Odense, sammen med Ørsted et moderne biogas-anlæg med en kapacitet på 300.000 ton om året, som åbnede for cirka et år siden. Ifølge Venstre-politikeren, der selv bor cirka 500 meter fra anlægget, har det siden været et stinkende mareridt at bo, hvor han bor.

- Folk kan hverken have døre eller vinduer åbne. Det er en ganske forfærdelig lugt. Det er direkte råddenskab, det lugter af, siger han.

Annonce

Kan lugtes på rådhuset

Ifølge Venstre-politikeren spreder lugten sig på dårlige dage langt ud over byen.

- Selv på vores rådhus, som ligger to-tre kilometer væk, har de nogen gange kunnet lugte det, siger han.

- Det har rigtig meget at gøre med, hvordan vinden blæser. Den ene dag kan man intet lugte, fordi det blæser den modsatte vej, og så den næste dag er det der igen.

For cirka en måned siden har Kalundborg Kommune taget konsekvensen af lugtgenerne og anmeldt biogas-anlægget til politiet.

- Jeg ved ikke, hvad politiet gør, men jeg håber, at politiet lukker virksomheden ned. Hellere i dag end i morgen. Så må der være lukket, indtil de har det system oppe at køre, som skal til for, at det ikke lugter mere. Det må være den eneste løsning, siger Niels Erik Sørensen, der kun har et råd til sine politiker-kollegaer i Odense:

- For Guds skyld, sig ikke ja (til udvidelsen, red.).

Annonce

Afgøres inden sommerferien

I Odense skal sagen om udvidelse af biogas-anlægget i Fangel tirsdag op i By- og Kulturudvalget, og ifølge køreplanen kommer byrådet til at skulle tage endelig stilling inden sommerferien.

For bordenden i By- og Kulturudvalget sidder rådmand Jane Jegind, der ligesom Niels Erik Sørensen er fra partiet Venstre. Fyens Stiftstidende har spurgt hende, om advarslen fra partifællen i Kalundborg gør indtryk.

- Det gør alle de input, der kommer. Det gjorde også indtryk, da jeg mødtes med borgere ude i området, siger hun og mener, der er argumenter både for og imod en udvidelse af biogasanlægget.

Kun Enhedslisten har på forhånd meldt ud, at partiet er imod udvidelsen.

Adm. direktør i Bigadan, Karsten Buchhave, medgiver, der har været nogle problemer i Kalundborg. Men han afviser, at anlægget kan sammenlignes med den udvidelse, der er planer om at lave i Fangel. Anlæggene er teknisk forskellige, og, siger han:

- Det er en anden helt biomassesituation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce