Annonce
Odense

V og K på kollisionskurs om moske

Viceborgmester Alex Ahrendtsen (DF) kalder det mangel på dømmekraft fra Jan Boyes side, da borgmesteren deltog i en fredagsbøn i en moske på Ørbækvej. Tegning: hjørdis plato

Lars Chr. Lilleholt: Stormoske vil bidrage yderligere til det parallelsamfund, vi ikke ønsker

ODENSE: Borgmester Jan Boye (K) er i debatten om en stormoske i Odense på kollisionskurs med to af sine tre støttepartier. Venstre tager nu kraftigt afstand til det, der udlægges som borgmesterens støtte til en moske og mener, at en stormoske ikke vil gøre noget som helst godt for integrationen i Odense.

- Venstre ville gerne have været planerne om etablering af en stormoske foruden, siger byrådsmedlem Lars Chr. Lilleholt (V).

- Vi tror ikke på, at en stormoske vil virke fremmende på integrationen. Tværtimod frygter vi, at moskeen vil bidrage yderligere til det parallelsamfund, vi ikke ønsker, og derfor bør Odense Kommune ikke fremme planerne.

Rådmand Jane Jegind og Lars Chr. Lilleholt - her sammen med borgmester Jan Boye (K) understreger, at Venstre gerne havde und-været sagen om en stormoske i Odense. - Der skal i hvert fald ikke én kommunal krone i projektet, siger de to Venstre-byrådsmedlemmer.

Moske på fredet jord

- Kommunen skal hverken direkte eller indirekte være med til at finansiere stormoskeen og skal heller ikke give initiativtagerne fordele, som andre ikke vil kunne opnå - for eksempel ved at ændre lokalplaner eller ved at give tilladelse til at placere moskeen på fredet jord, siger Lars Chr. Lilleholt.

Udtalelserne er rar musik i ørerne på Dansk Folkepartis viceborgmester, Alex Ahrendtsen.

- Lilleholt formulerer sig i denne sag meget præcist, og det tjener ham til ære, at Venstre nu melder så klart ud.

- Andre steder i Europa ser vi, at hvor der bygges stormoskeer, sker der også en radikalisering blandt visse muslimer.

- Den klare melding nu også fra Venstre burde få borgmesteren til at tænke sig om en ekstra gang, inden han fortsætter med sin støtte til planerne om en stormoske, siger Alex Ahrendtsen.

Annonce

Hvad er forskellen?

Borgmester Jan Boye har svært ved at se, at der er nogen afgørende uenighed med Venstre, idet han slår fast, at kommunen i sagen om en eventuel moske alene har en opgave at løse som myndighed.

- Hvis initiativtagerne til en moske kommer med et færdigt projekt, skal det behandles i det kommunale system, både af embedsmænd og politikere. Lokalplan og byggesag hører hjemme i By- og Kulturforvaltningen. Her er Lars Chr. Lilleholt med i det politiske udvalg. Hvis han der vil sige nej til et lovligt forslag om at bygge en moske, så er vi uenige, siger Jan Boye.

Annonce

Gavnligt for integration

Socialdemokraterne ser anderledes positivt på en eventuel stormoske i Odense end Venstre og Dansk Folkeparti.

- Hvis initiativtagerne har penge og planer, finder vi pladsen. Jeg tror, det vil være gavnligt for integrationen, at muslimer kan samles ét sted i stedet for i diverse kældre og baggårde, siger Socialdemokraternes politiske ordfører i byrådet, Thomas Funding.

Han understreger, at hjælpen skal være den samme, som andre trossamfund i en lignende situation vil blive tilbudt - hverken mere eller mindre.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce