Annonce
Assens

V og DF vil åbne for brug af omdiskuteret sprøjtemiddel

Ved hjælp af en laserteknik pejler sprøjtemaskinen sig ind på ukrudtet og slår til, når den er i en afstand af 18 centimeter fra det. Arkivfoto: Nils Svalebøg

I Miljø, Teknik og Plan siger et flertal nej til ekstraordinær brug af ukrudtsmidlet glyfosat. Mindretallet, Venstre og DF, har ønsket sagen i byrådet, hvor det kan forvente flertal

Ukrudtet vokser op gennem revner i cykelstierne, og det gnaver sig ind på belægningen fra siderne og forringer dermed levetiden på slidlaget.

Det er baggrunden for, at administrationen har bedt politikerne til at give grønt lys for brug af pesticidet glyphosat, der er det aktive middel i for eksempel det velkendte Roundup.

Et flertal i Miljø, Teknik og Plan bestående af SF, Socialdemokratiet og Radikale har imidlertid afvist at give grønt lys for brug af det omdiskuterede sprøjtemiddel på kommunale arealer. Det er mindretallet, Venstre og DF, dog ikke tilfreds med, så de to partier har ønsket sagen på byrådets bord, hvor de to partier tilsammen har lige præcis det flertal, der skal til for at få banet vej for glyphosat på de kommunale stier.

Annonce

Glyphosat og økonomi

Reparationer på nuværende skader på cykelstier forårsaget af ukrudt er beregnet til at ville koste 40.000 kroner.Behandling med glyphosatholdigt sprøjtemiddel vil beløbe sig til 2000 kroner. En tur er nok.

Med gasflamme, kogende vand eller et andet ukrudtsmiddel kræves fire-fem ture. Prisen vil være 10.000 kroner.

Ved præcisionssprøjtning bruges kun ganske lidt glyphosat. Normal dosering er 3,5 liter pr. hektar (10.000 kvadratmeter).

Ved præcisionssprøjtning bruges en liter pr. 57.000 kvadratmeter.

Ukrudt, der vokser op gennem revner i slidlaget på cykelstierne, som her stien mellem Brylle og Tommerup St. forkorter stiens levetid. Foto: Assens Kommune

Vil sikre grundvandet

- Vi kan jo ikke sige i Vision 2030, at vi vil være en grøn og bæredygtig kommune, hvis vi siger ja til det her, siger Leif Rothe Rasmussen (S), der også forventer, at stoffet er på vej til udfasning i EU.

- Det handler også om det signal, vi sender. Jeg ved godt, andre midler ikke er så effektive, men jeg vil ikke sende regningen videre til mine børn, børnebørn og oldebørn, fordi vi har sendt noget i drikkevandet. Vi skal værne om vores drikkevand, siger han og nævner, at netop rent drikkevand også er noget, de borgere, der har engageret sig i Vision 2030, har lagt vægt på.

- Når vi ser frem til 2030, skal vi så ikke også følge op, når vi sætter noget i søen, spørger han.

Meget billigere

Hos Venstres Dan Gørtz vejer blandt andet økonomien og glyphosats effektivitet tungere end miljømæssige argumenter.

Ifølge administrationens oplæg er det langt billigere at bekæmpe ukrudtet med glyphosat end med flammer, kogende vand og det mere miljøvenlige middel pelargonsyre, som man hidtil har gjort, fordi det er klaret med én behandling og ved præcisionssprøjtning, der nedsætter brugen til fem procent af normal glyphosat-dosering. En sprøjtning med glyphosat er beregnet til at koste en femtedel af, hvad de andre bekæmpelsesmetoder koster, fordi man skal ud flere gange.

- Det er det optimale økonomisk set, og når man anvender punktsprøjtning, hvor man kun sprøjter der, hvor der stikker grønt op, må det være mere skånsomt, end når man sprøjtede for år tilbage. En gasbrændere udleder co2, det er heller ikke problemfrit, siger Dan Gørtz.

Brugen af glyphosat er godkendt af Miljøstyrelsen, som i modsætning til WHO, Verdenssunhedsorganisationen, ikke mener, stoffet er kræftfremkaldende. Styrelsen skriver endvidere på sin hjemmeside, at den vurderer, at det ikke forurener grundvand og drikkevand, selv om det er konstateret i grundvandet i enkelte tilfælde.

Netop usikkerheden omkring glyphosat får Poul Poulsen (R) til at sige nej til sprøjtemidlet i Assens Kommune.

- Der er også nogle, der angriber Miljøstyrelsen for at godkende stoffet på et forkert grundlag. I sidste ende hander det om, hvad man tror på, og jeg mener, vi skal passe på vores grundvand, siger Poul Poulsen, der fortæller, at han selv bruger fortyndet eddikesyre mod ukrudt.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce