Annonce
Kultur

Væv'li profil: Mudderpøl er blevet lækkert bytorv med kunst

Billedkunstner Søren J. Søndergaard maler lokale ansigter i profil på Veflinges nye Bytorv. Foto: Thomas Gregersen
Har Veflinge et gennemgående træk - og er det i givet fald vigende hårgrænse, vage hager eller store næser? Det har billedkunstner Søren J. Søndergaard muligvis et overblik over, efter han har malet 44 beboeres profil på en væg på torvet.

Veflinge: I mange år har parkeringspladsen overfor Veflinge Forsamlingshus lignet en mudderpøl med et tyndt lag perlesten og store vandpytter. Men efter syriske Kasser Othman i 2018 tegnede en arkitekttegning af et nyt flot bytorv, begyndte mudderpølen også at falde de lokale i øjnene.

- Vi havde vel et eller andet sted bare vænnet os til, at sådan så der nu engang ud. Så da der kom friske øjne på - i form af Kassers, så var der da ingen tvivl om, at det var et forfærdeligt grimt centrum for byen, fortæller Anne Margrethe Dalskov fra lokalrådet.

De mange ansigter ses i profil, hvor de sidder og kigger hinanden dybt i øjnene. Set på afstand kan de også ligne en slags sorte uens søjler. Foto: Thomas Gregersen

Derfor gik rådet i gang med at søge fonde og kommunen om hjælp til en forskønnelse af de 1100 meget centrale kvadratmeter.

Annonce

Et langvarigt projekt, der efter en masse frivillige arbejdstimer, fondsansøgninger og tanker - nu nærmer sig målet. Den endelige pris ender i omegnen af 800.000 kroner, hvor Nordfyns Kommune har givet langt den største del.

Profilbilleder

I sidste uge blev den lyse belægning og de moderne bænke og blomsterkummer suppleret med et langt kunstværk med 44 profiler af lokale beboere. Det er den lokale billedkunstner Søren J. Søndergaard, der har forladt sit atelier for at svinge penslerne på det helt store lærred.

- Jeg fik faktisk frie hænder til at finde på en dekoration og besluttede mig hurtigt for, at det ikke skulle være en eller anden farveeksplosion, som man hurtigt blev træt af at se på. Så kom idéen med de her profiler af lokale ansigter, der - hvis man ser dem omvendt - ligner en slags uens søjler, fortæller han.

Billedkunstner Søren J. Søndergaard maler lokale ansigter i profil på Veflinges nye Bytorv. Det er lokalrådet med Anne Margrethe Dalskov i spidsen, der har sat gang i det store renoveringsprojekt. Foto: Thomas Gregersen

Profilerne er holdt i sort og hvid - samt med rustbrune detaljer, der matcher blomsterkasser og bænke og deltagerne er valgt ud fra det klassiske først-til-mølle-princip, hvor alle blev opfordret til at sende et profilfoto.

- Så kan man jo gå en tur med familien langs væggen og diskutere hvis dobbelthage det er man ser på. Jeg synes det er en god afslutning på projektet, siger kunstneren.

Annonce

Indvies til maj

Udover de sidste penselstrøg på værket, så venter lokaltrådet på opstregning af parkeringsbåse, der er til høring hos Handicaprådet og den travle lokale brolægger, der skal lægge en kompasrose ned i belægningen.

- Og så er vi ved at finde finansiering til nogle borde-bænkesæt, så man har mulighed for at købe kaffen i Brugsen og sidde her på Bytorvet og nyde den, fortæller Anne Margrethe Dalskov.

Hun regner med at Bytorvet kan blive officielt indviet i maj næste år.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce