Annonce
Odense

Nu er det slut: Værtspar sælger ud efter 42 år på Næsbylund Kro

Niels og Aase Pedersen har holdt runde fødselsdage på Næsbylund Kro, som nu er lukket. Her taler de med Preben Madsen, der har drevet kroen de sidste 42 år sammen med sin kone Ruth. Foto: Michael Bager
Preben og Ruth Madsen har efter 42 år på Næsbylund Kro og Hotel besluttet sig for at stoppe. I weekenden solgte de ud af indboet, og flere tidligere gæster var forbi for at gøre et godt køb.

"Virker", står der på en seddel, som sidder ovenpå Næsbylund Kros cigaretautomat, komplet med møntindkast og Advokat-cerutter - hvis pengene ellers passer.

"3000 kr." står der også på sedlen.

I et lokale ikke langt derfra troner en lysbilledkarrusel på et højt, smalt bord. Også her sidder en seddel: "500 kr." står noteret med kuglepen.

Cigaretautomaten og lysbilledfremviseren fortæller lidt om, hvordan verden har ændret sig siden 1977, hvor Ruth og Preben Madsen overtog Næsbylund Kro og Hotel. Nu har ægteparret imidlertid besluttet sig for at stoppe, og da ingen har vist interesse for at drive stedet videre, bliver denne weekend brugt til at sælge inventar fra værelser, selskabslokaler, restaurant, køkken og kontor.

Annonce
Hans og Elsebeth Nyhøj fra Ejlby har fundet vej til Næsbylund Kro og Hotel for at se, om de kan finde noget spændende i ophørssalget. Ved siden af dem, til højre i billedet, står Ruth Madsen, der har drevet kroen sammen med sin mand Preben de sidste 42 år. Foto: Michael Bager

Madrasser mest populære

Boxmadrasserne var dem, der røg først, men også dyner, puder, køkkengrej og service har der været godt salg i.

- Og så har mange spurgt på vores Verona-lamper, der hænger i de store sale. Men de bliver solgt samlet på auktion - det er for besværligt at pille dem ned enkeltvis, fortæller Ruth Madsen, kvinden med overblikket denne søndag.

- Du kan sige, at det er kedeligt og tragisk, at det nu er slut, men på den anden side er det også meget terapeutisk at sælge tingene hen af vejen, som vi går nu. Vi har selv bestemt, at historien slutter nu, og vi er selv med til at afvikle det.

God mad og gode fester

I køkkenet står Ruths mand, Preben, og snakker med ægteparret Niels og Aase Pedersen, som har brugt kroen meget.

- Vores søn har holdt sit bryllup her, og vores datter har været i lære her. Vi har selv holdt runde fødselsdage og sølvbryllup her, fortæller Aase.

De - og deres gæster - har godt kunnet lide at komme her, fordi servicen altid har været i orden - og så har maden været god.

- Vi er altid gået glade herfra, og vi kommer til at mangle et sted her i nærområdet fremover. Der er ganske vist forsamlingshuset, men det er for meget arbejde, for der skal man jo lave tingene selv. Vi kan godt lide, at bordet er dækket, når vi kommer. Og når vi så tager af sted igen, betaler vi regningen, og så er det hele overstået, fortæller ægteparret, der har købt en tre-armet lysestage og en ventilator med fra kroen.

- Mest for at have et nostalgisk minde, for vi mangler ikke rigtigt noget, som Aase Pedersen siger.

Hannah Sophie van Trampe fra Helnæs kigger på lamper i forbindelse med ophørssalget på Næsbylund Kro og Hotel. Foto: Michael Bager

Børnebilleder populære

Tilbage i den store sal går Ruth Madsen rundt og og tænker ind imellem tilbage på et travlt arbejdsliv.

- Vi begyndte som 23-årige i Sønderjylland, og nu gør det ikke noget, at vi skal noget andet. Det er jo på mange måder et 24-timers arbejde, når du skal have morgenmaden klar til 6.15, og de sidste selskaber først går hjem klokken 2 om natten. Når vi også skulle rydde af, blev den nogen gange 3, inden vi kom i seng, fortæller hun.

Flere af tingene har deres egen historie, og det glæder hende, at der er stor interesse for den bunke af naive billeder, der ligger på et af bordene.

- Vi donerede noget maling og silkepapir til Kroggårdskolen i forbindelse med et projekt i 2. klasse, hvor børnene skulle male cirkusmotiver eller fantasidyr. Senere fik vi alle billederne rammet ind, og de har hængt på værelserne siden 1989, så vidt jeg husker, siger Ruth Madsen.

Næsbylund Kro og Hotel er lukket efter 80 år som restauration og holdt i weekenden ophørssalg af inventar fra alle dele af kroen. Foto: Michael Bager

Lejligheder

En del af Næsbylund Kro og Hotel bliver omdannet til lejligheder, men hvad der skal ske med resten, er endnu ikke afgjort.

Til gengæld ved Ruth og Preben Madsen godt, hvad de skal, når der falder lidt mere ro på. Altså foruden at passe islænderhestene på gården ved Rue.

- Vi vil gerne nyde livet lidt, smiler Ruth Madsen.

Heidi Jæger (th) fra Stige fik nogle små cognacglas med hjem og kiggede efter ting, hun måske kunne sælge på Egeskov Marked. Foto: Michael Bager
Næsbylund Kro og Hotel lukker efter 80 år som restauration og holder ophørssalg af inventar fra alle dele af kroen. Foto: Michael Bager
Næsbylund Kro og Hotel lukker efter 80 år som restauration og holder ophørssalg af inventar fra alle dele af kroen. Foto: Michael Bager
Næsbylund Kro og Hotel lukker efter 80 år som restauration og holder ophørssalg af inventar fra alle dele af kroen. Foto: Michael Bager
Næsbylund Kro og Hotel lukker efter 80 år som restauration og holder ophørssalg af inventar fra alle dele af kroen. Foto: Michael Bager
Næsbylund Kro og Hotel lukker efter 80 år som restauration og holder ophørssalg af inventar fra alle dele af kroen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce