Annonce
Assens

Værtshus på besøg hos stamgæster: En primula og en Tuborg til Hans Majestæt i Jordløse

Hans Majestæt med det borgerlige efternavn Lyng var glad for besøget fra Bystævnet. Han bor alene i sit hus på Stationsvej i Jordløse og længes efter igen at kunne drikke en Tuborg på sit stamværtshus i Haarby. Foto: Søren Plovgaard
Vært Malene Lund Andersen fra Bystævnet i Haarby besøgte tirsdag 15 af sine stamgæster og delte blomster, småkager og en enkelt pilsner ud til dem. - Vi savner jo hinanden, siger hun.

Haarby/Jordløse: Man tager en sodavandskasse og fylder den trekvart op med Tuborg- og Odense Classic-pilsnere samt tre Coca Cola'er, 15 farvestrålende primulaplanter og nogle poser med hjemmebagte chokoladecookies. Til sidst stopper man det hele ind i bagagerummet på en sølvfarvet Kia Sportage.

Lyder det som opskriften til det næste Olsenbandenkup? Det er drejebogen til et næstekærlighedsprojekt, som Malene Lund Andersen, vært på værtshuset Bystævnet i Haarby, og Dorthe Søgaard, indehaver af blomsterforretningen Passiflora i Haarby, står bag.

Sammen med sin datter Sisse Lund Pedersen besøgte Malene Lund Andersen tirsdag 15 af værtshusets stamkunder, og hvert sted afleverede de en goodiebag med bagværk, bagagerums-tempererede håndbajere og forårsblomster, som Dorthe Søgaard forinden havde pakket i poser og foræret til den gode sag.

- Det er jo ingen hemmelighed, at en del af vores gæster benytter Bystævnet som et socialt værested i dagtimerne. Flere af dem kan godt føle sig lidt ensomme i disse tider, hvor værtshusene holder lukket, så vi syntes, at de havde brug for en lille opmuntring. De savner os, og vi savner dem, fortæller Malene Lund Andersen, der har stået bag bardisken som vært på Bystævnet i 10 år.

Udstyret med et A4-ark med 15 navne og adresser på trillede Sisse Lund Pedersen og Malene Lund Andersen tirsdag formiddag ud på deres første besøg.

Op til Hans Majestæt i Jordløse.

Han bor på Stationsvej - engang byens travle færdelsåre med kro, afholdsshotel, geværfabrik, barber og jernbanestation. I dag er pulsen sænket markant på vejen, og kun de lokalkendte ved, at man skal følge stien bagom for at komme ind til Hans Majestæt, der har en Ferrari-rød Fønix-kabinescooter stående i baghaven.

Annonce

Savner snak og pilsner

Hans Majestæt med det borgerlige efternavn Lyng er 78 år og bor alene i det, der engang var en af Jordløses fremmeste villaer.

- Jeg boede tidligere sammen med min far i Trunderup, men da han døde, blev jeg nødt til at finde et andet sted at bo. De første år boede jeg til leje et par steder i Jordløse, men for 32 år siden valgte jeg så at købe huset her, forklarer Hans Majestæt.

Han arbejdede på Dansk Træemballage A/S i Haastrup, indtil han var næsten 70 år. Han går stadig med sin blå arbejdskasket med firmalogoet DTE printet over kasketskyggen.

Lige nu får Hans Majestæt tiden til at gå med det, han efter eget udsagn er allerbedst til - nemlig at lave ingenting. Men han kan da godt savne at komme ind og få en snak og en pilsner på Bystævnet, når han alligevel er i Haarby for at handle dagligvarer.

- Jeg er kommet på Bystævnet lige siden, det åbnede for mange år siden. Før den tid var jeg også stamgæst på Giraffen i Haarby. Dér boede jeg jo nærmest. Jeg kom engang i avisen med et billede, hvor jeg hang i baren, dengang alt det med Polle fra Snave kørte. Tidligere kom jeg på Bystævnet hver dag, men nu er der blevet lidt længere mellem besøgene. Jeg er ved at blive for gammel til det show, siger Hans Majestæt.

Avisens udsendte dristede sig til at spørge Hans Majestæt, om han altid har drukket Tuborg - og svaret var lige så lunt og uforudsigeligt som februarvejret på Stationsvej i Jordløse denne simple tirsdag formiddag:

- Nej, det har jeg ikke. I starten drak jeg sutteflaske...

Annonce

Savner en fadbamse

Malene Lund Andersen og Sisse Lund Pedersen gør klar til næste destination. Kia'en svinger ind i indkørslen til en ejendom på Linien 13 lidt nord for Haarby. Her bor 52-årige Tina Hansen sammen med sin kæreste Claus Christoffersen.

De kommer ofte på Bystævnet for at spille skomagerbillard, drikke en øl eller bare nyde en kop kaffe. Tina er fleksjobber og går hjemme for tiden, mens Claus arbejder som nedbrydningsarbejder. De har kendt hinanden i flere år, men for nogen tid siden stødte Claus og Tina for alvor sammen på Bystævnet, og nu deler de også adresse.

Blomsterdekoratør Dorthe Søgaard fra blomsterforretningen Passiflora i Haarby havde sørget for at pakke nogle flotte poser med primula-planter. Sisse Lund Pedersen tager imod, og sammen med sin mor Malene Lund Andersen kørte hun blomsterne ud til nogle af værtshuset Bystævnets stamkunder. - Jeg bakker altid op om projekter, der kan modarbejde ensomhed, siger Dorthe Søgaard. Foto: Søren Plovgaard

- Jeg glæder mig helt vildt til, at værtshusene åbner. Jeg savner det virkeligt meget, siger Tina.

Hun får blandt andet tiden til at gå med at lave diamond painting, der er et lærred, man sætter små diamanter på, så man får et flot glitrende billede ud af det.

Tina kreerede engang en diamond painting med Elvis Presley på. Det blev Hans Majestæt så smaskforelsket i, at han købte det af hende.

Malene Lund Andersen og Sisse Lund Pedersen blev godt modtaget alle 15 steder, hvor de kom frem med deres små erkendtligheder. Jørgen Kristensen var en af modtagerne, og han var ikke sen til at kvittere for deres indsats. Jørgen Kristensen skrev på Facebook:

"Mange tak for denne opmærksomhed. Det føles rart, at vores lokale værtshus tænker på os. Vi savner også at få en fadbamse og en snak med de lokale mennesker. Så snart der åbnes igen, kan ikke ti vilde heste holde os væk".


Tidligere kom jeg på Bystævnet hver dag, men nu er der blevet lidt længere mellem besøgene. Jeg er ved at blive for gammel til det show

Hans "Majestæt" Lyng, Jordløse


Bagagerummet var pakket med lutter gode sager, og Malene Lund Andersen og hendes datter Sisse Lund Pedersen blev taget godt imod alle de steder, hvor de afleverede en lille erkendtlighed til deres stamgæster. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce