Annonce
Faaborg-Midtfyn

Værtshus-ejere tumler med bordbestilling: - Gæsterne kan jo bare råbe ind over stakittet

Lars Bay fra Ryslinge Bodega, Kenny Glud fra Gluds Café og Søren Hasling Jakobsen fra Oasen i Faaborg er alle tre klar til at skænke øl i den kommende uge. Collage
De faaborg-midtfynske værtshuse og caféer kan næsten ikke vente med at skænke den første øl, når de i den kommende uge får lov til at genåbne. Flere har dog svært ved at se, hvordan kravet om bordbestilling i praksis skal håndteres.

Faaborg-Midtfyn: Onsdag må værtshuse, barer og caféer holde åbent for første gang i flere måneder.

Hvis gæster vil nyde øllen eller kaffen indendørs, er der krav om et coronapas og bordbestilling. Udendørs er der ingen restriktioner.

Derudover må sidste udskænkning ske klokken 22, men serveringsstederne skal lukke senest klokken 23.

Annonce

Reglerne falder dog ikke i lige god jord alle steder i det faaborg-midtfynske.

1 Café-ejer knokler 24/7

Kenny Glud fra Gluds Café venter spændt på myndighedernes definition på bordbestilling. Arkivfoto: Ane Johansen

Ringe: Kenny Glud har pludselig fået travlt med at klargøre sin café på Jernbanegade, som nu må genåbne om ganske få dage.

- Jeg har købt nogle olietønder, som jeg er ved at fylde planter i. Jeg vil lave noget vindafskærmning udenfor, så folk kan sidde i læ og med lidt mere afstand til hinanden.

Frem til fredag havde Kenny Glud kun troet, at han måtte have gæster siddende udendørs, men med regeringens nyeste genåbningsaftale må gæster fra på onsdag også sidde indendørs.

- Det er fedt nok, at jeg må åbne indenfor også. Men det fedeste er faktisk, at vi slipper for coronapas udendørs. Det ville være fuldstændigt håbløst at skulle håndtere, siger han.

Til gengæld skal gæsterne fortsat have coronapas og derudover også bestille bord på forhånd, hvis de vil sidde indendørs. Sidstenævnte regel er Kenny Glud temmelig skeptisk overfor.

- Det er svært at forestille sig, hvordan det med tidsbestillingen skal foregå. Skal der være et døgns varsel? Eller bare en time, spørger han.

- Jeg satser på, at de laver reglerne om, så caféer og værtshuse bliver undtaget fra den regel, for det giver ikke mening at behandle restauranter og værtshuse på samme måde. Men nu må vi se, tilføjer han.

Han forsikrer dog, at reglen ikke kommer til at spænde ben for genåbningen af Gluds Café.

- Jeg skal nok finde en løsning. Jeg kan godt finde ud af at lave et regneark, eller hvad der ellers skal til, siger han fortrøstningsfuldt.

Mandag og tirsdag holder caféen lukket for salg af øl som takeaway. Tiden skal i stedet bruges på at gøre caféen klar og holde personalemøder.

- Vi må bare arbejde 24/7. Sådan er det. Der er intet at diskutere, lyder det fra caféejeren.

2 Opbakning varmer bodegaejers hjerte

Lars Bay glæder sig til at genåbne Ryslinge Bodega. Arkivfoto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Ryslinge: Lars Bay, indehaver af Ryslinge Bodega, har tidligere meldt ud, at han ikke vil åbne værtshuset, så længe gæsterne skal have en negativ test. Det var for besværligt for kunderne, mente han.

Siden har han måttet æde sine egne ord. Stamgæsterne i Ryslinge vil nemlig gerne lade sig teste.

- Der er kunder, der både har ringet og skrevet for at sige, at de har savnet mig, og at de nok skal lade sig teste og komme ned og besøge mig, siger Lars Bay, der også læner sig op ad en meningsmåling, han har lavet på sin Facebook-side.

Han har derfor besluttet sig for alligevel at slå dørene op i den kommende uge.

De mange beskeder og tilbagemeldinger fra kunderne har gjort stort indtryk.

- Det er sådan noget, der kan varme ens hjerte. Det viser, man har sin berettigelse i samfundet. De brune bodegaer er lige så meget et socialt sted, som vi er et sted, hvor folk går i byen.

- Der er nok mange ensomme, som bare har siddet derhjemme alene, men som nu får lidt selskab igen. Vi har en social rolle i samfundet, som folk ikke lige tænker over. Der er mange, der ikke ser mennesker andre steder end på den lokale bodega, fortæller han.

Mens Ryslinge Bodega har holdt lukket, har Lars Bay arbejdet 60 timer om ugen som poder for Carelink for at kunne få økonomien til løbe rundt. Men snart er det slut, for fredag forventer han at være klar til at skænke øl igen.

Med den lokale opbakning i ryggen er han ikke synderligt skræmt over reglerne om coronapas og bordbestilling til de indendørs gæster.

- Det løser vi. Når de alligevel er her, og så kan de jo sige, at de kommer igen i morgen. Og hvis vi har et ledigt bord, så kan man jo ringe ude fra parkeringspladsen.

- Hvis ikke der kommer så mange den næste tid, så er det også næsten ligegyldigt. Jeg glæder mig bare til at komme i gang, siger Lars Bay.

3 Mundtlig bordbestilling hen over stakittet

Søren Hasling Jakobsen, medejer af Værtshuset Oasen i Faaborg, tror ikke på, at hans gæster ringer og bestiller bord. De vil bare råbe ude fra gaden: "Må jeg have lov at bestille bord?". Foto: Palle Søby

Faaborg: Der er både forårssol og forårstravlhed foran værtshuset Oasen i Strandgade. Ulla Dideriksen er i gang med at give et udendørs bord en gang svenskrød maling, Søren Hasling Jakobsen er snart færdig med at lægge nyt gulv bag baren, og havemanden river ukrudt op.

- Vi blev da glædeligt overrasket, da vi hørte om den nye genåbningsaftale. Det ville være dejligt, hvis vejret bliver til, at folk kan sidde ude, så vi ikke skal gå og lege coronapoliti. Jeg er i hvert fald glad for, at man har droppet coronapas udendørs, for det gav ingen mening, siger Søren Hasling Jakobsen.

- Jeg tror på, at vi bliver klar til at åbne det hele på onsdag, både ude og inde. Og så er der en god lille tilføjelse, nemlig at sidste udskænkning er klokken 22, men gæsterne skal først have drukket ud klokken 23. Det giver god mening.

Til gengæld mener han ikke, det giver så meget mening, at kunderne skal bestille bord, hvis de vil være indendørs.

- Jeg tror ikke på, at nogle af vores kunder går ind og finder vores telefonnummer og ringe og bestiller bord. Vores gæster har meget spøg med i bagagen, så jeg kan forestille mig, at vi kommer til at opleve mange gange i løbet af en dag, at der står en ude på brostenene i Strandgade og råber hen over stakittet: "Må jeg have lov at bestille bord?"

- Og så råber vi: "Ja!" Så er det overstået. I min verden er det en helt legal bordbestilling, siger Søren Hasling Jakobsen.

- Jeg har svært ved at tolke det med, at man også skal bestille plads, hvis man bare vil stå op inde i baren. Det tror jeg, vi går let hen over, for det kan jo vendes og drejes. Jeg tror ikke, vi bliver udsat for, at der ringer en og siger: "Goddag. Jeg vil gerne bestille en ståplads."

4. Klokken har allerede fået bordbestillinger til på onsdag

Terrassen foran Klokken i Faaborg bliver fyldt med lækre havemøbler inden genåbningen på onsdag, hvor værtshuset allerede har fået de første indendørs bordbestillinger. Foto: Palle Søby

Faaborg: - Vi knokler for at være klar til onsdag og er i fuld gang med at gøre rent. Allerede da jeg vågnede i morges, bippede der beskeder ind fra stamkunder, som bestilte bord til på onsdag, fortæller Karina Sønderby, der sammen med sin mand, Hans Jørgensen, driver værtshuset Klokken på Banegårdspladsen i Faaborg.

- Vi åbner både udendørs og indendørs. Det med bordbestilling tænker jeg bliver noget med, at folk først sætter sig udenfor og så bestiller bord derfra. Stamkunder vil nok allerede bestille bord dagen får, så den er jeg ikke så bange for. Coronapasset er jeg heller ikke bange for. Det eneste, der bekymrer mig lidt, er at jeg skal gå og være bussemand: "Sidder du udenfor, eller sidder du indenfor?"

- Hvis de ikke har et coronapas derude, har jeg et problem, for de må ikke sidde indenfor, men de må gerne gå ind på toilettet. Og så skal jeg jo have en hukommelse, der siger spar to, påpeger Karina Sønderby.

- Men jeg er da megaglad for den her nye aftale, for vi har jo savnet at komme i gang og savnet kontaktet med kunderne, tilføjer hun.

- Vi har vores faste personale og mig på fuld tid, så det er sådan set på plads. Og så har vi jo været heldige denne gang med, at gæsterne må være her en time længere end sidste udskækningen. Det er en kæmpe fordel, at vi ikke skal gå og diskutere med kunderne og bruge lang tid på at få dem ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce