Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Spar på det varme vand

1: Medmindre man er nogenlunde ung og lidt af et slangemenneske, er det et helvede at montere en ny vandhane - men …

Jeg skal lige sige, at vores vandhane fejlede ikke noget. Og det kunne da også lige passe, for den er kun 5-6 år - måske 6-7 år - øh, så siger vi 10 år!

Men efter min tidsregning er den altså praktisk taget ny, og den er meget fin og flot - jeg husker ikke, hvad den hedder, men det er en Damixa, den er meget stilren og nærmest en lille skulptur, som har fået alverdens design-priser.

Såh, da Michael Sarma - som for tiden er min yndings-vvs’er, fordi han villigt hjælper læserne med at forklare de små og store problemer, læserne måtte have med vand, varme og ventilation - så da Sarma foreslog, at jeg skulle teste en helt ny slags vandhane med en særlig sparefunktion, var jeg ikke just fyr og flamme.

Jeg kunne simpelthen ikke se fidusen i at bruge gud ved hvor lang tid på at skifte en vandhane, som burde kunne holde mange år endnu. Jeg vidste nemlig af erfaring, at det er et helvede at komme helt ind i bunden af skabet og op bag vasken - min gamle krop skal snos tre gange rundt om sig selv for at løsne, spænde og justere - jeg hader det!

Og så drypper lortet garanteret bagefter - eller tuden vender forkert - så jeg skal igennem hele proceduren 2-3 gange, før det lykkes - som sagt: Jeg hader det!

Annonce
2: … her er den så: Silhouet fra Damixa - fin og flot, og så har den …

Koldstart

Men så fortalte Sarma noget, som fik mig til at spidse ørerne:

- Kender du det, at man i al uskyldighed åbner for vandhanen og lader den løbe lidt - og først efter en rum tid opdager man, at hanen var indstillet til halv-varmt vand, selvom det faktisk var koldt vand, du ville have …

- Om jeg kender det? Jeg kender det til ulidelighed, fordi Fruen altid efterlader den lille dut, som indstiller temperaturen, lige i midten. Det er sikkert bare, fordi hun synes, at det ser pænest ud - eller mest naturligt - men resultatet er, at når man bare skal bruge lidt koldt vand, så tapper man faktisk det halve fra den varme. Og eftersom der er langt ud til beholderen med varmt vand, opdager man det ikke engang - det betyder bare, at der kommer varmt vand i røret, som så kan stå og blive koldt, inden man skal bruge hanen igen. Det er spild af varmt vand og energi - har du en løsning på det?

- Det er nemlig lige det, jeg har. Det er en smart vandhane fra Damixa, som har det, man kalder kold-start. Ora og et mærke mere bruger samme system, men jeg kender det fra Damixa, for det er sådan en vandhane vi selv har hjemme i køkkenet - og det virker.

Radbrækket

Så jeg skiftede standpunkt lige på stedet - den flotte skulpturelle super-hane måtte lade livet, og i stedet installerede jeg en Silhouet, som modellen hedder.

Og det var akkurat så bøvlet, som jeg havde frygtet. Vi har nemlig en kæmpe stor og dyb vask - sådan en firkantet én af porcelæn, som rækker næsten ind til bagvæggen. Der er altså kun en smal passage, og der er langt op, hvor man med én hånd skal jonglere med diverse værktøj for at løsne den gamle hane.

Og hvis det er slemt, så er det for ingenting at regne i forhold til at montere den nye. Den skal jo placeres præcist og med finesse, og hvordan får man den lige til at “stå stille”, medens man skruer den fast? Og nu skal man så ligge i en helt syg stilling for at få begge hænder kringlet op langs bagsiden af vasken - og her skulle jeg så trylle diverse løsdele på plads med den ene hånd, medens jeg i blinde skulle skrue en underlig aflang møtrik på.

Jeg bøjede mindst tre ribben, var tæt på at brække ryggen - men til sidst lykkedes det.

3: … Cold Start: Man åbner for andet ved at vippe pinden til højre - for at få …

Reelt problem

Og hvad er det så lige, at den nye vandhane kan - hvad går det der Cold Start ud på?

Jeg var spændt som en lille dreng, der har fået nyt legetøj - jeg kan nemlig godt se, at der er et reelt problem: I gamle dage, da vandhaner havde to greb - et koldt og et varmt - så åbnede man selvfølgelig kun den kolde, hvis man ville have koldt vand.

Men i efterhånden mange år er flere og flere vandhaner blevet såkaldte ét-grebs - når man vipper en lille “gearstang” fra side til side, åbner og lukker man, og når man vipper den frem eller tilbage, indstiller man temperaturen - eller omvendt. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor det skulle være så skide smart, men sådan er det altså.

Og en bivirkning er så, at man i skyndingen kan åbne for vandet, uden at tænke over temperaturen - og det har videre den virkning, at man ofte åbner for det varme eller halvvarme, når man i grunden bare skulle bruge lidt af det kolde.

Hvis man har beholderen med varmt vand lige under bordet, er det ikke noget stort problem - man opdager hurtigt miseren og indstiller straks hanen. Men hvis man af praktiske årsager har beholderen stående længere væk - vores står eksempelvis ude i spisekammeret, hvor der er god plads - skal et langt rør først fyldes med varmt vand, før man opdager, at hanen er galt indstillet. Det koster et par liter varmt vand - til ingen nytte.

4: … varmt vand, skal man vippe den nedad - og det snedige er så, at når man …

Psyko-manipulation

Men hvordan løser Damixa’en så problemet?

Jeg blev i første omgang en anelse skuffet, men ved nærmere eftertanke har jeg besluttet at give “systemet” en chance: “Gearstangen” fungerer som på alle andre vandhaner - blot med den forskel, at når den står midti - lige op i vejret - får du ikke lunkent vand, som man kunne forvente, men derimod koldt vand. Vandet begynder først at blive varmere, når man skubber håndtaget hen over midten - fuld gas.

Der er altså ikke nogen “regulær” forskel, men ikke desto mindre har tricket ifølge Damixa (og Sarma) den “psykologiske” virkning, at man meget sjældnere tapper varmt vand ved en fejl - og dermed rutter med energien.

Idéen er, at det føles mest naturligt at efterlade hanen “i frigear”, om man så må sige - altså med håndtaget i “neutral” midterposition - som Damixa altså nu har lavet om, så det er koldt.

Det er nok noget med, at vi langt hen ad vejen styres af reptil-hjernen - det siger Hjerne-Madsen i hvert tilfælde, og han er jo klog - og han siger også, at det tager tusinder af generationer at ændre på de tankegange, som ligger dybt begravet i vores gener.

Og det kan vi jo ikke vente på. Derfor giver det mening, at Damixa snyder os en lille smule - de giver os koldt vand ved den indstilling, hvor krybdyrhjernen forventer halvvarmt vand - vi får først varmt vand, når vi skubber håndtaget helt i bund og derved udtrykkeligt kræver det.

5: … lukker igen, er det “naturligt” også at bringe pinden tilbage i lodret - altså koldt!

Mange bække små

Damixa spiller altså vores antikverede hjerne et puds - i den kommende tid vil jeg holde skarpt øje med, om Fruen hopper på limpinden.

Måske kan vi redde klimaet på den måde - bare en lille bitte smule. Men lidt har jo åbenbart også ret, for regeringen har jo lige meldt ud, at der skal afgift på de forhadte plasticposer - jeg har ellers hørt, at en bærepose af papir skal bruges 40 gange, før den er bedre for miljøet, og eftersom den plejer at gå i stykker allerede på vejen hjem, er den væsentligste virkning vel sagtens, at der skal fældes en masse træer.

Og et solidt net af bomuld skal bruges flere tusinde gange, før det er miljømæssigt bedre end plastic - lad os sige 3000 gange, for det passer lige med, at hvis man handler tre gange om ugen i Brugsen, skal den økologiske mulepose holde i 20 år, inden den bidrager til vores frelse.

Set i det lys er Damixas fidus jo hamrende effektiv, hvis blot den sparer en sjat varmt vand her og der.

Men den gamle “skulptur” var nu pænere …

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce