Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Skiltemagerens værksted

De fine kopi-ringe passer ikke i enhver fræser. Derfor leveres de med en særlig sål, som imidlertid kun passer på en Triton fræser - såh …
Men hvor er æ, ø og å blevet af?
Annonce

Jeg har forsøgt mig et par gange, men har aldrig haft større held med at snitte navneskilte og den slags.

Jeg har ellers et helt lille sæt af den slags jern, som billedskæreren bruger til sine kunster. Og som knægt boede vi som næsten-nabo til en rigtig billedskærer, så jeg har i timevis betragtet, hvordan man lynhurtigt kan forvandle en tilfældig stump bræt til et helt lille kunstværk med udskårne blomster, svaner, mønstre - og sågar flyvende englebasser med truttende trompeter.

Han hed Kurt - en lille krumbøjet mand, som blev regnet for at være lidt sær, men faktisk var han både sjov og fantastisk dygtig. Han lavede manglebrætter, amagerhylder og små skabe, som så mere antikke ud end den ægte vare, og de gik som varmt brød. Hvis du i en fynsk stue ser en smukt udskåret amagerhylde, som ser ud til at være mindst 500 år gammel, kan du bande på, at det er en, Kurt har lavet - og jeg har muligvis endda kigget på.

… man er nødt til selv at lave alternativ sål til sin fræser, som passer til kopiringen og fræseren - og …
Annonce

Kopi-ring

Og så skulle man vel tro, at det ville være en smal sag at lave sit eget navneskilt til båden. Jeg har jo set med mine egne øjne, at sådan et kunne Kurt lave på et kvarters tid - med blafrende dannebrogsflag, guirlander og hele moletjavsen. Men det talent har jeg ikke - jeg kan bare ikke finde ud af at styre de skide billedskærejern. Uanset hvor meget jeg prøver, ender det i noget forkrampet klytværk - så grimt og klodset, at det ikke engang er sjovt.

Derfor syntes jeg, at det var en lille smule smart, da jeg hørte om et særligt sæt af skabeloner, som gør det muligt for enhver at fræse sine egne skilte - med perfekt formede bogstaver og tal. Det er et amerikansk firma kaldet Rockler, som står bag - sælges i Danmark af Carls.nu. Et sæt koster 625 eller 1.000 kroner afhængigt af typernes størrelse - bestil på nettet, og du får det fragtfrit leveret dagen efter.

Et sæt består af en masse typer (vender vi tilbage til) og en såkaldt kopi-ring til din fræser - eller jeg skulle nok skrive "din" fræser. Sagen er nemlig, at kopi-ringen med al sandsynlighed ikke passer til netop din overfræser, fordi kopi-ringe er ekstraudstyr, som er udformet forskelligt til hver eneste model af overfræsere i hele verden.

Rocklers kopi-ring - altså den, som følger med sættet af skabeloner - passer ikke engang på den ellers udmærkede Triton-fræser, som Carls.nu selv forhandler. Derfor sælger de en særlig bundplade, som både passer til Tritonen og kopi-ringen.

Annonce

Lav-selv-sål

Men det kunne jeg virkelig ikke bøvle med - jeg har ganske vist en Triton, men den er en ganske stor og voldsom, og jeg har tilfældigvis en lille fiks Makita de Luxe, som jeg meget hellere ville bruge til formålet.

Og så syntes jeg, det var en lille smule interessant at finde ud af, hvor let eller svært det i grunden er at lave en passende bundplade til en tilfældig fræser - for det er jo sådan, det er, kære læser: Langt de fleste har alt muligt andet end en Triton-fræser, og derfor vil de selvsamme fleste have brug for at lave en speciel bundplade til den fræser, man nu én gang har. Så jeg har altså ofret mig for at hjælpe læserne - husk lige det ...

Det viste sig af være lidt besværligt, men dog gennemførligt. Jeg lavede min plade af en stump 10 mm plexiglas, men du kan bruge andre typer plastic eller fiber - eller en god kvalitet krydsfiner.

For at få de fire skruehuller placeret præcist brugte jeg den originale plade som borelære - jeg spændte de to plader sammen og borede ned igennem de fire huller. De skulle bagefter forsænkes, og nu kunne jeg skrue den nye plade på fræseren.

... så kan vi gå i gang. Bogstaverne sættes sammen som brikker i et puslespil, og …
Annonce

Trick

Så manglede jeg bare det store hul til kopi-ringen, og hertil skal man bruge to forstnerbor - et 30 mm og et 35 mm. Men først skal vi have markeret meget-meget præcist, hvor vi skal bore, fordi kopi-ringen skal centrere aldeles meget-meget præcist om fræsejernet - og det er altså ikke noget, man klarer med en tommestok og et nok så godt øjemål, skulle jeg hilse og sige.

Så hvad gør vi?

Med pladen monteret sætter man et lille og spids fræsejern i fræseren - og dykker den ned, så vi får et lille og fint fræset mærke - akkurat og lige nøjagtigt, hvor vi har brug for det. Ganske snedigt, når jeg skal sige det. Så skruer du pladen af igen og borer igennem med fx. 3 mm. Nu kan du så placere center-spidsen af dit 35 mm forstnerbor i hullet og bore cirka 3 mm ned fra hver side - og bagefter borer du helt igennem med 30 mm. Nu har du et 30 mm hul med en 2,5 mm “hylde” hele vejen rundt, og du vil opdage, at kopi-ringen passer på smukkeste vis - og centrerer perfekt.

Hvis du er metal-mand med adgang til drejebænk og alt det der, vil du muligvis finde det lettere at lave (eller modificere) en kopi-ring, som passer til sålen - men da jeg er mere til træ end metal, fandt jeg det altså lettere at lave en sål, som passer til kopi-ringen. Valget er dit.

… så taper man teksten omhyggeligt fast på underlaget - og fræser. Det er så let som at klø sig i bagdelen, men …
Annonce

To-trins bogstaver

Og så skulle der fræses skilte. I første omgang fræsede jeg i noget gammel finerplade - mest fordi den mørke overflade og det lyse indre gør resultatet nok så synligt på foto.

I første omgang er det enkelt. Man samler de nødvendige bogstaver som en slags puslespil og fæstner dem på pladen med tape - og fræser. Du skal føre fræseren med let hånd - derfor er det absolut lettest at bruge en lille fræser. Og så snart der er mindste modstand, så løft fræseren og pust spåner væk. Det skal gøres et par gange for hvert bogstav, hvis der ikke skal gå ged i det.

Ellers er det let nok.

Men der er en særlig kvalitet ved Rocklers typografi. Det er nemlig ikke det, som hedder stencil-typer - altså typer med små "streger" igennem for at holde sammen på de "løse dele", der nødvendigvis er i midten af visse bogstaver.

Det betyder til gengæld, at eksempelvis et O skal fræses i to omgange - først den øverste del og dernæst den nederste. Og det samme gør sig gældende med alle de bogstaver, som har en løs del i midten: A, B, D, O, P, Q og R.

Hvert af disse bogstaver (samt en del tal og diverse specialtegn) findes altså som A1 og A2, B1 og B2 og så videre - skal man skrive ABEKAT, fræser man altså først med kombinationen A1+B1+E+K+A1+T - så ændrer man skabelonen til A2+B2+E+K+A2+T og fræser igen.

Lidt besværligt, men sådan må det være, hvis man ikke vil have primitive stencil-typer, men "rigtige" bogstaver.

… det ser ikke pænt og professionelt ud - der er for meget luft imellem L og T, så der står SKIL TE - så …
Annonce

Knibning

Men bare rolig - det bliver mere besværligt end som så!

For at lave et smukt skriftbillede, skal man nemlig lave det, som hedder knibning eller spaciering. Det betyder groft sagt, at man justerer afstanden imellem bogstaverne, så det ser ud som om afstanden altid er den samme.

Det lyder nok lidt kryptisk, men lad os igen se på ordet ABEKAT - det ser pænt og harmonisk ud, men læg mærke til det sidste T: Det er faktisk skubbet tæt hen imod A'et, for ellers ville der være så meget luft imellem A og T, at det ville se ud som om, T'et stod og flagrede for sig selv.

Et andet eksempel kan du se på fotoet, hvor jeg (meget fantasifuldt) har skrevet “SKILTE” - den øverste version er klodset og underligt forkert, fordi der er for meget luft imellem L og T - den nederste version er "knebet", som det sig hør og bør, og ordet fremstår straks mere harmonisk.

… vi prøver lige én gang til, og denne gang bruger vi først en “snydebrik”, som er lidt smallere end L’et - og fræser - og …
Annonce

Professionelt

Ikke alle bogstaver kræver lige meget plads - det er lige til at hitte ud af, fordi skabeloner med smalle bogstaver simpelthen er smallere.

Men i utallige ord og navne findes altså kombinationer af bogstaver, som kræver større eller mindre knibning, hvis det skal se smukt ud - hvis du hedder AVA, ser det jo tosset ud uden knibning: A V A.

Og til Rocklers sæt hører altså nogle særlige snyde-skabeloner, som gør det muligt at justere afstanden, så også de særlige kombinationer af bogstaver står fint og smukt - professionelt.

Men jeg advarer om, at hvis man både skal bruge bogstaver, som består af to dele, og lave et par knibninger, så er det ikke noget, man bare lige gør: Man skal tænke sig om og lægge en plan - og man kan sagtens komme ud for at skulle fræse både tre og fire gange.

Det er imidlertid alt sammen forklaret ganske udmærket i brugsanvisningen - inklusive en liste over, hvilke kombinationer af bogstaver, som kræver hvilken knibning. Det hedder kearning på engelsk.

… så fjerner vi den bagerste del og lægger det rigtige L på snydebrikkens plads - og fræser igen - og …
Annonce

ABELO

En ganske afgørende ting er dog ikke forklaret noget steds - nemlig hvorfor i hele hule og for fanden der ikke findes hverken Æ, Ø eller Å i Rocklers univers? Det er selvfølgelig, fordi Rockler er amerikansk. Og det er fint, at systemet er udstyret med både ? og ! - og såmænd også #, @, $ og sågar & - men hvad skal vi bruge det til, hvis man hedder Søren Spætte og bor i Åsum?

Og hvad skal man egentlig stille op, hvis man vil lave et skilt, som viser vej til Æbelø Ås: ABELO AAS …

-Jamen, det er der ikke noget, som hedder!

Nej, men hvad så med Ærøskøbing Ålerøgeri - hvis der på deres skilt står AROSKOBING AALEROGERI, vil jeg seriøst overveje, om det er her, jeg skal købe fisk til frokosten.

Min nationale stolthed er trådt under fode!

… sådan får man teksten til at stå fint og harmonisk: SKILTE.
Rockler er ”rigtige” bogstaver (ikke Stencil), men til gengæld skal nogle laves i to omgange - men …
… hvad pokker er det - der er vist forsvundet noget i oversættelsen fra engelsk - men …
… heldigvis er båden hollandsk, så der skal hverken bruges Æ, Ø eller Å på navneskiltet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Nyborg

Ubudne gæster på Enghavevej

Sydfyn

Museumsleder om kritik af personlige opslag på Facebook-side: Jeg er ikke holdningsløs

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce