Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Nyt liv til kogekedlen

1: Fin og flot, men den virker ikke - den dytter på livet løs, men varmer ikke vandet, så …
Fruens kogekedel bliver fikset ...

I enhver dansk købstad kan man til enhver tid finde en udmærket kogekedel til 100 kroner. Okay, så lad os da sige 150, men så er der også to års garanti, og den er af den fine slags uden ledning - og den kan både blinke og sige bip. Det er sgu billigt - men er den god nok til Fruen?

Ikke tale om - hun skal absolut have en, der i runde tal koster 10 gange så meget og ser eddersmart ud på den helt rigtige design-agtige måde. Og så forsvarer hun sig med, at hun hellere vil have én god ting end 10 stykker billigt skrammel - og kvalitet koster!

Siger hun og svinger en formanende pegefinger foran mit uskyldige åsyn - og tilføjer, at hun forresten tjener mere end mig, og dermed er diskussionen lukket.

Det var derfor ikke uden skadefryd, at denne høj-kvalitet-design-koge-kedel for nogen tid siden begyndte at gøre knuder. Den er jo således indrettet, at den dytter, når man eksempelvis tænder den: Èt dyt - dyt!

Og når den er færdig, udsender den et andet signal: 2 dyt - dyt-dyt!

Annonce
2: … det har jo nok noget at gøre med en dårlig forbindelse imellem kedel og base, og …

Dårlig forbindelse

Men nu oplevede vi et helt nyt signal - når vi tændte den, sagde den efter et øjeblik dyt-dyt-dyt! Og så skete der i øvrigt ikke en skid - ikke noget varmt vand og derfor ikke den sædvanlige spand kaffe til Fruen, som hun plejer at tage med i bilen, når hun kører på arbejde om morgenen. Og det var jo noget skidt.

Nu har jeg lidt bedre tid om morgenen, fordi jeg “arbejder” hjemmefra - som hun plejer at sige, så man ikke kan undgå at høre anførselstegnene. Først oplevede jeg selvfølgelig det samme problem, men så prøvede jeg at baske den en på hatten - uden resultat. Så tog jeg kedlen af og satte den på plads igen et par gange, og så virkede den - hvor svært kan det være?

Men ved kaffetid - da det ikke var til at vride ét fornuftigt ord mere ud af avisen - nægtede den fine kedel igen at virke. Og så faldt det mig ind, at man måske bare skulle dreje den lidt frem og tilbage - for ligesom at massere kontakten imellem kedlen og basen. Og ganske rigtigt: Under kedlen sidder en han-kontakt, som passer ned i en hun-kontakt i basen - forbindelsen var åbenbart dårlig, men hvis man drejede kedlen en smule, kom der hul igennem - så den kvitterede med ét dyt - ikke det forbandede dyt-dyt-dyt …

Følsom kontakt

Fruen lærte også hurtigt tricket, og så skulle man vel tro, at hun var glad - men det var nu ikke mit indtryk. Hun var selvfølgelig svært tilfreds med, at hun igen kunne få sin morgen-coffee-to-go, men derudover fornemmede jeg en smule skuffelse over, at hun ikke længere havde en rigtig gangbar undskyldning for at købe en ny og endnu smartere kogekedel.

Og den rolle som lyseslukker kunne jeg jo ikke så godt have hængende på mig, så på denne højhellige søndag tilbød jeg galant at bruge mit talent på at reparere den arkitektoniske super-kedel - som på trods af sin påståede kvalitet var gået i stykker - fik du den?

Jeg fandt ud af, at det runde “stik” i bunden af kedlen består af fem koncentriske ringe af messing - de har selvfølgelig en passende afstand og er isoleret fra hinanden.

Når man placerer kanden på basen, stikker ringene ned i et sæt tilsvarende riller - og i bunden af hver af disse riller sidder en lille fjederbelastet kontakt, som slutter forbindelse imellem base og kedel.

3: … ved at fjerne tre skruer kommer man ind til kontakterne i basen - man …

Masser af elektronik

Ringene i bunden af kedlen så ikke ud til at fejle noget, men for en sikkerheds skyld sleb jeg kanterne rene og blanke med smergel. Ringene stikker lidt frem, så man kan komme til dem uden at skille kedlen ad.

Og så var det basens tur - med en lygte lyste jeg ned i rillerne og kunne se, at to af de små kontakter var “svedet” - og jeg kunne ikke komme til dem uden at skrue hele basen fra hinanden, så det gjorde jeg.

Det er en procedure i to trin - først fjerner man et lille låg i midten, som sidder med tre skruer - let nok. Men hvordan får man hele bunden gjort fri - uden at ødelægge noget? Det viste sig, at den er “klikket” på: Der er nogle huller, som man stikker en skruetrækker i og drejer/vrider en smule - derved presses en tap til siden, og med en ganske lille skruetrækker vipper man så bunden af.

Så var jeg inde ved de ædlere dele - og det er i grunden forbavsende, så meget elektronik der skal til for at tænde og slukke en dyppekoger - men sådan er det altså.

Jeg skulle heldigvis kun have fat i de to små kontakter. Der er fem kontakter, som hver især består af en stump kobber, som er bukket i en kringlet facon, så den udgør en fjeder med et stik til ledningen i den ene ende og en lille dup af tin i den anden ende.

4: … kan også fjerne hele bagsiden og få tilfredsstillet sin nysgerrighed, men …

Slib kontakterne

Når den lille dup presses op imod ringen i bunden af kedlen, er der kontakt - vi taler om en kontaktflade på ganske få kvadratmillimeter, og det er just problemet: Kedlen bruger 1500 watt, og det er ganske meget strøm at overføre via så spinkel en kontakt - resultatet er, at der springer små gnister, som med tiden brænder mærker i metallet - så bliver kontakten endnu ringere, og så springer der flere gnister - osv.

Løsningen er den simple, at man på et stykke fint sandpapir eller smergellærred sliber den lille dup af tin ren og blank - og sætter fjederen på plads igen.

Det er kun de to ledninger (og dermed kontakter), som overfører de 1500 watt til varmelegemet, som er svedet - de øvrige kontakter er følere og jord og ikke synderligt belastet. Men der er ikke noget forgjort ved at rengøre alle kontakter.

Vores kedel er en Kitchenaid, og den er indrettet sådan, at man ikke kan komme til at bytte rundt på ledninger og kontakter, men det er jo ikke nødvendigvis tilfældet med alle andre kedler - så bare for en sikkerheds skyld: Tag kontakterne ud én ad gangen - slib den, gør den ren og sæt den på plads igen - og så den næste. På den måde risikerer du ikke at komme til at bytte rundt på noget.

Alle kogekedler af typen “uden ledning” - det vil sige, at kedlen står på en base, som forsyner den med strøm, så der ikke er ledning til kedlen, men kun til basen - alle disse kogekedler har i princippet samme problem som vores: Base og kedel forbindes via en kontakt, og kontakter slides.

Jeg prøver ikke at bilde nogen ind, at Kitchenaid er ringere end andre - problemet er nok snarere, at så dyr en kedel vil man gerne beholde i mange år. Derfor når den at blive så gammel, at problemet faktisk opstår - hvorimod de billige kedler bliver skiftet ud, længe før det bliver aktuelt.

Jeg brugte vel et par timer på at fikse Fruens fine kedel, og nu regner jeg med, at den fungerer igen i … skal vi sige 8-10 år?

Ps: Det falder mig ind, at der måske findes kogekedler med induktion - det vil sige, at man overfører energien uden direkte kontakt.

5: … det er ikke nødvendigt – i stedet fisker man bare de små kontakter op og …
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce