Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Når wc’et løber - den lette metode

1: Når vandoverfladen i wc’et “flimrer”, er det bevis på, at der konstant løber en lille smule vand - og …
I sidste uge fortalte jeg stolpe op og ned om mine private bryderier med vores væghængte toilet - ikke bare et væghængt toilet, men en bestemt væghængt model. Det hedder Sanica og er relativt billigt.

Men det er og var ingen klagesang over Sanica - det har virket fint, men ligesom alle andre toiletter, som jeg kender til, skal man med mellemrum servicere cisternen.

Det er, fordi mekanikken kalker til - og så begynder wc’et at løbe, som man siger: Konstant risler der en smule ned i kummen - måske bliver det mere og mere, men uanset skal man se at få det fikset, for selv en lille bæk bliver imellem år og dag til en stor å - faktisk et helt ocean, og det er spild af både ressourcer og penge.

Og sådan er det med alle toiletter - ikke bare med vores, men også de dyreste, du kan pege på.

De forskellige mærker og årgange af toiletter er selvfølgelig ikke ens, og især er der forskel på de traditionelle wc’er (som står på gulvet og med synlig cisterne) og de moderne, hvor cisternen er skjult inde i væggen.

Men fælles for dem alle er, at der er en udløbsventil, som aktiveres af knappen for stort og lille skyl - når du trykker, åbner ventilen, og vandet fosser ned i kummen. Og så er der en lille ventil, som så at sige åbner for hanen, så cisternen langsomt bliver fyldt igen - og den skal selvfølgelig lukke, når “tanken” er fuld. Hvis den ikke gør det, løber vandet via den store ventil, som også fungerer som overløb, ned i kummen. Og så har vi balladen.

Annonce
2: … det kan skyldes udløbsventilen, som typisk ser ud som en søjle - et rør …

Det er mændenes skyld

I sidste uge fortalte jeg alt, hvad der er værd at vide om den lille ventil - især Sanica-modellen, men princippet er det samme uanset mærke: Efter nogle år kalker ventilen til, så den ikke lukker ordentligt - så skal den ud, renses og eventuelt have en ny pakning - eller du kan købe en hel ventil og skrue den på i stedet for den gamle.

Men den store ventil sprang jeg let og elegant hen over - det kneb med pladsen, fordi redaktøren har den underlige idé, at det ikke er mig, der skal skrive hele avisen …

Så det råder vi bod på nu. Den store ventil har til opgave at “holde på vandet”, når den lille ventil har fyldt cisternen, og den skal holde sig klar til at udløse det helt store skyl, når du har lagt en bæ - eller et mindre skyl, hvis du kun har hældt vandet fra kartoflerne.

I princippet enkelt, for det er jo bare en ventil, som spærrer for adgangen til kummen - men det er alligevel ikke helt enkelt, fordi der er tradition for, at ventilen skal holde sig åben, indtil alt vandet er strømmet ned i kummen, uden at du skal holde knappen inde.

Der er nemlig en del mandspersoner her i verden, som ikke har tid til at stå der og glane - medens vi endnu er i gang med at vride de sidste dråber ud af dillergøjen, vipper vi kalorius på plads, lyner op og er på vej ud ad døren, endnu før det sidste vand plasket ned i kummen.

Nu siger jeg ganske vist “vi”, men personligt kunne jeg selvfølgelig ikke finde på at gøre sådan - min mor lærte mig jo, at man skal lukke brættet ned og vaske fingre - og Gud ved hvad. Men jeg har hørt, at nogle mænd er så utålmodige og sultne på livet, at de ikke har tid til den slags finesser - og det er altså af hensyn til dem, at udløbsventilen er en ganske kringlet affære, som er svær at gennemskue.

Genial ventil

Udløbsventilen har typisk facon som en søjle - et tykt rør, som er åbent i begge ender. For neden har den en krave af gummi - en “pakning”, som ligger an imod cisternens bud og slutter tæt hertil.

Når du løfter røret, fosser vandet forbi pakningen, men umiddelbart vil det jo være sådan, at hvis man slipper røret, falder det ned og lukker igen - på halvvejen.

Men det sker ikke i den virkelige verden, og det skyldes, at røret er anbragt inden i et større rør og er forsynet en slags flydevest om maven - røret er altså lettere end vand, og i kombination med den måde, som vandet hvirvler på, når det strømmer ud, har det den effekt, at når først du har trykket på knappen, så holder ventilen sig flydende, indtil den sidste dråbe har forladt cisternen - først da falder ventilen ned igen og lukker for udløbet, og i takt med at vandet stiger, vil trykket imod pakningen stige tilsvarende og derved holde den lukket - indtil du med et tryk på knappen haler op i røret. Forstod du det?

Nå, ikke - men det gør ikke så meget. Det er i virkeligheden endnu mere kompliceret, fordi man både skal kunne vælge stort og lille skyl. Prøv at tage ventilen ud, så du kan studere den nærmere - den er enkel, men snedigt konstrueret.

Hvis du ikke kan gennemskue fidusen, så er det også lige meget - du skal bare huske, at det praktisk taget altid er den store pakning forneden, der er problemer med, hvis wc’et løber: Rens den og “sædet” (den flade, som pakningen skal slutte tæt imod) - skift eventuelt pakningen til en ny, hvis den gamle virker hård og ufleksibel - den skal være helt blød og føjelig.

3: … indeni et rør, og forneden slutter det i en stor pakning/krave af gummi - og …

Når livet er for kort

Vi er som antydet nogle stykker, som gerne vil det hele - selv - så vi har travlt og er lidt utålmodige. Oppe i hovedet er vi altid tre skridt foran virkeligheden.

Det er ligesom Hunni, når hun gør sit morgentoilette på græsplænen: Hun har så travlt med at studere alverdens lugte og lyde, at hun ikke har tid til at sidde stille så længe, som det nu ta’r. Hun går ganske vist ned i bagbenene og krummer ryggen, som det sig hør og bør for en hund, men hvor andre hunde bliver helt rolige og salige i blikket, så lytter og vejrer Hunni til alle sider - og der er jo altid en fært, og den følger hun så ved at slæbe sig af sted med forbenene, men uden at rejse sig på bagbenene.

Ifølge Hunni er livet simpelthen for spændende og dyrebart til at skide væk - og man er vel en border collie og verdens klogeste hund, så hvorfor skulle man ikke kunne sidde på bagbenene, gå med forbenene og skide på én gang …

4: … når man løfter røret, fosser vandet ud under kraven og holder den åben, indtil cisternen er tom.

Kemisk løsning

Nå, men hvis du har det lidt ligesom Hunni og ikke orker at brænde en hel søndag af på at skille lokummet ad, så har vi heldigvis en hurtigere metode. Vi taler om kraftig kemi til afkalkning - i princippet det samme, som man gør med kaffemaskinen, bare med turbo og baglæns skrue.

Et firma, som hedder Toiee, sælger eksempelvis (igennem alverdens byggemarkeder) noget, de kalder “Special WC-rens” - og hvis det ikke er godt nok, kan du få “Special WC-afkalker - Ekstra Power”.

Det fungerer på den simple måde, at du først lukker for tilførslen af vand - så trækker du ud og hælder en kvart liter Ekstra Power i cisternen og fylder helt op med varmt vand fra hanen (sådan noget med 50 grader).

Det er en hidsig afkalker baseret på oxalsyre og fosforsyre - ved at bruge varmt vand øger du den kemiske aktivitet og effekt drastisk - lad kemien virke i et par timer, eller lad det stå natten over.

Træk så ud, og nu skulle din cisterne gerne være ren - hvis ikke, så gentag proceduren. Der er stor forskel på, hvor meget kalk vi har i vandet rundt omkring - nogle steder er det et mægtigt problem, medens det andre steder er mere moderat.

5: En ballon af blødt og føjeligt gummi (silikone) skubbes ned og ind i vandlåsen, og …

Gammelt husråd …

Toiees rense-kemi til wc’et kan også bruges til kummen. Mange mennesker har som bekendt problemer med aflejring af kalk i toiletkummen - de skrubber og skurer og bruger almindeligt toiletrens både tidligt og silde, men alligevel dannes der kedelige gule rande på det hvide porcelæn.

Det er indlysende, at der bare skal kalkes af, men hvordan gør man lige - hvis man hælder afkalker i wc’et, løber kemien jo bare ned i vandlåsen, og det bliver siderne ikke rene af. Så er der forskellige traditionelle råd - eksempelvis at dække siderne med nogle lag køkkenrulle og væde med kalkfjerner. Idéen er, at køkkenrullen holder på væsken så tilpas længe, at den når at virke. Eller man bruger en afkalker, som er gjort tyktflydende - eller man laver en prop og stopper den i afløbet, så vand og afkalker bliver stående i kummen, indtil man haler den ud igen.

6: … så pumper man den op, så den blokerer og slutter fuldstændigt tæt til siderne - og …

… på nye flasker

Det sidste er effektivt, men man skal være forsigtig, for hvis proppen ryger lidt videre i vandlåsen, kan man ende med at få større problemer end lidt kalkrande i wc’et.

Men det har Toiee også løsningen på - en dansk og patenteret “lokumsprop”: Det er en solid ballon af en kraftig, men blød type gummi (silikone) forsynet med slange og en lille gummibold, så man kan pumpe ballonen op.

Du skubber så den tomme ballon ned i vandlåsen - og pumper den op, så den blokerer afløbet fuldstændigt. Så fylder du kummen op med varmt vand og en god slat “Ekstra Power” - lader det stå og virke - og skyller ud. Syre opløser kalk og okker, så der er ingen tvivl om, at det virker - og proppen slutter fint tæt.

Spørgsmålet er, om det virker for godt - om sådan en omgang "Ekstra Power" skader kummens overflade af porcelæn. Leverandøren hævder, at det ikke er tilfældet - at oxalsyre og fosforsyre ikke på nogen måde angriber porcelænets blanke overflade, så den bliver mat. Og de må vel vide det.

Den snedige prop er let at anvende - den er forsynet med en snor, som skal bindes til brættet, så ballonen ikke kan smutte videre i systemet. Jeg vil anbefale en grundig vask af ballon og fingre efter brug - det kan godt være, at selve kummen ser ren ud, men ballonen skal jo helt ned i vandlåsen, hvor der godt kan være lidt slimet …

7: … så kan man fylde kummen med mere eller mindre skrap kemi - og lade det virke i nogle timer, indtil man pifter ballonen og skyller ud.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce