Annonce
Livsstil

Værktøjskassen: Når høvlen skal slibes

1: Man laver en pind forsynet med fire magneter og en lille kant langs den ene side - det …
For flere år siden fik jeg en mail fra en læser, som lige havde anskaffet sig en lille kombineret maskine til træværkstedet - og han havde lagt mærke til, at sådan en har jeg også.

Og nu ville han gerne vide, hvordan jeg bærer mig ad med at slibe høvlen/afretteren - om jeg har nogle gode tricks oppe i ærmet. Jeg fik aldrig svaret på mailen - sikkert fordi jeg ikke havde nogen god fidus. Og siden er den forsvundet iblandt tusinder af andre mails.

Men forleden fik jeg faktisk en god ide - en ganske smart løsning på problemet, hvis jeg selv skal sige det, og det til trods for at jeg ikke selv får noget ud af det: For et års tid siden skiftede jeg høvlens traditionelle cutter ud med en moderne type, som i stedet for 2, 3 eller 4 lange og smalle knive er forsynet med 100 små platter af carbide, som man simpelthen skifter, når de ikke dur længere.

Kan selv

Men langt de fleste høvle og afrettere, som står rundt om på de små værksteder, har lange og smalle klinger af HSS-kvalitet, og de skal med alt for jævne mellemrum afmonteres og slibes.

2: … problem, vi skal løse, består i, at høvljernet er ganske tyndt og derfor buer - men …

Det har alle dage være noget bøvl - det er ikke noget, man bare gør. På lidt større værksteder havde man ofte en speciel slibemaskine til formålet - sådan en karl med en lang slæde, så man kunne slibe knivene helt ens og helt lige.

Og de, der ikke havde råd til sådan et vidunder, måtte krybe til korset og sende klingerne til slibning ”ude i byen”. Det var nu heller ikke så slemt, for indtil for 20-30 år siden var der en værktøjssliber i hver en by. I dag foregår det på den måde, at man afleverer klingerne til det lokale byggemarked, som så sender dem til slibning - eller man ringer til et af de ganske få endnu eksisterende sliberier, som så sender en bil forbi - og enhver kan vel forestille sig, at det koster kassen og tager alt for lang tid.

Så det er et indlysende godt spørgsmål, om man da for hulen ikke kan slibe dem selv - med simple midler?

3: … når magneterne trækker klingen til sig, rettes den ud.

Inden jeg forklarer, hvad jeg har regnet ud, skal jeg lige sige, at der findes to slags klinger - nej, der findes faktisk adskillige typer, men i almindelighed findes der to typer: De billigste og ældste maskiner er forsynet med helt banale klinger - et stykke massivt stål på måske 25 x 4 mm. På de lidt bedre modeller er cutter’en indrettet til udskiftelige klinger på cirka 15 x 1 mm - de har skær på begge sider, så de kan vendes, og derefter er det meningen, at man smider dem ud og køber nye.

Endelig findes der en adaptor, hvori man kan anbringe en af de udskiftelig klinger - adaptor og klinge fylder herefter præcis det samme som en gammeldags massiv klinge - en opdatering, så man kan bruge ”vendeknive” i gammeldags maskiner.

Annonce

Fidusen

Min kombimaskine er født med udskiftelige klinger - det fungerer fint, men desværre er det lidt dyrt i drift. Og når man er en fedterøv, smider man naturligvis ikke de slidte klinger ud, men parkerer dem i skuffen. Med tiden bliver det til en større samling, som man - om ikke så længe - har planer om at slibe op igen. Der er jo for en mindre formue, hvis bare man kunne regne noget smart ud. Og det har jeg så gjort nu - fundet på en ganske driftsikker fidus.

4: Klingerne er slebet i en vinkel på 50 grader, og …

Idéen går i sin enkelhed ud på, at klingerne ikke skal slibes på hverken maskine eller med en slibesten, men derimod på en plan flade forsynet vandslibepapir.

Problemet er - som altid, når vi taler om slibning af værktøj - at man skal holde en meget præcis og stabil slibevinkel. Og med de lange og tynde klinger er der ydeligere det problem, at de buer og fjedrer - vi skal finde på en måde, så de bliver rettet ud, medens vi sliber.

Annonce

Med magneter

Først var det min tanke, at jeg ville bruge en alu-skinne, fordi den er helt lige. Men jeg kunne ikke lige finde på en fiks måde at fastholde klingen til alu-skinnen. Og så kom jeg til at tænke på, at jeg jo har skuffen fuld af små, men stærke magneter - og hvis …

Pludselig så jeg den færdige slibelære for mig: En ”skinne” af træ, hvori jeg borer huller, som passer til 4-5 små magneter - skinnen saves ud i præcis sådan en vinkel, at det svarer til slibevinklen - og så sætter jeg et ”støtteben” med en plasticdup på siden, så vinklen holdes helt stabil.

5: … det skal forstås som vist her - men for at opnå en vinkel på 50 grader …

For at opnå akkurat-helt-og-aldeles-præcist samme slibevinkel hver gang, skal skinnen have en bagkant, som klingen skubbes op imod - og højden på duppeditten af plastic tilpasses, indtil vinklen passer perfekt - når slibelæren således én gang for alle er finjusteret, ta’r det kun et øjeblik at skifte fra den ene klinge til den næste - og den næste - og så videre. Skisme smart!

Annonce

40 + 50 = 90

Jeg startede med save en passende stabil pind ud i grove mål - firkantet, for så er det lettest af bore hullerne til magneterne. De er limet fast med epoxy - det viste sig at være noget bøvl, fordi de hoppede op igen. Men så borede jeg et lille ”dræn” i bunden af hvert hul.

Så målte jeg klingernes slibevinkel - den viste sig at være 50 grader, og jeg gætter på, at det nok er det samme uanset fabrikat. Denne vinkel skal så overføres til rundsaven, således at når skinnens overside er vandret, vil klingen hælde 40 grader. Sagde jeg ikke lige 50 grader?

6: … skal man faktisk stille saven på 40 grader. Det skal forstås sådan, at man vipper saven …

Jo, men det er et spørgsmål om, hvordan man måler: Hvis du lægger klingen fladt på bordet og måler vinklen imellem slibefasen og selve klingen, så er den 50 grader. Men på en bordrundsav kan man kun vippe klingen 45 grader - hvad gør man så?

Jo, det er sådan, at når klingen på rundsaven står lodret - i sit udgangspunkt - så er der en vis logik i at sige, at den står i 0 grader. Men faktisk er den i 90 grader i forhold til bordet - og hvis du drejer på håndtaget og svinger klingen fx 10 grader, så er vinklen i forhold til bordet 80 grader - og hvis du drejer videre op til 40 grader, er vinklen i forhold til bordet faktisk 50 grader.

Jeg vil godt indrømme, at det er en anelse forvirrende, men den besværlige virkelighed er altså, at når du stiller saven på 40 grader, så får du et snit på 40 eller 50 grader, afhængigt af hvordan du måler.

Annonce

Lige i øjet

Det korte af det lange er, at du skal tænke dig godt om - og gerne eksperimentere lidt - før du saver. Det er nemlig noget godt juks, hvis du efterfølgende opdager, at slibevinklen rammer 10 grader ved siden af - den skal passe - lige på en studs!

7: … 40 grader væk fra udgangspunktet, som er 90 grader - så er der 50 grader tilbage, og …

Bortset derfra, så mangler vi nu bare at montere et håndtag - eller skal vi kalde det en vinge eller et støtteben?

Hvis vinklerne er rigtige, kan du bare save kalorius ud, så kanten er vinkelret - og lime den direkte på skinnen. Brug epoxy - almindelig snedkerlim er ikke stærkt nok.

8: … når du herefter limer en ”vinge” vinkelret på denne kant, vil du opnå …

Og til sidst monterer du en dup i akkurat den rigtige højde - prøv dig frem, indtil du opnår den helt rigtige slibevinkel. Den skal sidde lige i øjet.

Annonce

Vandslibning

Så skal du finde dig en godt slibeunderlag. Metoden med at bruge vandslibepapir kan måske lyde som det rene fusk, men det er faktisk en anerkendt og meget effektiv metode - et rigtig godt alternativ til dyre slibesten.

9: … at klingen vil blive ført over underlaget i den præcist rigtige vinkel - især …

Forudsætningen er dog, at du har et godt underlag - og det handler om to ting: Underlaget skal kunne tåle vand (eventuelt petroleum, hvis du foretrækker det) - og det skal være helt fladt.

Traditionelt siger man, at en planslebet blok/plade af granit er nummer ét - det vil enhver værktøjsmager nikke til. Men sådan en krabat koster kassen. Den, du ser på billedet, har dog ikke kostet ret meget - det er nemlig en billig fod til parasoller - fra Harald Nyborg. Så vidt jeg husker er det noget med 200-300 kroner. Til gengæld er den ikke helt lige.

10: … hvis du husker at sætte en dup under vingen, som løfter den op i vandret.

Jeg overvejer lige nu, om jeg vil forsøge at ”rette den op” ved at lime en glasplade ovenpå. Jeg tror faktisk godt, at det kan lade sig gøre.

Alternativet er en køkkenbordplade med højtrykslaminat - heller ikke her er der garanti for, at den er helt plan, men der er en rigtig god chance.

11: Sådan ser det ud i virkeligheden, men …

Idéen er så, at man sjasker lidt vand eller petroleum på blokken, og lægger slibepapiret oveni - det vil nærmest suge sig fast i underlaget, så det ikke flytter sig rundt, når du sliber. Og samtidig får du god køling.

12: … måske er det hele lettere at forstå ud fra denne tegning.

Slibepapir til vand koster ikke ret meget, og passende finheder kunne eksempelvis være korn 400-600-800 - og bare for blær kan du slutte med 1200. Fidusen ved denne form for vandslibning er dels, at du i sagens natur opnår en helt lige æg - og dels at det er en forbavsende effektiv form for slibning: Et ark koster ikke mange ører, så når det er slidt, skifter du bare til et nyt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Sydfyn

Kæmpe redningsaktion på Langeland: Dykker forsvundet på havet

Middelfart

Fra softguns til enarmede tyveknægte: Spillehal flytter og får tre gange så meget plads

Faaborg-Midtfyn

Skulle aldrig have dumpet skrald i naturområde: Politiet fandt lynhurtigt frem til ejermanden

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Sydfyn

Smitten stiger igen: Svendborg har nu landets tredjehøjeste incidens

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Fyn

Mistænkeligt fund af cykeldele måske fra Fyn i varevogn: Ukrainske mænd anholdt og fængslet

Odense For abonnenter

Byvandrer: - De laver spas med Morten Korchs buste

Erhverv

Byudvikler vil udstykke 136 nye grunde nord for Langeskov, men der er et problem: - Man risikerer at blokere for den positive udvikling

Annonce