Annonce
Livsstil

Værktøjskassen: Ikke helt tosset

Til stabling af brænde. Du bestemmer selv længden på de nederste vanger og højden på opstanderne - lige til at skille ad, når sæsonen er ovre.

Hvis du hører til dem, der hvert år saver og kløver skovbrænde til at fyre hele huset op med - altså som eneste og primære kilde til varme - så behøver du ikke at læse videre.

Annonce

Så skal du nemlig flække og stable 12-15-20 rummeter brænde, og det er "brænde-organisatoren" fra Nordjysk Skovværktøj slet ikke egnet til.

Hører du derimod til de tusinder, som hvert år fyrer en enkelt meter brænde af for hyggens skyld - og for lige at få lidt ekstra varme på en kold vinteraften - SÅ giver organisatoren rigtig god mening.

Bortset derfra, så er det hulens irriterende, at der ikke findes et godt dansk ord for fænomenet - på engelsk ville man kalde det et rack, men hvad hedder det på dansk?

Nå, men jeg har personligt fabrikeret gud ved hvor mange af den slags. For pludselig står man med en stak brænde i indkørslen, men mangler et sted at stable det. Og hvis man bare stabler det op uden støtte i enderne, skrider stakken sammen - brændet ender med at "flyde" ud i en spredt møgstak - det er jo noget sjusk - og det kan vi ikke ha'.

Og så er det, at man knalder ét eller andet sammen af en gammel palle og et par lægter - eller hvad man nu kan bikse sammen i en fart. Og til foråret, saver man resterne op i passende længder og fyrer det af som det sidste brænde. Så når man igen står der og skal stable lidt brænde, er det forfra.

Annonce

Slut med sjusk

Man kan købe forskellige stativer af stålrør, som ved hjælp af en hulens masse skruer og møtrikker kan samle til en brænde-holder - jeg tror endda, at jeg har fortalt om det her i spalterne. Men det er altså noget skrammel, og hver kan skal man rode med skruer og møtrikker - så mangler der nogle, og de ruster, og ... skideirriterende!

Det nye system består groft sagt af to "fødder" af galvaniseret stål - forneden forbindes de med to kæppe af dimensioner som en kraftig lægte - og så stopper man 4 stk. 3x3 på en halvanden meters penge ned i hjørnerne.

Man bestemmer selv, hvor lang og hvor høj stakken skal være. Så er der orden på sagerne. Systemet ser pænt og nydeligt ud - jeg vil ikke kalde det en skønhed, med solidt og ordentligt.

Og til foråret, når den sidste kæp er futtet af, skiller man det hele ad på et øjeblik - ingen skruer, ingen søm - bare banker det fra hinanden og lægger fødder, lægter og 3x3'ere ind i garagen, indtil det igen bliver brændetid.

Ikke mere sjusk med brændestakken - der skal være orden i indkørslen, for ellers bliver Fruen sur!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce