Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Hightech svejsehjelm

1: Om han kan svejse? Bob-bob - men man har da lov til at prøve, og …
Det kræver ordentligt udstyr, når der skal svejses.

Jeg købte mit første svejseværk for så mange år siden, at det næsten er pinligt. Ikke fordi jeg gik stort op i kunsten af svejse - og hele det ganske avancerede håndværk, som følger med, hvis man i ramme alvor vil kunne sige, at “jeg kan svejse”.

Nej, det var af anderledes jordnære årsager - jeg havde simpelthen fundet ud af, at hvis der var et par rusthuller i en bil, så kunne den købes for en slik, uanset at bilen i mekanisk forstand var i fin form.

Sagt med andre ord: Hvis du kan svejse, kan du holde dig selv med billig bil.

Og jeg havde lige fundet en fed pickup - lige hvad jeg havde brug for, da jeg skulle i gang med at sætte vores lille knaldhytte i stand. Dengang foregik det a la Bonderøv - gamle gulvbrædder, tagplader og den slags, som man dengang kunne købe for næsten ingen penge, hvis man selv kunne transportere rovet hjem.

Det var en Toyota af den slags, som havde ry for, at den ikke var til at slide i smadder. Den var faktisk ikke synderligt gammel og havde ikke kørt ret langt, men jeg fik den for en slik, fordi den var godt rusten at se til - dog ikke i de ædlere dele, og ikke mere end en rask ung mand kunne klare over en weekend hjemme i indkørslen.

Annonce
2: … så skal man huske at iføre sig en ordentlig hjelm, for ellers får man …

CO2

Hvis altså, at han havde en svejsemaskine - en såkaldt CO2-svejser, som kendes på, at den ikke er helt billig, men til gengæld kan den svejse i alt imellem himmel og jord - og den kræver hverken svejse-kursus eller kørekort: Man trykker bare på knappen - så gnistrer og sprutter den, og hvis man er heldig, har man lavet en svejsning.

Så jeg fandt en gammel hund, som lignede noget, der var løgn, men den var billig, og den virkede - og det blev den i øvrigt ved med i 25 år. Okay, jeg reparerede lidt på den hen ad vejen, men kun småting - og da jeg endelig solgte den, fordi jeg havde fået en fin og ny, fik jeg samme pris, som jeg selv havde givet.

Nå, men jeg fik klistret den gamle pickup sammen - det var vinter, det var mørkt, det var koldt, og det foregik udenfor i indkørslen - med perlesten, fan’me - jeg lå på ryggen med vinkelsliber og små stykker blik, som jeg passede til med bliksaks og hammer - og svejsede dem fast efter bedste evne.

Det var selvfølgelig ikke klaret på en weekend - det blev til utallige mørke og kolde aftener med rust og sand knasende imellem tænderne og smeltet Rectyl i håret - det var et helvede, men man var jo ung og kunne klare det hele, og en dag var bilen klar til syn - den gik igennem, så jeg kunne bytte prøvepladerne ud med rigtige gule plader - og den lille familie var kørende.

Hjelmen

Og siden blev det til flere gamle biler, end jeg bryder mig om at tænke på. Så jeg har tilbragt helt ufatteligt mange timer med hovedet bag en svejseskærm.

For som alle nok ved, må man ikke se direkte ind i svejseflammen - så får man “svejseøjne”. Det har alle rigtige mænd prøvet, og det er ikke noget, man piver over - men det er ganske ubehageligt: Øjnene svider, og det føles, som om de er fyldt med grus - det ta’r et døgns tid, men så har man vel lært det?

Problemet er, at når man ligger på ryggen under bilen, fordi man ikke har en lift, så er der ikke plads til en hjelm, så jeg brugte bare en lille flad skærm - og for resten bliver svejsningen bedst, hvis man bare lukker øjnene og starter - og bakser man svejseskærmen på plads.

Men selv den rigtigste mand lærer det før eller siden - skærmen med det mørke glas skal være på plads, før man fyrer den af.

3: … svejseøjne!

Nye tider

Problemet med det er, at man altså starter svejsningen i blinde - først når gnisterne springer, og lysbuen brænder, kan man se igennem det grøn-sorte glas, hvad man laver.

Derfor kom det som en gave fra himlen, da nogen opfandt den moderne svejsehjelm - med et højteknologisk glas, som man kan se igennem ved almindeligt dagslys. Det særlige glas er ikke mørkere end almindelige solbriller, men i samme sekund, man starter svejsningen, bliver glasset sort som graven, så man kun ser lige det, man skal - nemlig selve svejseflammen.

I begyndelsen var sådan en hjelm hundedyr, og den er stadig ikke helt billig - men den er en fantastisk lettelse: Slut med at gnide svejseøjne om aftenen - og svejsningerne bliver meget pænere, fordi man faktisk kan se, hvad man har gang i.

4: I gamle dage var der blot ét stykke (meget) mørkt glas i en svejseskærm. I dag er det en kassette med flere glas, som …

Avanceret teknik

Og så er vi lige ved at være fremme ved pointen: “Det højteknologiske glas” er ikke bare et stykke smart glas - det er en kassette med adskillige lag “filtre”, hvori der er indbygget noget smart elektronik, som udløser tricket med det lynhurtige skift imellem lys og mørke.

For det første er filtrene belagt med metalfilm af forskellig art, som reflekterer en stor det af det skadelige lys. Selv hvis teknikken svigter, er du altså ret godt beskyttet.

Men hjertet i teknikken består af to lag polariserende glas - det betyder, at eksempelvis kun lys, som svinger vandret, kan passere igennem - som polaroidbriller. Men imellem disse polaroid-filtre findes en “flydende krystal”, som har den evne, at den kan “dreje lyset” 90 grader, når man sætter strøm til den.

Når man tænder krystallen, drejes lyset altså en knap, så det, der smutter igennem det første filter, nu bliver bremset af det andet filter - og når man slukker krystallen igen, kan lyset atter passere nogenlunde uhindret.

Men hvem slukker og tænder krystallen? Det gør to små fotosensorer - når de rammes af et kraftigt lys (følsomheden kan justeres), sender de et signal, så der lukkes ned for lyset på cirka 0,1 mikrosekund - har jeg læst!

Det går i hvert tilfælde så hurtigt, at man slet ikke når at se lysglimtet - det er hamrende genialt.

Sådan en moderne svejse-linse er altså noget af en videnskabelig bedrift - og som sagt ikke helt billig (800-900 korner og opefter). Så man skal altså passe godt på den.

Og derfor sidder der foran den dyre “elektroniske lysdæmper” et simpelt stykke plexiglas, som skal fange røg, gnister og flyvende metalsplinter. Og dette stykke beskyttende plastic bliver selvfølgelig hurtigt møgbeskidt, så man - avanceret elektronik eller ej - ikke kan se en skid.

Så tørrer man det af med bagsiden af svejsehandsken - det hjælper lidt, men ikke længe. Og hvis du er prof, tager du bare et nyt beskyttelsesglas og smækker i. Men vi andre amatører har jo ikke skuffen fuld af den slags, så hvad gør vi?

Det faldt mig ind, at jeg engang har poleret en gammel ridset dæksluge af akryl - til båden - op, så den blev næsten som ny. Så kan man vel også “polere” glasset i sin svejsehjelm?

Jeg rodede lidt rundt i skuffen efter noget passende at polere med - jeg fandt en BioBoy, noget rubbing fra Hempel, og inderst var der såmænd også et par produkter fra 3M.

Og de virkede alle sammen - strålende. Måske er den særlige “Clear Plastic Restorer” fra 3M en smule bedre end de andre, men vi er ude i marginalerne: Jeg vil påstå, at med ethvert middel til polering kan du rense det lille fjogede stykke akryl på et øjeblik - du kan garanteret også bruge Brasso.

Min 3M-hjelm var i en ret sørgelig forfatning, da jeg har brugt den ganske meget, men aldrig skiftet glasset - nu er den som ny - og jeg har sparet mindst 10 kroner!

5: … er elektronisk styret og kan ændre farve (lys/mørk) på 0,1 mikrosekund.

Dyre og billige

Lige til sidst: Er der forskel på kvaliteten af de smarte elektroniske svejse-filtre?

Der er i hvert tilfælde ganske stor forskel på prisen - og jeg har som sagt en 3M (i den dyre ende), som bare virker perfekt - og så har jeg en billig kineser.

Og jeg er jo en hund efter billige produkter, og jeg går ikke af vejen for kineserprodukter, når de virker - men jeg er helt ærligt aldrig blevet gode venner med den billige hjelm. Uanset hvordan dælen jeg indstiller knapperne, bliver jeg altid blændet af lys i det første sekund - og så går der yderligere et sekund eller to, før jeg kan se, og så er det ofte for sent - jeg kan blive noget så skråt forbandet!

Men måske er det bare er mig, der ikke kan hitte ud af det - jeg ved det ikke.

Hvis du ved noget om kvalitet af elektroniske svejsehjelme, så skriv straks til din avis, så vi kan dele dine erfaringer.

6: Den avancerede teknik beskyttes af en “rude” af simpel akryl - den bliver hurtigt beskidt og kan skiftes, men …
7: … man kan også bare polere den op, så den bliver som ny igen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Danmark

Liveblog: Så faldt dommen over Britta Nielsen - over seks års fængsel

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce