Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Garage til bot’en

1: Eg eller noget andet hårdt er bedst, men nåletræ kan også bruges - cirka 40 x 40 mm, og så …
Når jeg lover noget, så holder jeg det - hvis jeg altså husker det …

Og det gør jeg i dette tilfælde - husker det: For ikke så længe siden mindede en læser mig om, at jeg for længe siden lovede at lave en garage til en robot-plæneklipper - uden at det vist nogensinde var blevet til noget?

Nej, det måtte jeg indrømme. Iblandt så mange andre historier og projekter havde jeg glemt alt om at lave den lille garage - ikke af ond vilje, men jeg havde simpelthen svedt det ud. Og det til trods for, at en trofast læser havde sendt mig noget, som ligner arbejdstegninger til en ganske snedig garage med “automatisk port” - altså en lille port, som selv åbner, når bot’en skal ud at klippe græs, og lukker igen, når den er kommet hjem til sin oplader. Den skal jo ikke fryse, vel …

Problemet var bare, at jeg ikke kunne finde mailen med tegningerne - jeg vil ikke sige, at den var væk, men den puttede sig imellem flere tusinde mails fra læserne, og jeg havde ikke noget navn at gå efter - for det havde jeg også glemt!

Annonce
2: … indstiller vi saven: Dybde og bredde svarer begge til pladens tykkelse. Og det er her …

Travlt

Men så fik jeg en ny mail - fra en mand, som hedder Peder, men kalder sig Artisten. Og så kunne jeg pludselig huske det hele - også sådan cirka, hvordan bot-garagen ser ud og fungerer - og at der på garagens lille port står skrevet navnet på Peders robot: “Møffe”.

Så alt var i sin skønneste orden bortset fra, at jeg stod og skulle på en lille vinterferie i England. Jeg havde nemlig lovet min søn - eller rettere: Jeg havde lovet vores svigerdatter, at jeg ville hjælpe min søn med at gøre det walk-in-closet færdigt, som vi var begyndt på for længe siden.

Sagen er, at de to unge mennesker har opdaget - ligesom alle os andre - at døgnet kun har 24 timer, og det er ikke altid, at de rækker til alt det, man har ambitioner om at ville nå i tilværelsen.

Nå, men det enorme klædeskab er nu færdigt, og svigerdatteren har indtaget det - alt er godt, og ikke et øje er tørt. Bortset fra, at da flyveren landede igen på denne side af Nordsøen, havde jeg pludselig rasende travlt, fordi jeg både skulle lave bemeldte bot-garage og skrive en lille epistel om, hvordan man gør. Og jeg skal gerne nå det hele, inden “deadline”, for ellers får redaktøren et apoplektisk tilfælde - og det kan vi jo ikke have.

Derfor har jeg delt historien i to - først laver vi selve garagen - det grove - og i næste uge laver vi den færdig med port og tag - og den mekanik, som skal få porten til at åbne og lukke.

Støbeplader

Det, som vi kalder en garage, er jo egentlig bare en kasse - uden bund og til gengæld med tag. Og sådan en kan laves på mange måder. Men det er faktisk ikke helt så let, som man er tilbøjelig til at tro - skal vi sige: Som jeg er tilbøjelig til at tro.

Jeg mener - det er jo bare fire sider, som man basker sammen i hjørnerne!

Ja, men det er lige det med hjørnerne - i den virkelige verden er det jo ikke så smart bare at “baske” dem sammen. Hvis det skal du til noget, er man nødt til at have noget at samle hjørnerne om. I dette tilfælde har jeg besluttet at lave garagen af noget fint krydsfiner, som jeg havde stående i forvejen - du skal jo nok ud for at købe materialer til formålet, og så vil jeg foreslå, at du køber 12-mm “støbe-plade”. Det er de sorte plader, som er lakerede og af rimeligt god kvalitet. Du kan også sagtens bruge den type rillede plader, som anvendes til beklædning af gavle, skure, carporte og den slags - de er vandfaste og tåler at blive brugt udenfor, men ikke lige knap så regulære og faste i kødet som støbeplader.

3: … vi skal passe på fingrene. To snit på hvert hjørne - så …

Med rundsav

Men altså - hvis man har lidt faglig stolthed i livet, kan man ikke bare knalde hjørnerne direkte sammen - med skruer, klammer, lim, eller hvad vi har - det er bare for primitivt - og vi er ikke primitive! Selvom det bare er en lille dum kasse, vil vi lave den fint og regulært og efter alle kunstens regler, og dertil har vi brug for fire hjørnestolper. Hvis det skal være rigtigt fint, gør du, som du kan se på billederne - men det forudsætter, at du har en rundsav.

Det kan klares med en håndrundsav, men det er lettere med en stationær sav. Så er det til gengæld “a piece of cake” - det er noget, man kan gøre med den ene hånd i lommen, medens man skærer sig i fingeren på den anden - som man siger …

4: … skulle det gerne se sådan ud. Hvis du har en overfræser, kan du …

Luft under

Jeg fandt en klods af egetræ, som var i overskud fra noget andet, men du kan også sagtens lave stolperne af noget knastfri lægte eller regular - en passende tykkelse er 40-45 mm. Indstil saven, så både dybden og bredden svarer til pladens tykkelse - i mit tilfælde 12 mm - og læg to snit på hver af de modstående hjørner - så du altså fjerner 12 x 12 mm på diametralt modsatte hjørner.

Jeg har lavet siderne 30 cm høje (og 70 cm lange, men her skal du nok ikke stole på mine mål - tjek hellere, hvad din robot faktisk måler, før du saver) - men altså: Med 30 cm høje sider skal stolperne være 36-40 cm høje - så der dels er plads til, at de bliver savet af i 45 grader foroven, dels er lidt ekstra længde forneden, så garagens sider bliver hævet lidt over jorden.

Uanset om garagen vil komme til at stå direkte på jorden, på græs eller på fliser, skal den nemlig hæves lidt op - dels for at der bliver lidt træk, men især for at hindre fugt i at trænge fra underlaget op i væggene. Det vil yderligere være en rigtigt god idé, hvis du sætter en tyk skrue i bunden af hver stolpe, så den bliver hævet bare en centimeter eller to - så der heller ikke trækker fugt op i stolpen. Det er små, men vigtige detaljer, hvis det er din ambition, at garagen skal holde i mange år - og det er det!

5: … runde de resterende to hjørner - ellers render du dem bare af i rundsaven. Og nu holder du …

To slags folk

Jeg ved egentlig ikke, hvor almindeligt det er med den type hjørne-samling - jeg er jo nok lidt skadet på min faglige sjæl, fordi jeg har rodet med både igennem hele mit liv, og det er altså sådan, en bådebygger vil lave en hjørnesamling, som skal være nogenlunde diskret og holde til lidt af hvert. Og når du har vænnet dig til tanken, vil du opdage, at proceduren er hurtig og enkel - et trick, man kan anvende både her og hisset, hvis blot man har en rundsav.

Hvis du ikke har en rundsav - fordi du har brugt dine spareskillinger på ligegyldigt tant og fjas - kan du bare placere en fuldkantet stolpe indenfor i hjørnerne. Det er ikke ret elegant, men det virker - og sådan er verden så uretfærdig: Der findes fok med rundsav, og der findes folk uden. De har så muligvis lidt flere fingre, men det er en anden historie …

Jeg havde som antydet lynende travlt, da jeg lavede (den første del af) garagen, så da siderne var savet ud og stolperne ligeså, samlede jeg det hele med klamme-pistolen. Sådan en karl er rasende billig og uforskammet effektiv. Men gå forsigtigt frem, for man kan let komme til at skyde lidt ved siden af - så smadrer man kanterne, og det ser ikke kønt ud.

Hvis du har god tid, så vil jeg foreslå, at du bruger stifter og fugemasse/lim - af den type, som sælges under diverse betegnelser som “no-nails”. Med sådan en type lim opnår du en samling, som er helt tæt og brøle stærk - og uden huller fra skruer eller klammer.

I næste uge kommer vi til det sjove - vi skal lave tag og en smart port, som Artisten har fundet på.

6: … tungen lige i munden: Hver stolpe skæres af i 45 grader, så de tilsammen danner denne figur. Og …
7: … så skal væggene saves ud: Når A svarer til B (det halve af gavlens bredde), får du en taghældning …
8: … på 45 grader - toppen af langsiderne saves til i samme vinkel, og så er det …
9: … tid til at samle sider og stolper - klammer er effektive, men pas på - og husk, at …
10: … godt begyndt er halvt fuldendt, næsten - og sådan …
11: … ser en solid, enkel og elegant samling ud.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce