Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Endelig et høreværn, der virker

1: Kæft, hvor bliver vi kloge …
Endelig - endelig efter et helt livs venten har jeg fundet det optimale høreværn.
Annonce

Vi taler om høreværn, som ikke bare beskytter ørerne - eller skal vi sige hørelsen - imod støj af enhver art, men også min sjæl imod kedsomhed og langsom fordummelse.

Det er nemlig et høreværn med indbygget radio …

- Altså, skulle det være noget - er du tabt bag af en vogn? Sådan nogle lyttebøffer med musikradio har vi - det arbejdende folk - sgu da haft i hundrede år.

- Ja-ja, siger jeg så bare. Den slags høreværn “med radio” har jeg da også - jeg har endda 3-4 forskellige slags, og ingen af dem virker for en skid, hvis det er P1, man vil høre!

Radioen i de vidt udbredte høreværn er nemlig FM - altså gammeldags knasende radiobølger, som modtages via en antenne, og kun hvis man holder hovedet på skrå og står stille - og aldrig når man står ved boremaskinen, og slet ikke, når man tænder høvlen. Og selv hvis der skulle være en enkelt eller to radiobølger, som trænger igennem, så kan du bande på, at det er en eller anden hjernedød musikkanal fyldt med reklamer - de buldrer igennem, så ingen levende sjæl har en chance for at høre P1 - og det er et problem, når man som mig føler sig ene og forladt uden P1-baggrunden. Hver dag, hele dagen - året rundt.

2: …ups, der er nogen der ringer!
Annonce

Smart, men …

I en del år har jeg klaret mig med en lille smart Tivoli-radio med DAB - den kan nemlig fange P1 - også på værkstedet. Men for nylig opgav den simpelthen ævred - batteriet har længe været dødt, så den skulle have strøm fra en af disse åndssvage adaptere, som vores moderne tilværelse er så rig på - og en dag gik hele radioen død.

Så var jeg henvist til at følge livets gang i verden via min telefon, som også kan spille radio - digitalt - dog ikke ret højt, men så kom jeg til at tænke på de smarte lyttebøffer, som min søn engang forærede mig: De har Bluetooth, som det vist hedder - de kan altså snakke med alskens elektronisk tingeltangel, som også har Bluetooth - herunder min telefon, som kan alt - alt!

Det er dog lidt besværligt, og den dybere mening overgik faktisk min gamle forstand - men jeg lærte mig altså at finde P1 i form af en app på telefonen - og derefter fik jeg (med lidt held) hovedtelefonerne til at lytte til telefonen og meddele: “Battery high - Phone 1 connected.” Og så kan jeg høre P1. Vi er sat’me moderne!

Annonce

Der er mad - nu!

Og en dag, da jeg på den måde stod ved boremaskinen, sagde det pludselig duttelidut midt i Radioavisen - altså inde i hovedtelefonen - det var noget med, at Uffe Ellemanns knægt var skide sur over, at Mette Frederiksen kører med corona-klatten helt uden at spørge ham til råds … ups, nu sagde det duttelidut igen, og det lød akkurat som min telefon, og da gik en prås op for mig: Radioavisen kommer jo fra telefonen - min telefon - og nu ringer den sgu igen …

Totalt forfjamsket flåede jeg hovedtelefonen af hovedet, så jeg kunne se at trykke på de rigtige knapper for at “stille om”, men jeg nåede det ikke, før der gik kuk i det hele.

Men så ringede den heldigvis bare igen - altså telefonen - og nu var det den rigtige telefon, som lå ovre på bordet. Det var Fruen, som meddelte, at vi skulle spise - nu - og hvorfor ta’r du ikke telefonen?

Jeg opgav at forklare situationen, men siden fik jeg lært mig, at det er den forreste knap i højre side - når jeg trykker på den, kan jeg snakke med den, som ringer - uden at tage hovedtelefonen af - smart.

3: Det ligner helt almindelige høreværn med radio og Bluetooth (til musik, podcasts etc.), men de har også DAB.
Annonce

Sagde du DAB?

Men alt i alt alligevel så bøvlet, at jeg for et par uger siden rev mig og købte en rigtig håndværkerradio - en Makita med DAB og subwoofer - rigtig god lyd, men den kostede også derefter, og få dage senere skulle det vise sig at være spild af penge.

Jeg var på jagt efter “noget nyt og smart” at skrive om - hos PrimusDanmark - og sandelig, om de ikke havde nogle helt nye og smarte høreværn med radio, Bluetooth, og gud ved hvad.

Men det gad jeg ikke at beskæftige mig med - Bluetooth er jo kun for unge mennesker, så de kan høre deres egne “spillelister”, medens de murer og smækker gipsplader op.

- Nej, men hvis I kan finde med DAB, så jeg kan høre P1, så har vi noget at snakke om - men det er der jo ingen, som gider at lave, vel!

- Jo, det er jo lige det, jeg prøver at sige - at vores topmodel har Bluetooth, mikrofon og “aktiv støjreduktion”, så du slipper for larmen, men alligevel kan snakke med kollegerne - hele svineriet - og DAB …

Sagde du DAB?

Annonce

Radio Klog

Jeg troede næsten ikke mine egne ører, for i årevis har det været sådan, at man kunne få alt - bare ikke DAB i høreværn. Og jeg har aldrig fattet hvorfor. Enhver, som har prøvet, ved jo, at med selv de dyreste høreværn med FM-radio kan man kun høre musikradio - typisk lokalradioer med fuld knald på signalet, så de overdøver alt andet i æteren.

Så jeg var nærmest lykkelig ved udsigten til at få løst mit livslange problem - tænk bare: Stabil radiokontakt til P1 i høreværnet - aldrig mere skal jeg gå glip af en udsendelse i Radio Klog. Men hvorfor nu det - hvorfor er DAB så meget bedre end FM?

Det er det heller ikke, hvis du befinder dig et sted, hvor der er god modtagelse af radiosignalet - så er lyden faktisk en anelse bedre end DAB. Men i den praktiske verden svinger modtagelsen fra sted til sted - og hvis man bevæger sig rundt og dermed ændrer på antennens orientering, går det helt galt - og hvis man opholder sig på mit værksted, er det komplet håbløst.

DAB fungerer på en helt anden måde end FM - det er også radiobølger, men i stedet for at sende en slags lydbølger igennem luften består DAB-signalet af data, som din DAB-modtager kan lave om til lyd.

Annonce

Som morsekode

Medens et traditionelt radiosignal svinger i kvalitet og er fyldt med støj og svært at høre, hvis modtagelsen er ringe, så er DAB-signalet enten helt væk eller helt rent - det er nemlig ligesom morsekode: Hvis telegrafisten blot lige akkurat kan høre signalet igennem al støjen, så skriver han det ud i ren tekst - rent logisk er det nu renset for støj.

På samme måde er DAB-lyd altid helt ren og fejlfri - fordi det egentlige signal ikke er lyd, men lange rækker af tal, som DAB-radioen “skriver ned” og laver om til lyd - ren lyd.

Og selv hvis der er små huller i talrækken, så gør det ikke noget - DAB-lyd er nemlig nogle sekunder forsinket, så hvis der mangler lidt data, kan radioen be’ om at få dem sendt igen i en frygtelig fart og på den måde nå at rette fejlen, inden den “når ud i æteren”. Hvis signalet er for ringe, hører du ikke sus og knasen - så er der simpelthen et hul i lyden - ingen forbindelse. Men i praksis sker det sjældent - DAB er ren og klippestabil lyd.

Annonce

Aktiv støjreduktion

De nye og smarte høreværn hedder vistnok Yudu - de er kinesiske, men ikke helt billige: 1000 kroner. Til gengæld er de helt igennem af god kvalitet - skal vi starte med det kedelige: De lukker effektivt enhver form for støj ude - dine ører er lukket helt inde i et næsten lydtomt rum - beskyttet af et par solide og relativt tunge “bøffer”.

Det betyder, at når du tænder for musikken - eller som jeg for Kloge Ågerne på P1 - så kan man høre hver en lyd - uden at skrue højt op, selvom du står ved en maskine, der larmer så vildt, at dine knogler rasler.

Det er den rene luksus, omend nogle vil anse det for et problem, idet du jo så heller ikke kan høre, hvad der foregår omkring dig - hvis der eksempelvis er nogen, som taler til dig. Hvis chefen vil give dig en besked, er det altså ikke nok, at han råber og skriger - du nødt til at “lette på låget”: Ville du noget?

Det problem - hvis det altså er et problem - kan man løse ved at slippe 118 kroner ekstra. Så får man nemlig det ultimative høreværn med det, som hedder aktiv støjreduktion - det er en elektronisk fidus, som gør det muligt via et par mikrofoner at sortere i lyden, således at skadelig larm udelukkes, medens eksempelvis tale går ret tydeligt igennem. Det er ganske sjovt og dybest set vildt imponerende - nærmest magisk: Støj fra maskiner og den slags dæmpes, som den skal, men din kollegas stemme går klart igennem - uden at du skal lette på bøfferne.

Annonce

Usb-ladning

Yudu’erne har som sagt Bluetooth, hvilket betyder, at de kan stå i kontakt med enhver anden tingest med Bluetooth - primært moderne telefoner, der som bekendt er små computere. Hvis du har din musiksamling liggende på telefonen, kan du altså lytte til din egen musik - eller du kan downloade podcasts og bøger - og du kan modtage og modtage opkald på telefonen.

Er det smart? Ja, det er det vel, men det bidrager også til fornemmelsen af aldrig at kunne være sig selv - være i fred med sine egne tanker. Selv ikke når du svinger en hvinende motorsav i toppen af et træ og er ved at drive naboerne til vanvid med larm, har du nogen undskyldning for ikke at tage telefonen - det er ikke smart, men nærmest terror …

Lige til sidst vil jeg sige to ting om de fine kinesiske høreværn - ud over at de er i den dyre ende:

1. Selve “bøfferne” er et par solide gryder, og de vejer derefter. De sidder sikkert og godt på hovedet og fjerner al støj, men man skal vænne sig til vægten.

2. Elektronikken drives af en lille akku. Man skal altså ikke skifte batterier i tide og utide - i stedet skal man gøre det til at vane at sætte bøfferne til opladning - via usb som enhver mobil.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce