Annonce
Livsstil

Værktøjskassen: Den snakker kinesisk

1: Dette er, hvad man får for 149 kroner: Et kabel med lys og et lillebitte kamera i den ene ende - og usb-stik i den anden. Hvis …
Smart inspektionskamera til telefonen.
Annonce

Da jeg for nogle år siden lå på sygehuset, efter at mit hjerte havde slået et par kolbøtter, anede jeg ikke hvad et endoskop var - eller; Jeg vidste det godt, men jeg havde aldrig oplevet det på nært hold. Det kom jeg så til.

Hjertet ordnede de kvikke unge mennesker, uden at jeg sådan set var involveret på anden vis, end jeg lagde krop til - jeg sov jo, da de åbnede brystkassen med stiksav og koben, så de kunne komme til med de lidt finere instrumenter - det var noget med ventilerne, og senere skulle det vise sig, at der også var lidt med tændingen.

Men det er en anden historie, og hvem gider også at gå op i den slags - det er jo det, vi har lægerne til, så vi andre kan nøjes med at gå op i det, som vi er gode til.

Men i hvert tilfælde fik de gode mennesker en ubændig trang til at studere et eller andet nede i min hals - eller var det længere nede?

Jeg husker ikke helt, hvad det gik ud på, blot at det var en helt nødvendig procedure, og den skulle udføres med en skide smart dims - et endoskop.

2: … man sætter stikket i sin mobil, kommer der et rimeligt godt billede på skærmen - og …

Det viste sig at være sådan en slags højteknologisk torturinstrument - nærmest et tykt kabel - som et 5 x 2,5 kvadrat installationskabel på en meters penge - eller en 1/2” haveslange med et lille lys og en kameralinse ude for enden.

I den anden ende er der diverse håndtag og knapper, og det hele er forbundet til en tv-skærm. Fidusen er selvfølgelig, at når lægen propper det tykke kabel ned i din hals, kan han se, hvordan der ser ud dernede - via en lysleder overføres billedet til en tv-skærm, og hvis han propper den langt nok ned, kan han i princippet kikke ud af din røv …

Annonce

Dr. Mengele

Så vidt gik vi nu ikke i dette tilfælde, men det var ikke desto mindre ganske ubehageligt. Godt nok sluger man forinden en slat olie - for at kalorius skal glide lettere ned, fik jeg at vide - men det krævede ikke desto mindre overmenneskelig selvkontrol ikke flå tingesten op og vikle den om halsen på den satan, der tydeligvis forsøgte at kvæle mig.

Det er en kamp imellem dine urinstinkter og dit overjeg - vil jeg tro - men jeg er åbenbart godt opdraget, for den grønklædte djævel i de hvide træsko slap uden skrammer. Måske fordi han sagde, at alt så fint ud i de indre regioner - hvorefter jeg blev sluppet ud i friheden.

3: … det ser sådan ud fra endoskopets synsvinkel - ikke så tosset, og …

Og det var så det, indtil jeg forleden stod og havde brug for et endoskop - det, vi andre kalder et inspektionskamera. Jeg havde faktisk allerede et - et Bosch af nogenlunde samme kaliber som det på sygehuset, blot med en lille skærm indbygget i håndtaget. Dimsen virker, men det kraftige kabel er kort og stift og kan ikke kravle omkring hjørner - og skærmen er lille og grumset.

Annonce

En prop i røret

Jeg havde brug for et meget slankere endoskop, et længere og tyndere kabel og en skærm med god opløsning - jeg tænkte, at jeg måske kunne finde en billig brugt model på De Gule Sider?

Men så langt nåede jeg slet ikke, for jeg googlede selvfølgelig fænomenet, og det viste sig, at man kan købe splinternye kinesiske endoskoper for næsten ingen penge - som tilbehør til mobilen, som udgør skærm og computerkraft.

Jeg bestilte straks den billigste - den hedder Y101, er 5 meter, har usb-stik og er beregnet til pc eller mobil med Android - 149 kroner!

4: … i appen kan man rotere, forstørre og på anden vis manipulere billedet/videoen.

Man kan også sagtens købe en til 1000 eller 2000 kroner - og til alle priser indimellem. Men jeg bestilte altså den billigste og fik den i postkassen dagen efter - Postnord!

Dimsen skulle bruges til et helt bestemt formål. Jeg har nemlig centralsug på værkstedet - en kæmpe gammel 380-volt Nilfisk, som står ude i garagen, så jeg slipper for larmen inde på værkstedet.

Men for et par år siden røg der en klods, en pind eller noget andet af sted igennem rørene - og satte sig fast ét eller andet sted på vejen ud til garagen. Rørene er indbygget i væggene og går under jorden over til garagen, så jeg var mildt sagt på spanden.

Annonce

På kinesisk

Jeg forsøgte alt muligt for at få has på proppen. Jeg satte ikke bare én, men to støvsugere til at suge baglæns i systemet - det hjalp ikke. Så prøvede jeg med trykluft - og jeg prøvede med trykluft og støvsugere - først den ene vej, og så den anden vej. Men intet hjalp, og siden har centralsugeren stået stille.

Men det er jo helt tosset, og så forleden satte jeg mig for, at nu skulle det være nu. Og denne gang ville jeg have et endoskop ind i rørene, så jeg kunne se, hvad jeg var oppe imod.

Y101 viste sig at bestå af en ganske stift 4-mm kabel på 5 meter - i den ene ende med et 8-mm rør med lys og et lille bitte objektiv, og i den anden ende et kombineret Android- og usb-stik.

Jeg har en Huawei-mobil med Android, og det tog kun et øjeblik at hente den nødvendige app - og så tog det til gengæld en evighed at få den til at virke.

Under installeringen skal man selvfølgelig sige ja til alt muligt, og jeg har stærkt på fornemmelsen, at en hel hær af kinesiske partikommissærer nu holder øje med alt, hvad jeg laver - især fordi den sidste del af seancen foregik på kinesisk.

Ja, på et tidspunkt skiftede alle menuer til kinesiske tegn og fagter, så jeg aner ikke, hvad jeg har sagt ja eller nej til - jeg trykkede bare på alle de knapper og symboler, jeg kunne få øje på, for det har jeg lært af min søn, at det er sådan de it-indfødte gør - og ganske rigtigt fik jeg pludselig et billede på skærmen.

Annonce

Pejling

Det var ikke verdens bedste billede - faktisk lidt skuffende i betragtning af, at det er angivet til at være på 1200 punkter på den brede led.

Det skal jo nok passe, når de siger det, men til gengæld er dimsen meget lidt lysfølsom, så resultatet er et mudret og kontrastløst billede. Det hænger måske også sammen med, at der vel ikke er autofokus? Jeg aner heller ikke, om billedet overføres via lysleder, eller andet omdannes til elektrisk signal ude ved kilden?

Men det virker - og til 149 kroner skal man ikke hænge sig i småting.

Så jeg proppede endoskopet igennem hullet i væggen og skubbede det fremad igennem røret - med retning imod garagen. Jeg skruede helt op for lyset, men røret er hvidt indeni, så det svarer til at køre bil igennem en hvirvlende snestorm med det lange lys tændt - man ser ikke en dyt.

Men på et tidspunkt kunne jeg ikke komme længere, og med lidt god vilje kunne jeg måske også se ét eller andet på skærmen. Men især kunne jeg trække kablet tilbage og få en pejling af, hvor langt inde proppen sad: En halv meter før røret kommer op af gulvet i garagen.

Annonce

Lowtech

Jeg fik den fisket ud ved hjælp af en træktråd - en af de søgere, man bruger til at trække ledninger igennem elektrikerrør. Det er bare en kraftig, massiv og stiv fiskeline - den koster rundt regnet det samme som endoskopet. Det er sgu en underlig verden.

Men jeg eksperimenterede lidt videre med endoskopet - nok ikke verdens bedste, men jo faktisk ganske avanceret, når man tænker over det, og ét eller andet må den vel kunne bruges til?

5: Endoskopet er så lille, at det kan smutte igennem et hul på bare 9 mm - til gengæld vil det rasle frit rundt i et større rør, og …

Så jeg puttede en lighter i støvsugerens slange og lod den rasle et par meter ind - og så sendte jeg endoskopet efter den for at se, om den ville vise sig på skærmen. Men det gjorde den ikke. Jeg kunne tydeligt se den riflede slanges væg, men der var ingen lighter i sigte.

Og da gik det op for mig, at endoskopet jo ikke befandt sig pænt og nydeligt midt i slangen, men højst sandsynligt ude i den ene side og mere eller mindre på tværs - det dur jo ikke, men hvad gør man så?

Jeg lavede en cylinder af træ og borede et 8-mm hul til endoskopet - når jeg nu skubbede det lille kamera ind i slangen, var det centreret og vendte stabilt fremad - nu kunne jeg faktisk se noget, og lighteren dukkede nok så nydeligt op på skærmen.

Annonce

Mageløst

Og hvad kan man lære af det? At hvis man skal inspicere rør - afløb, ventilationskanaler og den slags - så skal man lave en form for ”vogn” til de minimale endoskop. Man skal have en fremføring, som sørger for, at det lille bitte kamera hele tiden er korrekt orienteret.

Det gør ikke så meget, om billedet vender på hovedet eller på skrå, for det kan du ændre i appen, men det giver sig selv, at det ikke dur, hvis kameraet peger i nogen som helst anden retning end lige fremad.

Man kan justere billedet - forstørre, formindske og dreje det - man kan knipse billeder, optage video, indstille opløsningen og lyset.

Jo længere tid, jeg legede med kameraet, jo bedre fik jeg det til at virke - og jeg er ikke sikker på, om den måske alligevel har en slags fokus.

Det er en rigtig fin app, hvis man ser bort fra, at den er på kinesisk, så man skal gætte sig frem til det meste. Men som sagt: Tryk løs på alle knapper - så opdager man, at kineserne ikke er uden evner.

6: … derfor har man brug for at montere det i ét eller andet, som centrerer det og får det til at pege lige fremad - og hovsa - det virker jo! Men dårligt lys og ringe lysfølsomhed giver et mudret og kontrasløs billede - det er, hvad man får for 149 kroner.

Er Y101 pengene værd? Så rigeligt - simpelthen bare fordi den virker. Men har du brug for knivskarpe billeder, så du kan lave brugbar dokumentation fra det indre af for eksempel en motor, så skal du nok hoste op med lidt flere gryn - skal du derimod bare lege og måske tjekke, at der ikke ligger alt for mange døde mus i din ventilationskanal, så er den absolut brugbar.

Tænk engang, at man kan kikke omkring hjørner for 149 kroner - er det ikke mageløst?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce