Annonce
Hus og have

Værktøjskassen: Bare ring til Sofie

1: Det er næsten et kunstværk - hver en detalje skal med, og intet må kunne misforstås - dette foto sendes til Kina …
Et kinesisk eventyr - eller er det et forræderi?
Annonce

Jeg går og roder med et lille projekt, som kræver, at jeg får opdateret min snedkerimaskine - sådan en kombineret maskine, som før i tiden stod på ethvert træværksted.

Jeg købte den på afbetaling for små 30 år siden. Den kom straks på arbejde med at lave nyt køkken af ædle, men brugte materialer, som kunne købes for ingen penge dengang. Alene med dette køkken havde maskinen tjent sig selv hjem. Siden fulgte et par køkkener mere, en nybygning, en ombygning, og gud ved hvad - bare for at sige, at min Felder ikke er udtryk for, at jeg har måsen fuld af penge, men at den tvært imod har betalt for sit eget ophold.

Den er stadig i topform og klar til en sidste udfordring, inden jeg går på pension - men trængte altså til en opdatering. Den skal nemlig af forskellige grunde kunne høvle træ “på den forkerte led” - altså på tværs af årerne.

2: … og dagen efter modtager man en pdf med en rigtig tegning - rettes eller godkendes og returneres til …
Annonce

Helix

Det er simpelthen en umulighed med er traditionel “cutter”, som høvlens store roterende kniv kaldes. Den er ellers relativt moderne med fire klinger, som kan skiftes i et snuptag - men de mister for hurtigt skarpheden, de efterlader “cutterslag”, og du kan under ingen omstændigheder høvle på tværs.

Men på nettet havde jeg set en ny slags cutter, som ikke har fire knive, men i stedet er “bestykket” (som det hedder i fagsproget) med en sværm af små kvadratiske platter af hårdmetal. De er kunstfærdigt anbragt i spiralformede rækker og ligner noget, der er løgn - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre? Men det kan det altså, og sådan en karl kaldes på udenlandsk en helix cutter - de har ry for at høvle helt fantastisk fint, og de koster spidsen af en jetjager.

Annonce

Bare tal

Idéen er jo, at de op imod 100 små og vanvittigt skarpe platter nok skal placeres forskudt for hinanden og i spiralformede rækker - men når cutteren snurrer, skal de udgøre en perfekt cylinder.

Hver eneste platte skal altså placeres helt ufatteligt præcist i forhold til alle de andre - hver platte har et sæt koordinater og en hældning - det er helt vildt, at det overhovedet kan lade sig gøre at holde styr på sådan et regnestykke!

Men det er kun, indtil man tænker lidt over det. Det hele er jo lavet på en cnc-fræser - altså en maskine, som er styret af en computer. Og det gør en kæmpe og nærmest principiel forskel.

For sådan nogle halvgamle gutter som mig, som er vant til at arbejde med tommestok, passer og eventuelt en vinkelmåler, hvis det går vildt for sig, er det vigtigt at bruge enkle mål og simple figurer - helst noget med lige linjer, rette vinkler og hele tal - som helst skal kunne deles med 10, hvis du forstår, hvad jeg mener.

Så går det hele nemlig forholdsvis let - vi kan så at sige rumme regnestykket i vores små hoveder.

Forestil dig nu, at platterne på den cutter, du ser på billedet, ikke skulle sidde i seks spiralformede rækker, men bare i seks lige rækker - så er opgaven ligesom mere overskuelig, ikke sandt? Det vil give en hel masse næsten ens koordinater, der bare skal forskydes en smule - det er sgu da til at hitte ud af …

Spiralerne betyder derimod, at hver eneste platte - bortset fra den første - ender med et sæt koordinater med 20-30 decimaler. Man bliver rundtosset og får ondt i hovedet ved den blotte tanke.

Men sådan har computeren det ikke - og det er hele fidusen: For computere er der ikke noget, som hedder lette og svære tal - den er helt ligeglad med antallet af decimaler. For computeren er en koordinat en koordinat - en vinkel er en vinkel - et tal er bare et tal.

3: … Sofie Chuang! Hun styrer slagets gang med sikker hånd helst via WhatsApp, men også pr. mail - og …
Annonce

Cnc for begyndere

Nu forestiller vi os, at du og jeg har lært at tegne i et af de moderne 3D-programmer - og tro mig: Det kan du sagtens lære på en weekend eller to, hvis du har lyst - så vi tegner sådan en kalorius, som du ser på billedet.

Og så forestiller vi os, at vi har en cnc-fræser - den fungerer nogenlunde som en printer, men i stedet for at gengive din tegning på papir, så fræser den en “kopi” i metal - og nu er vi ved pointen: Hvis du eller jeg skulle fræse en cutter “på den analoge måde”, ville det være rasende meget lettere, hvis geometrien er enkel og ligetil - for en cnc-fræser er der ikke noget, som hedder enkelt eller svært - den følger bare koordinaterne, og den er bedøvende ligeglad med, om den er ved at lave en lige linje eller en spiral - den kører bare. Ligesom printeren - den gengiver din tegning uden hensyn til, om den er enkel eller kompliceret. Sådan er computere - de er dumme som huller i jorden, men de er vildt gode til hovedregning.

4: … så skal der betales ved kasse 1 - tør vi? Vi gør det sgu, og …
Annonce

Go’ pris

Nå, men jeg skulle altså bruge en spiral-cutter - jeg ledte højt og lavt på nettet og fandt ud af, at de kan købes til overkommelige priser og i løs vægt til alverdens populære små-maskiner. Men ikke til min Felder - beklager.

Jeg var altså henvist til at få én lavet på mål - hvad kan det mon koste? Det kunne jeg ikke få oplyst uden at bestille en cutter - men jeg kunne studere priser for nye maskiner med og uden spiral-cutter, og differencen burde vel sige ét og andet: 15.000-20.000 kroner. Av - det havde jeg ikke råd til!

Men jeg havde lagt mærke til, at de fleste spiral cuttere, som sælges til eftermontering, åbenbart laves i Kina - så jeg gik på jagt, og det vrimlede med tilbud. Det var lige til at blive rundtosset af.

Men så fandt jeg en fabrik, Strongsaw - altså ikke en forhandler, men en fabrik, som laver alskens skærende værktøj efter mål - “custom made”. Og de kunne åbenbart engelsk.

Jeg gik adskillige gange rundt om mig selv og drak en del kaffe, før jeg besluttede at tage chancen - jeg mailede type-betegnelsen på min maskine og bad om en pris. Det var sidst på dagen, men vupti - næste morgen lå der et billede af netop min maskine i postkassen.

“Er det den? Send mål og tekniske detaljer, please.”

Beskeden var underskrevet Sofie - jeg bekræftede og oplyste cirka-mål - og hun kvitterede med en “quote”: 3500 kroner inklusive shipping. Wow - kan det virkelig passe?

5: … 3 uger fra første kontakt ankommer en kasse med dette vidunder - så den “bare”…
Annonce

Go!

Jeg gik igen rundt om mig selv og vidste ikke, om jeg turde bestille - det er jo trods alt Kina, vi taler om, og de er jo fulde af fup, og kvaliteten er helt til grin - eller hvad?

Jeg googlede Strongsaw - det så troværdigt eller “autentisk” ud - de har cnc-maskiner stående i lange rækker - så jeg besluttede at gå videre. Nu skilte jeg maskinen ad og målte cutteren op - i hoved og røv og den mindste detalje. Jeg brugte en hel lang eftermiddag og lavede den fineste tegning - så tog jeg et foto af mesterværket og sendte det af sted på mailen.

Og dagen efter lå der en computer-tegning i postkassen - altså det CAD-dokument, som skal styre cnc-fræseren, hvis jeg siger “go”. Jeg retter et par detaljer og returnerer den - får en ny og korrigeret version tilbage - jeg godkender og får prompte en faktura, som jeg betaler via Paypal.

Og i går (efter tre uger) kom DHL så med vidunderet - og jeg var spændt som en lille dreng. Et eller andet sted var det jo et spil i lotteriet - der er masser af historier om både snyd og elendige produkter fra Kina.

Nu har jeg monteret cutteren - den er med 6 rækker a 12 platter - den er flot som en skulptur og kører som en drøm. Den passer perfekt i lejerne - alle mål er 100 procent lige i øjet. Den kører næsten lydløst og skærer fænomenalt.

Hen ad vejen har jeg bestilt nogle ekstra fræsejern - også uhørt billigt - og jeg vil tro, at der er røget 25-30 mails frem og tilbage. Jeg har indimellem været lidt betænkelig og mistænksom, og på et tidspunkt følte Sofie anledning til at skrive, at jeg altså ikke skulle være nervøs:

"We do this every day - much business with EU!"

På den betryggende side gælder, at nok foregår al kommunikation igennem Sofie - hun er sikkert den eneste i firmaet, som taler engelsk - men til hvert “item”, man bestiller, modtager man en detaljeret tegning, som tydeligvis er lavet af en ingeniør, som kan sit kram, og værktøjet produceres først, når tegningen er godkendt - og pengene betalt!

6: … monteres og maskinen skal justeres op fra grunden - vi skifter også lige lejerne, for …
Annonce

Ring til Sofie

Set i bakspejlet er jeg lidt pinligt tilpas over den mistænksomhed, jeg i begyndelsen lagde for dagen. Det er strengt taget ret fordomsfuldt at tro noget som helst andet, end at de ansatte i en moderne kinesisk virksomhed er lige så dygtige, omhyggelige og ansvarlige som i et tilsvarende dansk firma.

Ja, der findes uden tvivl snydepelse, men det gør der jo også på vores breddegrader. Dem kan man som regel godt gennemskue med almindelig sund fornuft, og jeg vil tro, at den samme fornuft gælder i Kina.

Jeg har modtaget et stykke højteknologisk fremstillet og toptunet værktøj - perfekt til mindste detalje og fremstillet efter mål - og til en brøkdel af, hvad jeg kunne finde det for i Vesten.

Kan enhver bestille avanceret skærende værktøj til træ hjem fra Kina? Ja, du kan bare ringe til Sofie - hun hedder for resten Chuang til efternavn, og hun ser skidesød ud …

7: … så får man fuldt udbytte af den lydløse drift. Kan man høvle på tværs af årerne - ja!
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce