Annonce
Odense

Værksted med hjerterum

Vivian Vibæk er job koordinator og socialfaglig medarbejder på Kildemosevej. Hun er klar til at støtte og være mellemled overfor værkstedets folk, hvis der opstår problemer. Foto: Michael Bager
På Kildemose-værkstedet tager mekanikerne sig af kommunens el-biler og -cykler - og af borgere, der har brug for et springbræt til arbejdsmarkedet. På et år er det lykkedes at få fem borgere med svære psykiske lidelser ud i almindelig praktik eller uddannelsesforløb.

Mekaniker Ole Helmer Jensen vil godt indrømme, at han var lidt skeptisk, da han hørte, at hans arbejdsplads, Flådestyringen og Værkstedet Kildemosevej, skulle til at hjælpe borgere med svære psykiske lidelser og i øvrigt lægges ind under CSD - Center for Socialpsykiatriske Dagtilbud.

På værkstedet har 13 mekanikere og cykelsmede travlt med at reparere og servicere alle kommunens elbiler og elcykler, og Ole Helmer Jensen havde i starten svært ved at se, hvordan mere kunne passes ind.

- Jeg skulle godt nok lige have ja-hatten på, smiler han.

Det er godt et år siden, og nu er stemningen vendt hos mekanikeren og hans kollegaer, der er blevet meget klogere på, hvordan man arbejder sammen med folk med psykiske problemer.

- Når man har travlt, kan det jo være svært at passe mere ind, og i starten, når en borger kommer her, er det selvfølgelig ekstraarbejde, men det betaler sig i sidste ende. Så bliver de en kæmpe hjælp, siger Ole Helmer Jensen, der nu har måttet vænne sig til at sige farvel til gode folk, når de er klar til at komme videre i livet.

- Men det føles rigtig godt at have gjort en forskel, siger han.

Værkstedet Kildemosevej/Flådestyringen

I januar 2018 fik CSD Odense – Center for socialpsykiatriske Dagtilbud – opgaven med reparation af biler og servicering af kommunens elbiler og –cykler kaldet Flådestyringen på Værkstedet Kildemosevej.

Det har givet centret mulighed at skabe indsatser for borgere med svære psykiske lidelser tæt på det almindelige arbejdsmarked og uddannelsessystem.

Borgere skal visiteres til tilbuddet hos Flådestyringen/Værkstedet Kildemosevej.

I 2018 har 15 borgere haft et individuelt rehabiliteringsforløb på værkstedet. Fem er kommet enten i job eller uddannelse.

Plads til værkstedshumor

Alle de 13 medarbejdere - de fleste mekanikere eller cykelsmede - har fået et minikursus i, hvad det vil sige at være psykisk syg, men ellers er jargonen og arbejdet det samme som på et hvert andet værksted. De nye "kollegaer" udsættes ligesom alle andre for god gammeldags værkstedshumor eksempelvis.

Og det er der en pointe i, forklarer socialfaglig medarbejder og jobkoordinator Vivian Vibæk.

- Borgerne, der kommer her i et tilbud, og medarbejderne skal mødes på lige fod, og arbejdet skal ligne virkeligheden, så meget som muligt, siger hun, og forklarer hvordan værkstedet er velegnet til, at borgerne gradvist kan vænne sig til arbejdet:

- Her er det muligt at graduere den sociale træning for den enkelte. Nogle kan godt lide at være i det mindre cykelværksted, mens andre er bedst tilpas, hvis de kan lukke sig lidt ind i sig selv og passe opgaver med service af bilerne som for eksempel rengøring. Det er meget vigtigt, at arbejdet bliver tilpasset den enkelte.

Det er godt et år siden, at CSD fik opgaven med reparation og service af kommunens el-biler og el-cykler, der tidligere lå i regi af Beskæftigelses- og Socialforvaltningen. På det år er det lykkedes at få fem borgere ud i uddannelse eller praktik. Der har været i alt 15 borgere på værkstedet i det første år.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Pendlere advarer DSB: Forudser parkeringskaos ved Odense Banegård Center efter nytår

Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense

Engang var den fremtiden, men i dag vil hjemløse noget andet: Skurvognsbyen lukker endegyldigt

Nyborg For abonnenter

Nyborgs politiske profet er fundet: Venstres triumf blev Kenneths lykke

Omikron kan være vejen ud af pandemien: Corona vil med tiden sidestilles med influenza, mener norsk forsker

Navne For abonnenter

Skuespilleren Nicolai Jørgensen tonser frem på scene og skærm: - Min mest kendte karakter er inspireret af folk fra Korup

Debat

Lægerne siger nej til at være vagtlæger i Assens, Faaborg, Middelfart og Ringe

Assens

Løsgænger trækker sig fra plads - drama i byrådet afblæst: - Det var tåbeligt, hvis det var et spørgsmål om en post til mig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Odense

Langstrakt fjernvarmearbejde: Mere kø i vente på i forvejen trafikeret vej midt i Odense

Sport For abonnenter

Fynsk fodboldprofil skal prøve at løfte Nyborg - John Andersen sætter sig i trænersædet i det østfynske

Kerteminde

Unge bruger bibliotek som værested og efterlader det i dårlig stand: Det får nu konsekvenser

Annonce