Annonce
Nordfyn

Værestedsmedarbejder: Nedlukning har ført flere tilbage i misbrug

Værestedsmedarbejder og daglig leder af Værestedet i Otterup, Maria Christoffersen, glæder sig til snarest at kunne åbne huset igen. Foto: Dorthe Wolff
Socialt udsatte ryger hurtigt tilbage i misbrug, når fysisk samvær, snak og adspredelse er bandlyst. Det fortæller daglig leder af Værestedet i Otterup, Maria Christoffersen, som derfor har valgt at være telefonisk tilgængelig 24/7 under værestedets nedlukning.
Annonce

Otterup: Værestedet i Otterup har nu på grund af coronavirus været nedlukket i to måneder, og det har haft konsekvenser for værestedets brugere. Det fortæller værestedsmedarbejder og daglig leder, Maria Christoffersen.

- Alle brugerne er socialt udsatte, der har en eller anden problematik at slås med, typisk en psykisk lidelse. Og så er der dem, der også har eller har haft et misbrug, og sådan som det er lige nu, så ryger de folk tilbage.

Maria Christoffersen er uddannet socialrådgiver og har under nedlukningen haft tæt telefonisk kontakt med værestedets omkring 30-40 brugere.

- Det er jo sådan nogle ting, der dukker op i en sådan tid her, selvom de ellers i en lang periode har været tørlagte. Flere er røget tilbage i misbrug, fordi de føler sig palle alene i verden. De sidder hjemme bag egne fire vægge, og det de kender, det er at køre ned og hente øl eller vin nede i supermarkedet. Og så føler de sig måske knap så alene, når de har drukket. Så det er en af de rigtig trælse følgevirkninger af sådan en situation.

- Men man kan jo godt forstå det, fordi det er den måde, de har lært at overleve på.

Værestedets kaffekrus af porcelæn, mange med brugernes navne på, er blevet gemt væk og i stedet har Maria Christoffersen skaffet engangskopper og andet service for at undgå smitterisiko. Foto: Dorthe Wolff
Annonce

Telefontid afskaffet

Af den grund har den egentlige telefontid være afskaffet, og i stedet har Maria Christoffersen haft telefonen åben hele tiden.

- Jeg har tæt kontakt til mange af dem på telefon, minimum tre gange om ugen. Nogle af dem har jeg haft daglig kontakt til, og det er særligt folk, der har haft tilbagefald af den ene eller anden art. Og der har jeg valgt at stå til rådighed 24/7. Normalt har jeg ikke min arbejdstelefon med hjemme, men jeg synes, at jeg har skullet være fleksibel i det her. Derfor har jeg sagt til brugerne, at hvis det er i aften klokken otte, at du kommer i tanke om, at du gerne vil have hjælp til at komme i gang med noget antabus, jamen så ring.

- Jeg synes, det har været vigtigt at kunne tilbyde den livline, og jeg fortsætter nok også med at have telefonen åben døgnet rundt et stykke efter, at vi har åbnet igen for at hjælpe folk ovenvande.

Maria Christoffersen ved endnu ikke, hvornår der bliver åbnet op for Værestedet igen, men hun er i fuld gang med forberedelserne til at kunne åbne dørene. Hun forventer, at åbningen bliver med en række restriktioner som for eksempel et loft på, hvor mange brugere, der må komme på én gang.

Maria Christoffersen har under nedlukningen haft telefonen åben 24/7 og forventer at fortsætte sådan et stykke tid efter, at Værestedet er åbnet igen for at hjælpe dem, der er røget tilbage i misbrug på grund af nedlukningen, på fode igen. Foto: Dorthe Wolff
Under nedlukningen har Maria Christoffersen haft tæt telefonisk kontakt med brugerne, men alligevel er flere brugere røget tilbage i misbrug. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce