Annonce
Sydfyn

Værd at vide om Valdemars Slot-sagen: Ambulanceberedskab siger ja til vejlukning

Det er ofte påkørsler af de fredede portbygninger ved Valdemars Slot, og det har fået Louise og Nikolaj Albinus til at foreslå en lukning af vejen gennem de to porte. Foto: Katrine Becher Damkjær
Både ambulanceberedskabet i Region Syddanmark, politiet og Vejdirektoratet har godkendt en lukning af vejen gennem porthusene ved Valdemars Slot.

.

Styrelse ønsker hurtig løsning

De fredede porthuse ved Valdemars Slot bliver jævnligt påkørt.

Sagen om en sikring af de fredede portbygninger indledes reelt 23. august 2019, hvor Slots- og Kulturstyrelsen er på besøg på Valdemars Slot. Styrelsen skal ifølge bygningsfredningsloven værne om landets ældste bygninger af arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssig værdi og skriver efter besøget: ”Slots- og Kulturstyrelsen henstiller til, at der hurtigst muligt findes en løsning, der kan forhindre, at de fredede bygninger udsættes for yderligere og gentagne skader”.

Grønt lys fra vagtcentral

Vagtcentralchef ved AMK-Vagtcentralen har givet grønt lys for en lukning af biltrafik.

Vagtcentralchef ved AMK-Vagtcentralen i Region Syddanmark, Kim Ahlers, har givet grønt lys for en lukning for biltrafik gennem porthusene. Han skriver i et høringssvar, at man har mulighed for at lægge vejspærringer ind i ambulancernes kort. Kim Ahlers skriver videre: ”Derfor vil jeg vurdere, at der er ingen eller meget lille forskel på responstiden til Troense-området som følge af jeres planlagte vejspærring.”

Politiet har også givet grønt lys for den skitserede løsning, og Vejdirektoratet stritter heller ikke imod.

Uenighed om trafikken

Beboerne i Troense frygter mere trafik, men det afviser kommunens trafikfolk.

Troense Beboerforening mener, at en lukning for biltrafik gennem porthusene vil medføre en ”uhensigtsmæssig forøgelse” af trafikken gennem Troense, men det er kommunens trafikfolk lodret uenige i. De gør opmærksom på, at trafikanter, der kører efter gps, i dag ikke vises gennem Troense til Valdemars Slot, men via Bregninge eller Lundby. Desuden er det planen at fjerne de skilte i Vindeby, der i dag viser mod Valdemars Slot via Eskærvej.

I Troense har to borgere samlet 777 underskrifter mod den planlagte vejlukning. Ifølge Danmarks Statistik bor der 1192 borgere i Troense.

Politisk enighed

Valdemars Slot-sagen har været behandlet på et gruppeformandsmøde og på et møde i Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor man i enighed besluttede at lukke vejen for biler i en forsøgsperiode.

Sagen bliver første gang diskuteret på et gruppeformandsmøde på rådhuset 16. september, hvor alle partier i byrådet er repræsenteret, og hvor Louise og Nikolaj Albinus fra Valdemars Slot er indbudt. På mødet er der ifølge et referat enighed om at spærre for tung trafik, mens der ikke var enighed om, hvorvidt et forbud skulle omfatte almindelig biltrafik.

Den endelige politiske behandling finder sted i Teknik- og Erhvervsudvalget 5. december, hvor alle ni medlemmer er enige om at lukke porthusene for biler i en prøveperiode på to år. Bag beslutningen står Flemming Madsen (S), Niels Christian Nielsen (S), Torben Frost (S), John Arly Henriksen (S), Palle Fischer (K), René Haahr (V), Per Nykjær Jensen (V), Jens Erik Laulund Skotte (EL) og løsgængeren Jens Munk.

Trods enigheden beslutter borgmester Bo Hansen (S) 19. december efter "politisk rumlen" at indkalde hele byrådet til et ekstraordinært informationsmøde og en ny drøftelse af sagen.

Skuffelse på slottet

Louise Albinus synes ikke, det er demokratisk, at man stemmer – og så skal stemme igen.

Valdemars Slot-arving Louise Albinus er ”rystet og chokeret” over, at man ikke står fast på den politiske beslutning, der er truffet i udvalget i enighed. Efter at borgmester Bo Hansen har indkaldt byrådet til et ekstraordinært møde om sagen, siger hun 23. december til Fyns Amts Avis: ”Jeg synes ikke, det er demokratisk, at man stemmer – og så skal stemme igen. Og jeg ved godt, hvad udfaldet bliver, når sagen bliver rejst igen. De vil trække i land, og det er jeg rigtig ked af, fordi portbygningerne har en stor affektionsværdi for mig”.

Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce