Annonce
Sydfyn

Værd at vide om Valdemars Slot-sagen: Ambulanceberedskab siger ja til vejlukning

Det er ofte påkørsler af de fredede portbygninger ved Valdemars Slot, og det har fået Louise og Nikolaj Albinus til at foreslå en lukning af vejen gennem de to porte. Foto: Katrine Becher Damkjær
Både ambulanceberedskabet i Region Syddanmark, politiet og Vejdirektoratet har godkendt en lukning af vejen gennem porthusene ved Valdemars Slot.

.

Annonce

Styrelse ønsker hurtig løsning

De fredede porthuse ved Valdemars Slot bliver jævnligt påkørt.

Sagen om en sikring af de fredede portbygninger indledes reelt 23. august 2019, hvor Slots- og Kulturstyrelsen er på besøg på Valdemars Slot. Styrelsen skal ifølge bygningsfredningsloven værne om landets ældste bygninger af arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssig værdi og skriver efter besøget: ”Slots- og Kulturstyrelsen henstiller til, at der hurtigst muligt findes en løsning, der kan forhindre, at de fredede bygninger udsættes for yderligere og gentagne skader”.

Grønt lys fra vagtcentral

Vagtcentralchef ved AMK-Vagtcentralen har givet grønt lys for en lukning af biltrafik.

Vagtcentralchef ved AMK-Vagtcentralen i Region Syddanmark, Kim Ahlers, har givet grønt lys for en lukning for biltrafik gennem porthusene. Han skriver i et høringssvar, at man har mulighed for at lægge vejspærringer ind i ambulancernes kort. Kim Ahlers skriver videre: ”Derfor vil jeg vurdere, at der er ingen eller meget lille forskel på responstiden til Troense-området som følge af jeres planlagte vejspærring.”

Politiet har også givet grønt lys for den skitserede løsning, og Vejdirektoratet stritter heller ikke imod.

Uenighed om trafikken

Beboerne i Troense frygter mere trafik, men det afviser kommunens trafikfolk.

Troense Beboerforening mener, at en lukning for biltrafik gennem porthusene vil medføre en ”uhensigtsmæssig forøgelse” af trafikken gennem Troense, men det er kommunens trafikfolk lodret uenige i. De gør opmærksom på, at trafikanter, der kører efter gps, i dag ikke vises gennem Troense til Valdemars Slot, men via Bregninge eller Lundby. Desuden er det planen at fjerne de skilte i Vindeby, der i dag viser mod Valdemars Slot via Eskærvej.

I Troense har to borgere samlet 777 underskrifter mod den planlagte vejlukning. Ifølge Danmarks Statistik bor der 1192 borgere i Troense.

Politisk enighed

Valdemars Slot-sagen har været behandlet på et gruppeformandsmøde og på et møde i Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor man i enighed besluttede at lukke vejen for biler i en forsøgsperiode.

Sagen bliver første gang diskuteret på et gruppeformandsmøde på rådhuset 16. september, hvor alle partier i byrådet er repræsenteret, og hvor Louise og Nikolaj Albinus fra Valdemars Slot er indbudt. På mødet er der ifølge et referat enighed om at spærre for tung trafik, mens der ikke var enighed om, hvorvidt et forbud skulle omfatte almindelig biltrafik.

Den endelige politiske behandling finder sted i Teknik- og Erhvervsudvalget 5. december, hvor alle ni medlemmer er enige om at lukke porthusene for biler i en prøveperiode på to år. Bag beslutningen står Flemming Madsen (S), Niels Christian Nielsen (S), Torben Frost (S), John Arly Henriksen (S), Palle Fischer (K), René Haahr (V), Per Nykjær Jensen (V), Jens Erik Laulund Skotte (EL) og løsgængeren Jens Munk.

Trods enigheden beslutter borgmester Bo Hansen (S) 19. december efter "politisk rumlen" at indkalde hele byrådet til et ekstraordinært informationsmøde og en ny drøftelse af sagen.

Skuffelse på slottet

Louise Albinus synes ikke, det er demokratisk, at man stemmer – og så skal stemme igen.

Valdemars Slot-arving Louise Albinus er ”rystet og chokeret” over, at man ikke står fast på den politiske beslutning, der er truffet i udvalget i enighed. Efter at borgmester Bo Hansen har indkaldt byrådet til et ekstraordinært møde om sagen, siger hun 23. december til Fyns Amts Avis: ”Jeg synes ikke, det er demokratisk, at man stemmer – og så skal stemme igen. Og jeg ved godt, hvad udfaldet bliver, når sagen bliver rejst igen. De vil trække i land, og det er jeg rigtig ked af, fordi portbygningerne har en stor affektionsværdi for mig”.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce