Annoncørbetalt indhold

Værd at vide om sous vide

Dette indhold er sponsoreret

Mon ikke du allerede er stødt på ordet "sous vide" adskillige gange efterhånden. Du har måske slået det hen som noget, der kun er for de professionelle kokke, eller måske du langt om længe har set lyset og er klar til selv at komme i gang med det. Sous vide er en genial tilberedningsmetode, hvilket heldigvis er ved at gå op for flere og flere danskere i privaten. ”Stadigt flere danskere tager sous vide til sig, og der er ingen tvivl om, at det kommer til at fylde meget mere i fremtidens køkken” siger Per Asmussen, redaktør på det online madunivers GastroFun.dk.

Mad skal laves med kærlighed

Madlavning har ændret sig utroligt meget op igenenem tiden. Førhen var det husmødrenes primære job at sørge for at få det bedste ud af råvarerne med de få ressourcer, familien nu engang havde til rådighed. Det krævede kreativitet og smarte fiduser hist og her, og det var noget, man som husmor stolt kunne bryste sig af. Efterhånden som kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet og væk fra kødgryderne, blev tiden til madlavningen mere og mere begrænset. Her blev dåsemad og smarte køkkenmaskiner redningen, og det har sat sit præg på vores madvaner. Hverdagen i dag er travl og hektisk, og det er langt nemmere at bestille maden udefra. Ofte er den bedste mad, den, vi betaler andre for at lave til os. Sådan burde det dog ikke være, for mad er ikke bare føde: Det er kærlighed, hygge, samvær og oplevelser. Der er heldigvis flere og flere danske madnørder, der er ved at gøre op med den lidt kedelige tendens til ikke at give madlavningen den opmærksomhed, den fortjener. Det er disse madnørder, der for alvor har bragt sous vide ind i de private hjem. Én af disse er Per Asmussen. Han er redaktør for det online madunivers, GastroFun.dk, hvor brugerne selv deler ud af egne opskrifter, tips og tricks. Der er fri adgang for alle, og man behøver ikke selv at være bruger. Her bliver der bl.a. diskuteret sous vide, dry aging og molekylær gastronomi. Nogle opskrifter egner sig særligt godt til en travl hverdag, mens andre er bedst til de dage, hvor der skal et festfyrværkeri af en middag på bordet. Grundtanken er blot, at madlavning skal være sjovt, og at danskerne skal lære at elske den igen. Sous vide er en tilberedningsmetode, Per Asmussen i særdeleshed ser som noget, der kommer til at fylde meget mere i de private hjem fremover.

Du kan blive en mesterkok i dit eget køkken

Det er ikke mange år siden, sous vide var en helt ukendt tilberedningsmetode herhjemme. I dag er den ved at blive mere og mere og almindelig, og det kommer også til udtryk i priserne på sous vide-apperaterne. Sous vide udtales "su-vit. Ordet stammer fra fransk og betyder "under vakuum". Det er en teknik, der i sin enkelthed går ud på, at maden tilberedes i en pose i varmt vand. Maden ligger i vandbadet i forholdsvis lang tid, sammenlignet med traditionelle tilberedningsmetoder. Alt afhængigt af, hvad der tilberedes, kan det vare alt lige fra 30 minutter til flere døgn. Både kød, fisk, grøntsager og saucer kan tilberedes på denne måde, og det smarte er, at du har 100% kontrol over tilberedningen, helt uden at være til stede i køkkenet. Sous vide fungerer på den måde, at vandet holder en konstant temperatur fra start til slut. Det betyder f.eks., at bøffen eller culottestegen aldrig bliver tør eller overtilberedt. Skal bøffen være medium rare, så bliver den medium rare - hver gang. Ved traditionel tilberedning, i f.eks. ovn eller på grillen, udsættes råvaren for en meget høj og hård, udefrakommende varme, der gør, at de yderste fibre tilberedes længe inden, varmen når ind til centrum. Derfor overtilberedes maden nemt.

Nemt og billigt at komme i gang

Sous vide-apperater kommer i to forskellige udgaver: Sous vide-staven, der til forveksling ligner en stavblender på steroider, og sous vide-karet, der minder mere om en frituregryde i udseendet. Begge dele kan fåes stort set alle steder, og endda til priser, som alle kan være med på. En stav kan være et rigtig godt sted at starte, da den ikke fylder særligt meget i køkkenskuffen. Den skal blot sættes fast på en gryde med vand, og så er du klar til bringe dine hverdagsretter til helt nye højder.

Dette indhold er sponsoreret

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.