Annonce
Kerteminde

Disse tre ting skal du vide om Fællesindkøb Fyn-aftalen

Institutioner i kommunen kan sagtens hente mælk hos den lokale købmand. Arkivfoto.
Kerteminde Kommune har indgået en aftale med Fællesindkøb Fyn, men hvad betyder det egentlig for kommunen og dig som borger? Vi kommer her med tre ting, du skal vide om Fællesindkøb Fyn-aftalen.

Byrådspolitikeren Knud Ahrnkiel mener, at Kerteminde Kommune skal presse den aftale, de har med Fællesindkøb Fyn maksimalt. Det skal ske ved at anvende lokale leverandører i det bredest mulige omfang. Men hvad går aftalen med Fællesindkøb Fyn ud på, og hvordan påvirker den dig. Vi har snakket med Claus Lade, der er direktør i Kerteminde Kommune.

1) Hvad går aftalen ud på?

Aftalen med Fællesindkøb Fyn er en indkøbsaftale, der giver kommunen mulighed for at handle ind til de mest fordelagtige priser. EU har nogle tærskelværdier, og hvis de overskrides, så skal Kerteminde Kommunes efterspørgsel i udbud. Tærskelværdien på fødevarer i 2019 er for eksempel på 1.645.367 kroner, og da Kerteminde Kommune handler fødevarer ind for et større beløb, er det lovpligtigt, at efterspørgslen skal i udbud.

- Vi ønsker ikke at genere nogen med alle de her udbud, som nogen tror. Det er et lovkrav, at vores efterspørgsel skal i udbud, siger Claus Lade.

Derfor er der lavet aftaler med en masse forskellige leverandører. Disse aftaler varetages af udbudskonsulenter, som også behandler Fællesindkøb Fyn-aftalerne med Langeland Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Nyborg Kommune og Nordfyns Kommune.

2) Hvad betyder aftalen for mig?

Men hvad betyder Fællesindkøb Fyn-aftalen så for dig som borger? Ifølge Claus Lade har den en indirekte effekt.

- Store indkøb kan købes til en billigere pris, og dermed bliver der flere penge til varme hænder. Selvfølgelig må du gå ned og hente tre liter mælk, men hvis du gør det fire gange om dagen, fem dage om ugen, så bliver det til meget tid. Aftalen giver både flere penge og mere tid til kerneopgaverne. Hvad end det er at passe børn eller tage sig af de ældre, siger Claus Lade.

3) Skal institutionerne så ikke handle lokalt?

Mange institutioner vil gerne handle lokalt, og det må de også gerne. Det er en misforståelse, at Fællesindkøb Fyn-aftalen ikke tillader lokalhandel, siger Claus Lade.

- Der ligger et ønske om at handle lokalt, og det må man også gerne. Under 20% af budgettet omfatter Fællesindkøb Fyn- og SKI-aftalerne, og derfor kan 80% af budgettet bruges, som den budgetansvarlige på de decentrale enheder ønsker. Derudover kan der bruges 1500 kroner om dagen hos den lokale købmand, hvis det ønskes. Vi vil gerne støtte de lokale, men det budskab er ikke nået ud, og jeg tror, vi har en stor kommunikationsopgave foran os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce