Annonce
Erhverv

Væksten først tilbage i 2021

Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv. Foto: Michael Bager
Fynsk Erhvervs direktør Jytte Reinholdt forudser, at erhvervslivet på Fyn under ét kommer tilbage reel vækst i løbet af 2021. Coronakrisen har ramt hårdt og brutalt, understreger hun.
Annonce

Mange har sammenlignet denne krise med finanskrisen. Hvad er de største ligheder, og hvad er de største forskelle?

- I 2008 var vi dårligere rustet til at modstå den økonomiske krise, end vi er idag, og her handlede det alene om økonomi. Udfordringen er, at det både er en sundhedskrise, hvor der endnu ikke findes vacciner og andet, der kan standse udbredelsen, og som følge heraf en økonomisk krise med total nedlukning og nedfrysning af økonomien, som det var tilfældet i begyndelsen. Denne krise har ramt hårdt og brutalt.

Hvordan vurderer du, fynsk erhvervsliv under ét kommer ud på den anden side af krisen?

- Det er for tidligt at give et bud på, da vi ikke har set krisens fulde omfang endnu. Men historisk set har vi bevist, at vi er i stand til at omstille os og udnytte nye muligheder i kølvandet på en krise. Mange erhvervsledere har identificeret nye muligheder i virksomhederne omkring nye forretningsidéer, nye alliancer, samarbejdspartnere og underleverandører, øget digitalisering, optimering og effektivisering.

Bliver det på samme niveau som før krisen – eller bliver det en form for ”ny normal”?

- Denne krise har givet ekstra fart til en række trends og tendenser, som vi skal vide at udnytte kommercielt. Vi har bl.a. gjort nogle erfaringer med digitalisering og effektivisering i virksomhederne. Desuden den grønne dagsorden, så jeg tror, vi lander på en ’New Normal’, hvor vi udnytter krisen og den grønne dagsorden til at skabe øget vækst på Fyn.

Hvor lang tid går der?

- Jeg håber, at vi kommer tilbage på vækstsporet igen i løbet af 2021. Men det afhænger helt af, hvornår vi kan få gang i eksporten igen.

Hvem får sværest ved at komme i gang?

- I forhold til hjemmemarkedet har vi i Danmark selv nogle ’geværgreb’ for at få sat gang i økonomien igen, og her spiller genåbningen af landet en stor rolle. Langt sværere ser det ud for eksportvirksomhederne, hvor vi er helt afhængige af, hvordan andre lande og kontinenter håndterer sundhedskrisen. Vi skal ikke undervurdere krisens psykologi. Der er stor utryghed forbundet med dels den sundhedsmæssige risiko, dels hvordan andre nationer håndterer situationen.

Hvem har ligefrem profiteret på krisen?

- It-virksomheder har haft travlt, fordi deres kunder har skullet omstille sig til onlinesalg, eller virksomheder har skullet etablere hjemmearbejdspladser for deres ansatte over natten. Fødevareproducenter, kurérvirksomheder og rengøringsfirmaer har også haft travlt. Nedlukningen af landet har dog betydet et lavere aktivitetsniveau totalt set, fordi en stor del af arbejdsstyrken har arbejdet hjemmefra.

Annonce
Annonce
Odense

Politihund fandt tyv i soveværelse

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce