Annonce
Sydfyn

Vækst på 76 procent: Fynske hussælgere har succes med særlig boligtype

Det har gavnet hussalget på blandt andet Langeland, at det er muligt at give en helårsbolig status som flexbolig, hvor der ikke er bopældspligt. Det fortæller Mark Mahler, som er indehaver af Home Svendborg. Arkivfoto: Knud Erik Christensen/Colourbox.
Muligheden for at sælge en helårsbolig som en flexbolig, der ikke har bopælspligt, har gavnet på Langeland, hvor salget af huse er vokset kraftigt i sommer.
Annonce

Fyn: Da Danmark lukkede ned i marts, kunne det ses på aktiviteten på boligmarkedet, og effekten var også synlig i april, hvor antallet af solgte boliger var lavere end i samme periode sidste år. Siden vendte boligkøberne tilbage, og fra maj til og med august har hussalget på landsplan ligget 17 procent højere end i de samme fire måneder sidste år. Det viser data fra Boligsiden, oplyser ejendomsmæglerkæden Home.

Fyn rammer næsten præcis landsgennemsnittet med en stigning på 18 procent. Fra maj til og med august blev der solgt 2055 huse i de 10 fynske kommuner, 309 flere end i samme periode i 2019, men bag det tal ligger store forskelle i væksten i kommunerne.

Langeland topper således blandt alle landets kommuner med en stigning i hussalget på 76 procent. Fra maj til august sidste år blev 66 huse solgt på øen, og i år var tallet i samme periode 116. Væksten i salget på Langeland er med afstand den største i landet - på andenpladsen ligger Hørsholm og Samsø Kommuner, som begge oplevede en stigning på 56 procent.


Det er en god nyhed for de kommuner, hvor det er svært at få folk i husene. Det skaber liv og omsætning for butikker, håndværkere og de faste beboere.

Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home


Annonce

Flexboliger hjælper

Samsø har en ting til fælles med Langeland; i begge kommuner er det muligheden for at købe en helårsbolig uden bopælspligt, der har sat gang i hussalgene.

- De fleste helårshuse bliver udbudt og solgt som flexbolig til fritidsbrug på Langeland. Vi har tidligere haft lange salgstider og et meget stort udbud på Langeland. Nu oplever vi, at husene bliver solgt rigtig hurtigt, hvis prisen er rigtig, siger Mark Mahler, indehaver af Home Svendborg.

Som ejer eller mulig køber af en helårsbolig kan man ansøge kommunen om, at huset får status af flexbolig. Dermed kan det bruges som en fritidsbolig uden bopælspligt, selvom det bevarer sin status som helårsbolig.

- Det er en god nyhed for de kommuner, hvor det er svært at få folk i husene. Det skaber liv og omsætning for butikker, håndværkere og de faste beboere, siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

Annonce

Også stigende priser

På landsplan blev der i maj, juni, juli og august solgt 3150 flere huse end i samme periode sidste år, og ejendomsmæglerne i Kerteminde er også blandt dem, der har oplevet gode tider i de fire måneder; frem til udgangen af august voksede hussalget i Kerteminde Kommune med 47 procent, da der blev solgt 109 huse mod 74 i de samme fire måneder sidste år.

Også i Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Middelfart Kommuner voksede salget med henholdsvis 22, 21 og 19 procent. Nyborg Kommune holdt sig akkurat på den positive side af stregen med en vækst på to procent, mens salget på Ærø faldt fem procent.

Til gengæld viser tal fra Boligsiden, at huspriserne på Ærø i august var steget 18 procent på et år. Den højeste stigning i priserne kunne måles på Langeland med 21 procent.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Odense

Over 30 forslag: Kendt kok, børneven og hyperaktiv tusindkunstner er blandt forslagene til Årets Fynbo 2020

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce