Annonce
Kerteminde

Vågn op til udsigten fra Munkebo Bakke: Sheltere på vej i kommunal natur

Snart kan du måske vågne op til denne udsigt fra Munkebo Bakke. Arkivfoto: Michael Bager
Projekt Blå Støttepunkter har haft så svært ved at finde private lodsejere, der vil drive en shelterplads, at der nu bliver kigget på kommunal jord i stedet for
Annonce

Nordøstfyn: Tænk at nyde solnedgangen over Kertinge Nor fra toppen af Munkebo Bakke, mens aftensmaden simrer over bålet og bagefter krybe i soveposen med familien eller vennerne i et hyggeligt shelter under stjernehimlen.

Det kan blive muligt, hvis politikerne i næste uge giver grønt lys for at bruge en række kommunale grunde i shelterprojektet "Blå Støttepunkter." Et projekt, der har været undervejs siden 2015 med 90 sheltere fordelt langs den fynske kyst i kommunerne Assens, Middelfart, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg, og som har mødt usædvanlig hård modvind på sin vej.

- Der er mange forhindringer. Det er det muliges kunst, vi arbejder med. Udgangspunktet var, at det skulle være på private arealer, og det har så vist sig ikke at være helt nemt. Næste udfordring var, at Kystdirektoratet heller ikke spillede med, og det har vi været noget overrasket over, fortæller Martin Køhl Søholm, der er biolog ved Kerteminde Kommune.

Om Projekt Blå Støttepunkter

"Blå Støttepunkter" er et samarbejde mellem Assens, Middelfart, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg Kommune, der tilsammen har investeret fem millioner kroner. Områdets LAG-puljer og Friluftsrådet støtter med henholdsvis 2,5 millioner og 1,2 millioner kroner, således at projektets samlede budget består af 8,7 millioner kroner. I 2017 anslog projektholdet, at der ville blive opstillet 100 sheltere med plads til i alt 254 personer. Det endelige antal sheltere og sovepladser afhænger blandt andet af Kystdirektoratets sagsbehandling.

Blå Støttepunkter er en videreførsel af et succesfuldt initiativ fra Sydfyn. Ved kysterne omkring Det Sydfynske Øhav blev der i 2015 opsat moderne, stilrene sheltere på 19 lokationer. Ligesom på det nordlige Fyn er shelterne et supplement til de eksisterende overnatningsmuligheder.

En overnatning sydfynske sheltere kan reserveres på bookenshelter.dk, og prisen for en overnatning er de fleste steder 30 kroner per person, og hovedparten af beløbet tilfalder jordejeren.

Annonce

Deadline rykket endnu en gang

Han har derfor nu udpeget en række kommunale naturområder, der kunne indgå i projektet i stedet for. Heriblandt Munkebo Bakke, Drigstrup Rideklub, et område ved Vikingemuseet Ladby samt skovanlægget i Kerteminde.

- Jeg har besigtiget lokaliteterne, lavet en gennemgang ud fra en række luftfotos og derefter lavet en prioriteret liste til politikerne, fortæller han.

Der er slækket på flere kriterier siden lanceringen. Lokaliteterne behøver ikke længere være private, de må gerne ligge mellem 800 og 1000 meter fra kysten, og deadline er rykket til 2021.

Shelterne er en særlig arkitekttegnet model, der egner sig til helårsbrug. De koster mellem 42.000 kroner for den mindste til to personer og 120.000 kroner for den største.

Projektet har et samlet budget på 9,7 millioner, hvoraf andelen til opførsel af sheltere i Kerteminde Kommune udgør knap 1,2 millioner. Opføres der sheltere på de kommunale arealer anslås udgiften til drift at lægge på cirka 5000 kroner om året. De penge går blandt andet til oprydning og tømning af tilhørende toilet.

Samme udgift gælder private lodsejere, fortæller Martin Køhl Søholm:

- Men det går formentlig lige op med den lejeindtægt man får ind af shelterbrugerne, som betaler 30 kroner pr. nat.

Annonce

Vil du have et shelter?

Selvom private lodsejere kvit og frit kan få et shelter stillet op på sin grund ved at deltage i projektet, har det været småt med interessen. Eller:

- Der er stor interesse for det, men der er altså også nogle udfordringer med det. Vi har haft kontakt til en lang række borgere, men som er faldet fra af forskellige omstændigheder. Mange er nervøse for, hvilken uro der følger med, om der er risiko for hærværk og lignende, og så har der været nogle jordhandler, som pludselig kom i vejen.

Kommunens største jordbesidder på Hindsholm, Hverringe Gods, har heller ikke ønsket at deltage i projektet.

- Vi er stadig meget interesseret i at modtage henvendelser fra private lodsejere, for det er det, vi allerhelst vil, fortæller Martin Køhl Søholm, der kan kontaktes på telefon 65 15 14 86.

To nye shelterpladser er dog stort set klar til at blive bygget i 2020. Ved den nye legeplads i Kølstrup og nær FDF Højbjerg-hytten på Langø.

Grafik: Mikkel Damsgård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce