Annonce
Kerteminde

Uventet benspænd: Edderfugle har ædt halvedelen af Hecters muslingeprojekt

Når de små muslinger på yngellinerne har vokset sig op til en størrelse af cirka to centimeter, bliver de puttet i strømper, hvor de får bedre plads ti at vokse yderligere. Foto: Mads Hecter

Muslingeprojektet i Kertemindebugten gik rigtig fint - indtil edderfuglene fik øje på den lækre buffet. Det kom til at koste fem tons yngel. Så Mads Hecters næste store opgave bliver at sikre anlægget mod de sultne edderfugle

Kerteminde: Første halve sæson for Mads Hecters muslingeprojekt i Kertemindebugten er gået, og muslingeavleren er godt tilfreds med forløbet - altså bortset lige fra edderfuglene, der åd en uventet stor mængde af de små muslinger på yngellinerne.

- Jeg fik anlægget etableret i juni, og der kom hurtigt masser af små muslinger på linerne. Da vi nåede september, havde muslingerne vokset til en størrelse på to centimeter, og de 1000 meter liner havde en samlet vægt på cirka 10 tons, fortæller han.

- I løbet af oktober høstede jeg havdelen og fordelte dem i strømper på nye vækstliner, så de fik mere plads til at vokse på. Til foråret vil de være vokset til en størrelse på cirka seks centimeter, og de fem tons yngel skulle blive til 15-20 tons muslinger.

Mads Hecters plan var så, at de andre fem tons yngel skulle blive siddende på yngellinerne for at se, hvor meget de kunne vokse uden at putte dem i strømpe - fordi den del af arbejdet er temmelig tidskrævende.

- Det er ikke en ukendt problematik, at edderfugle går målrettet efter linemuslinger. Men jeg havde ikke forventet, at et par 100 fugle kunne spise og afrive fem tons muslinger på få uger.

Mads Hecter, Muslingeavler
Mads Hecter med en lille håndfuld af de delikate Kerteminde-muslinger - små men kødfulde. Arkivfoto: Helle Nordström

Edderfuglenes buffet

- Og så var det, at edderfuglene fik øje på dem og begyndte at spise løs, konstaterer han.

Først kom der nogle stykker, og da de godt kunne lide den buffet, Mads Hecter havde anrettet, hentede de vennerne, og det endte med at et par 100 edderfugle tog fast bopæl ved muslingeanlægget.

- Det er ikke en ukendt problematik, at edderfugle går målrettet efter linemuslinger. Men jeg havde ikke forventet, at et par hundrede 100 fugle kunne spise og afrive fem tons muslinger på få uger, beklager han.

- Men en edderfugl spiser cirka to kilo muslinger om dagen, og de river mindst lige så meget af linerne, når de dykker ned og spiser.

Edderfuglene lader sig ikke skræmme væk, så næste projekt for Mads Hecter er at finde en løsning, der kan holde anlægget edderfugle-frit.

- Jeg er allerede nu i gang med at teste forskellige løsninger, så en del af anlægget kan være sikret mod edderfugle til næste sommer, fortæller han.

Annonce

Supplerer muslinger med sukkertang

Med edderfuglenes store indhug i høsten - de har nemlig også "guffet" lidt af dem, der hænger i strømper - bliver der i år ikke muslinger nok til de investeringer, det kræver at sælge dem i fersk form. derfor er Mads Hecter sammen med Munkebo Seafood i gang med en forsøgsproduktion af lækre små Kerteminde-muslinger på dåse.

- Og da der er stor efterspørgsel på danske økologiske blåmuslinger i udlandet arbejder jeg målrettet på at få anlægget omlagt til økologi, fortæller han.

Med den streg i regningen, edderfuglene har givet projektet, har Mads Hecter fremskyndet sin ide om også at producere tang på liner - for at sprede risikoen, så nu er der sukkertang på nogle af produktionslinerne i anlægget.

- Produktion af sukkertang er meget på forsøgsbasis, og det er lidt af en videnskab at lave liner med tang, så vi har et samarbejde med blandt andet DTU Aqua. Der går nok et års tid, før vi har noget fornuftigt der, men det er med at være blandt de første, for der er et stort marked for det. Der bliver et kæmpe marked for blandt andet produkter til veganerkost.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Annonce