Annonce
Underholdning

Uskyld og humor på Nyborg Vold - med et twist af Jensen

Instruktør Flemming Jensen fandt så meget talent på Nyborg Vold, at han straks gav sig til at skrive nogle flere roller til "Frøken Nitouche". Her er det Kathrine Lemmeke Madsen i rollen som Charlotte Borg, der får munter direktion. Foto: Kim Rune
Med Flemming Jensen som styrmand kaster Nyborg Voldspil sig ud i en kærligt opdateret version af den 136 år gamle oprette "Frøken Nitouche". - Handlingen er noget sludder, men jeg kan fanme godt lide den, fastslår han.

Nyborg: Handlingen er ret beset noget sludder. Og kvindesynet helt uspiseligt.

Men ikke desto mindre er der noget ved den 136 år gamle franske operette "Frøken Nitouche", instruktøren og manuskriptforfatteren Flemming Jensen holder meget af.

- Almindeligvis er det jo sådan, at hvis der er en forestilling, som man synes er noget sludder, så spiller man den ikke. Men her har jeg altså valgt at sige, at handlingen godt nok er noget sludder, men at jeg fandeme også godt lide den. For den er også kær og dejlig. Og så lad os da nyde det, siger manden, som i nu 40 år har underholdt os med både kærlig humor og til tider også skarp satire.

Og at dømme efter stemningen og snakken i kulisserne her kun nogle få dage før Nyborg Voldspils premiere på Flemming Jensens version af "Frøken Nitouche", står barometeret da også på lun luft og latter i Danmarks ældste friluftsteater.

- Det er en balancegang. Men vi holder os til humoren og kammer ikke over i hån, lover han.

Annonce
"Frøken Nitouche" har fået et twist. Men rammefortællingen er den samme, og alle de ikoniske sange og figurer er med. Her Vivian Edelborg som abbedissen (tv), Kathrine Lemmeke Madsen som Charlotte Borg og Tobias Arentoft Gräs som premierløjtnant Parsberg. Foto: Kim Rune

Store optrin og nye roller

"Frøken Nitouche" er historien om den fromme nonne Charlotte Borg, og den noble organist Celestin, der uden for klosterets mure lever et dobbeltliv som den mere udsvævende Floridor.

Historien er bedst kendt fra den danske spillefilm af samme navn med Lone Hertz og Dirch Passer i hovedrollerne.

Og selv om Flemming Jensen har skrevet sit nye manuskript med respekt for og kærlighed til filmen, har han heller ikke kunnet lade være med at give forestillingen et twist og gøre rollelisten betydeligt længere, end den oprindeligt var.

- Jeg sagde ja til at instruere "Frøken Nitouche" under den forudsætning, at jeg måtte skrive den lidt om. Filmen er stadigvæk referencerammen for forestillingen. Og vi har naturligvis alle de ikoniske og elskede sange med. Men vi har også indlagt adskillige nye scener med store optrin, som udnytter den store og brede scene på volden. Og så var der simpelthen for meget talent i Nyborg Voldspil til, at jeg kunne nøjes med det oprindelige persongalleri. Derfor har jeg skrevet nogle ekstra roller, der passer til den forestilling, vi gerne vil præsentere publikum for, fortæller han.

- De kan deres replikker ...

Det er første gang, Flemming Jensen sætter en forestilling op, hvor der udelukkende er amatører på scenen.

- Men det har jeg sgu ikke mærket meget til …, konstaterer han tørt.

Han mener ikke, der er den store forskel på at instruere professionelle skuespillere og voldens amatører. Og hvis der er nogen, er den i voldspillerne favør.

- Jeg opdagede jo for eksempel hurtigt, at voldens amatører kan deres replikker, siger Flemming Jensen med det så velkendte glimt i øjet.

Han har tydeligvis sit hjerte på Nyborg Vold.

Og det synes at være en kærlighed, der bliver gengældt.

- Under de første mange prøver var vi alle sammen nok lidt starstrucked, som den rutinerede voldspiller Vivian Edelborg siger.

- Men Flemming kom med en meget professionel indstilling, der har været sund for os amatører at mærke og lære af, tilføjer hun.

Nyborg Voldspils udgave af "Frøken Nitouche" spiller fra den 19. juli til og med den 10. august.

Og som Flemming Jensen siger her få dage før premieren:

- Vi er der, hvor vi skal være.

Christina Mosbæk i rollen som Corinna er debutant på Danmarks ældste friluftscene på Nyborg Vold. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce