Annonce
Odense

Usikkerhed om økonomien: Odense Kommune udskyder fyringer

Det plejer at være i september, at partierne kan underskrive et budgetforlig. I år bliver det først i oktober. Arkivfoto: Erik Thomsen
På grund af junis folketingsvalg er der endnu ikke nogen økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne, og Odenses budgetforhandlinger er derfor udskudt. Det samme er de fyringer, der bliver en konsekvens af forliget.

Det er et halvt år siden, at borgmesteren leverede meldingen første gang: 100 medarbejdere i administrationen skal fyres, fordi der er brug for velfærdspenge til flere børn og ældre.

Siden er endnu flere fyrings- og spareforslag kommet til, og den langstrakte fyringsrunde har ifølge fællestillidsrepræsentant givet uro i organisationen og ondt i maven hos medarbejdere.

Nu må de imidlertid vente endnu længere på en afklaring, efter budgetforhandlingerne - der skal give endelige svar på, hvor der skal spares og findes 200 millioner kroner til velfærd - er blevet udskudt.

På grund af folketingsvalget i juni er der nemlig endnu ikke landet nogen økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), og kommunerne aner derfor ikke, hvor mange penge de har at bruge af.

- Det er en uhensigtsmæssig situation, erkender borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Men det er ude af vores hænder. Alle ved, der har været et folketingsvalg, og vi bliver nødt til at have en regering, før der kan laves en økonomiaftale, konstaterer han.

Efter planen går forhandlingerne mellem regering og kommunerne i gang inden for kort tid, og KL forventer en aftale i starten af september.

Det betyder, at det budgetforlig, der ifølge den oprindelige Odense-plan skulle have været underskrevet omkring 19. september, nu først kan blive det umiddelbart efter førstebehandlingen 9. oktober.

Og først derefter kan de vedtagne besparelser og omprioriteringer omsættes i konkrete fyringer.

Annonce

Borgmester vil have skattestigning i mål

Ad to omgange er kommuneskatten i Odense de seneste år steget med i alt 0,8 procentpoint. Det har et rødt flertal besluttet - nu også støttet af Dansk Folkeparti - for at sikre flere penge til velfærd.

Den politiske ambition er fortsat at nå en stigning på et helt procentpoint, og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) håber at nå i mål ved de kommende budgetforhandlinger.

Det kræver imidlertid, at regeringen afsætter en pulje til kommunale skattestigninger, og det er endnu ikke afgjort, om det sker.

- Men jeg har gjort mit for at gøre tydeligt opmærksom på vores ønske, siger Rahbæk Juel og fremhæver, at 17-18 andre både røde og blå kommuner sidste år havde samme ønske.

Intet gætværk

Det stigende antal børn og ældres pres på velfærden fyldte også i folketingsvalgkampen, og det statsministervindende Socialdemokrati var blandt de partier, der lovede i hvert fald at være med til også økonomisk at hjælpe kommunerne med at finansiere de mange ekstra medarbejdere, der bliver brug for i daginstitutioner og ældrepleje.

- Jeg er glad for, det blev en del af valgkampen, og at det står så tydeligt i det papir, regeringen og støttepartierne har skrevet, siger Peter Rahbæk Juel.

- Derfor har jeg også en forventning om, at der bliver taget hul på udfordringen i den kommende økonomiaftale, men det er en stor opgave, og ingen kan løse den med et snuptag. Hverken regering eller kommuner.

Hvis der kommer millioner til Odense, vil det så betyde, at nogle af de 200 millioner kroner store besparelser og omprioriteringer bliver pillet ud, så nogle af fyringerne for eksempel kan undgås?

- Vi kender ikke den samlede økonomi endnu, så det vil være rent gætværk.

Men vil du selv lægge op til det?

- Det er et hypotetisk spørgsmål, og jeg vil ikke skabe forventninger hos nogen. Men kommer der en pose penge fra regeringen, så bliver de penge lagt ind på forhandlingsbordet, og det vil da give os mulighed for at kigge 360 grader rundt i kommunen - også på de omprioriteringer, der er lagt op til, forklarer borgmesteren.

Kreativ dans

Historisk set er der tradition for brede budgetforlig i Odense - med undtagelse af første år med det røde flertals skattestigning - og Peter Rahbæk Juel satser på igen at få de fleste partiers underskrift på budgetforliget.

- Jeg har gode forhåbninger om at lave et bredt forlig, for alle partier undtagen Venstre har løftet den svære opgave med at pege på omprioriteringer. Men lige nu ser det svært ud også at få Venstre med, mener han.

Det er Venstres rådmand Jane Jegind helt uenig i.

- Vi går konstruktivt ind til forhandlingerne, men hvis døren derind kun bliver åbnet, hvis vi siger ja til skattestigning og letbanens etape 2, så er det ikke en reel forhandling. Der skal to til en tango, og der skal være plads til kreativ dans, påpeger hun.

- Vi er enige om, at der er en demografisk udfordring, der skal løses, men vi er uenige om hvordan. Vi har peget på, at vi i stedet skal lade være med at bruge millionbeløb på letbanens etape 2, siger Jegind, der gerne vil løfte varslede besparelser af blandt andet kultur og vækstinitiativer.

Der ligger flere end 12 milliarder kroner i det budget, Odenses byråd i oktober skal få på plads.

Og ifølge beregninger vil der om 10 år årligt mangle over en halv milliard ekstra kroner til velfærd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce