Annonce
Udland

Tyrkiet holder fem døgns pause i offensiv i Syrien

Bakr Alkasem/Ritzau Scanpix
Tyrkiet indstiller kampene i Syrien i 120 timer, mens kurdiske styrker fjerner sig fra sikkerhedszone.

USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om våbenhvile i det nordøstlige Syrien. Det siger USA's vicepræsident, Mike Pence, på en pressekonference torsdag aften.

Aftalen indebærer, at Tyrkiet skal indstille kampene i 120 timer, svarende til fem døgn, mens de syriske kurdere trækker sig ud af en såkaldt sikkerhedszone.

Pence tilføjer, at han har fået forsikringer fra den kurdiske YPG-milits om, at den vil trække sig tilbage bag en linje 32 kilometer fra grænsen.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, afviser, at der er tale om en våbenhvile, for en sådan kan kun indgås mellem "to legitime parter".

Han siger, at Tyrkiet holder en pause i sine militære operationer, så "terrororganisationen", som han betegner YPG, kan forlade sikkerhedszonen.

- Vi suspenderer operationen, vi stopper den ikke, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi stopper den først, efter at de (kurdiske militser, red.) har trukket sig fuldkommen fra regionen, siger Cavusoglu.

I den fælles udtalelse fra USA og Tyrkiet fremgår det, at det først og fremmest bliver tyrkiske styrker, der opretholder den såkaldte sikkerhedszone på syrisk territorium.

Desuden har den tyrkiske regering fået med i aftalen, at YPG skal opgive sine tunge våben, og deres positioner skal ødelægges. Det har længe været et tyrkisk ønske, skriver Reuters.

Pence var sammen med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, torsdag på besøg hos præsident Erdogan i Tyrkiet.

Hvis Erdogan ikke havde accepteret forslaget om en våbenhvile, ville Tyrkiet være blevet underlagt "massive sanktioner" fra amerikansk hold, siger Pence på pressekonferencen.

USA har ikke tilbudt Tyrkiet andet end at trække de eksisterende sanktioner tilbage, tilføjer Pence.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, glæder sig over våbenhvilen.

- Det er en stor dag for civilisationen. Jeg er stolt af USA for at støtte mig på en nødvendig men noget ukonventionel vej, skriver han på Twitter.

- Millioner af liv bliver reddet. Tillykke til ALLE!, lyder det fra Trump.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), konstaterer, at våbenhvilen er hårdt tiltrængt.

- Næste fem døgn bliver afgørende. Brug for at vende tilbage til forhandlingssporet i Syrien, skriver han på Twitter.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce